Felii de succes la Berlin

18 September 2011

Varianta radiofonică a spectacolului “Felii”, de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii în toate rolurile, regia artistică Gavriil Pinte, producție a Teatrului National Radiofonic, a fost nominalizat la secțiunea Radio – Drama Prix Europa, care se va desfășura la Berlin, în perioada 22 – 29 octombrie 2011.

“E mult mai rău să-ți fie montată o piesă prost decât să nu fie citită în veci de nimeni”, spunea dramaturgul Lia Bugnar la Sibiu, ca răspuns la aplauzelele cu care este întâmpinat de regulă marele succes “Felii” – un spectacol tip “one woman show” avâd-o pe extraordinara actriță Ofelia Popii în toate cele șapte roluri. Pentru cei care merg la Festivalul de Teatru din Sibiu, spectacolul “Felii” – o intersectare de destine care gravitează în jurul unui bărbat, cu a cărui moarte începe totul – este un “must” chiar și acum, la mai bine de un an de la premieră. Povestea se țese într-un puzzle uneori delicat, alteori în plină forță, realizat din niște „felii, adică mai puţin decât bucăţi şi mai mult decât firimituri”, așa cum îşi descrie Lia Bugnar piesa. După doi ani de succese, răstimp în care a adunat în palmares și un premiu UNITER, valoarea piesei scrise de Lia Bugnar este din nou recunoscută, de data aceasta la festivalul european de la Berlin. Variantă radiofonică a acestui spectacol, în regia lui Gavriil Pinte, o producție a Teatrului Naţional Radiofonic – Radio România, realizată în parteneriat cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, a fost difuzată în premieră, în luna ianuarie a acestui an, la Radio România Cultural. Spectacolul gândit de Gavriil Pinte propune o altă cheie în care se poate citi şi recepta textul Liei Bugnar. Este vorba de un univers sonor astfel construit încât să pună în evidenţă calităţile interpretative deosebite ale Ofeliei Popii, pe de o parte şi să stimuleze, pe de altă parte, imaginaţia fiecărui ascultător, în încercarea sa de a detecta tipologiile feminine prezentate.

”Când cineva îmi cere o piesă, am impresia că îmi cere bani împrumut”

Succesul spectacoluiu “Felii”, spune Lia Bugnar, a fost asigurat de extraordinara actriță Ofelia Popii, consacrată cu rolul “Mefisto”, din grandiosul “Faust” al lui Silviu Purcarete, și răsplătită anul acesta cu un premiu UNITER pentru performanța de a juca șapte roluri memorabile în spectacolul “Felii”. “Este vorba de o întâlnire între două spirite care, dincolo de orice fel de compatibilități, au ceva în comun: onestitatea”, spun criticii, vorbind despre relația absolut specială dintre Ofelia Popii și Lia Bugnar, un dramaturg așa de “avar” cu textele sale încât acceptă să le ofere doar celor mai buni. “Când cineva îmi cere o piesă, am impresia că îmi cere bani împrumut și că n-o să-i mai văd înapoi”, explica Lia. În cazul Ofeliei, după unii critici cea mai bună actriță a României, de cele mai multe ori nu conteaza machiajul, costumele sau alte artificii regizorale, ci doar prezența. “Am scris textul piesei <<Felii>> într-o vacanță, cineva de la Sibiu m-a sunat și m-a întrebat dacă am ceva să le propun foarte repede, așa că am scurtat-o dezinvolt și am trimis-o”, spune Lia Bugnar. Gândită ca un spectacol lectură, piesa a fost ajutată cu încă “o treime”, astfel încât să devină un spectacol pentru scenă.

O actriță care învață pe dinăuntru

“Doar cineva nerealist sau nesănătos la cap n-o admiră pe Ofelia Popii”, spune Lia Bugnar, precizând că valoroasa actriță a teatrului “Radu Stanca” “și-a făcut de cap” cu textul ei, introducând anumite elemente, cerând anumite scene, cum ar fi partea “schizo” din scena finală, în care Ofelia trece amețitor prin toate personajele, ridicând așa de mult tensiunea, încât am văzut spectatori izbucnind în lacrimi. Un lucru greu de făcut și din punctul de vedere al antrenamentului fizic, și din cel al antrenamentului interior. “Pentru mine, lucrul cu Ofelia Popii a fost ca un workshop în actorie în altă țară”, spune Lia Bugnar. “Ofelia e o actriță care reușeste să fie firească și sinceră, are mijloace mari, nu are mijloace meschine. Aura ei nu se termină la talpa piciorului. Poate să joace și pe un stadion și să transmită”, spune dramaturgul ale carei piese sunt “jucate mai mult pe la Green Hours”, cum ar fi “12 mese”, de pildă. “E o actriță fenomenală, învață pe dinăuntru. Fascinant la ea este că tot sucesul ăsta uriaș nu i s-a așezat nicaieri. În lucru, eu nu am văzut un actor care să se transforme în cârpă mai tare decât Ofelia. Funcționeaza așa, pe încredere totală în regizor. O coincidență fericită este ca noi avem același gust artistic. Foarte mulți actori îți încearcă ideile în așa fel încât ți-e și rușine că le-ai propus. Când încearcă ea, încearcă pur și simplu din plin”, și-a prezentat Lia Bugnar colaborarea.

Un succes la Sibiu

Lia Bugnar, actriţă, dramaturg, autoare a unor piese jucate în ultimii ani în ţară şi în străinătate ( printre care „Aici nu se simte”, „Femeia din manuscris”, „Felii, Firmituri”, „Camera cu portrete”, „Oase pentru Otto”, „Omul de zăpadă” sau „Stă să plouă”) – este şi regizoarea unora dintre piesele sale. Este şi cazul spectacolului „Felii”, a cărui premieră absolută a avut loc la Sibiu, în septembrie 2010. Textul a fost prezentat prima oară publicului, sub forma unui spectacol –lectură, în cadrul ediţiei de anul trecut a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. La scurtă vreme, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, prezenta în premieră, această producţie, cu Ofelia Popii interpretând şapte personaje diferite – şapte femei al căror destin îşi schimbă traiectoria odată cu moartea unui bărbat. Un spectacol de tip one woman show, în care Ofelia Popii – desemnată Cea mai bună actriţă în rol principal, pentru această creaţie la ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER (Uniunea Teatrală din România) – poate fi urmărită în şapte ipostaze diferite; şapte tipologii feminine conturate de fâşii de viaţă. Felii sau porţiuni din viaţa, sentimentele şi trăirile a şapte femei, într-un spectacol emoţionant scris şi regizat de Lia Bugnar.

Un premiu european, trei emisiuni românești în cursă

Înființate în 1987, trofeele Prix Europa răsplătesc anual cele mai bune producții online, radio și de televiziune, sprijinind distribuția acestora pe continent. Secțiunea Prix Radio Europa cuprinde trei categorii, documentar, ficțiune și muzică. Juriul deliberează nominalizările într-o dezbatere publică, ceea ce face din Prix Europa un workshop și, totodată, un târg multinațional media. Câștigătorii Radio Prix Europa vor fi anunțați oficial în cadrul unei ceremonii care va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, la Berlin. Fiecare premiu are o contravoalore în bani de 6000 de euro. Organizatorii Prix Europa anunţă că anul acesta au fost primite în concurs 574 de producţii de radio şi de televiziune din 36 de ţări. Printre acestea, și câteva producții românești.

Societatea Română de radiodifuziune anunță alte două producții proprii care s-au calificat în competiția europeană: la noua secţiune de emisiuni muzicale – Radio-Music – a fost nominalizată o emisiune din seria „Pe drumurile lui Leşe”, realizată de Mihaela Helmis, iar la secţiunea emisiuni documentare, a fost selectat documentarul „Ada Kaleh: insula dispărută”, realizat de Liliana Nicolae.

Români la Prix Europa

Anul trecut, filmul „Kapitalism – Reţeta noastră secretă”, în regia lui Alexandru Solomon, a fost nominalizat la premiile Prix Europa, dar a pierdut în favoarea documentarului “Regretters”, al regizorului suedez Marcus Lindeen. Regizorii români Răzvan Georgescu,
Toma Enache și Mihai Lungeanu au fost prezenți la
gala Prix Europa din 2008. O ediție la care documentarul “Testimonial”, în care Răzvan Georgescu – diagosticat cu o tumoare pe creier – explorează, lucid și detașat, hotarul artistic dintre viaţă şi moarte, a fost declarat la Berlin cel mai bun documentar de televiziune în 2008.

Sursa foto: Aniko JakabCitiţi şi

Lia Bugnar este mama lui Marcel Iureș în filmul „Octav”

Emoție și nostalgie în „OCTAV”, lung-metrajul regizorului Serge Ioan Celebidachi

Festivalul Naţional de Teatru 2016

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro