Grota – o experiență cinematografică mistică

27 July 2022

Poți să vezi azi un film fără dialoguri, fără actori frumoși ori faimoși, fără acțiune zgomotoasă, fără zeci de imagini pe minut care te amețesc și să-ți pară rău când s-a terminat? Da, chiar poți.

Grota / Il buco e un astfel de film, o experiență cinematică mistică.

Câștigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Veneția, Grota va rula în cinema din 29 iulie.

Un film meditație, te lipești de imaginile care fac inutile vorbele. Din când în când, se aud voci, pentru că acolo, într-un fel de capăt de lume, există oameni, dar ce spun ei rămâne neclar, ca un zgomot de fond necesar uneori. De-ale traiului lor simplu, pe munte, cu legile, puterea și frumusețea lui. Și faptul că nu înțelegi ce spun nu te deranjează. Liniștea asta întreruptă de un muget, o talangă, un răget de măgar, un cocoș, vuietul vântului printre copaci îți dă timp să te bucuri de ce vezi, să metabolizezi sensurile și să rămâi într-un fel de transă încă o vreme după.  Trebuie să-l vedeți. E ca o coborâre în voi înșivă. 

Grota / Il buco, regizat de Michelangelo Frammartino, a fost recompensat la Festivalul de Film de la Veneția 2021 cu Premiul Special al Juriului și este povestea explorării uneia dintre cele mai adânci peșteri din lume, Abisul Bifurto, din Calabria.

„Unde natura, oamenii și universul converg … O experiență cinematografică mistică” – Bong Joon-ho (Parazit)

În timpul boomului economic din anii 60, în nordul prosper al Italiei este construită cea mai înaltă clădire din Europa. În capătul celălalt al țării, în regiunea Calabria, mai mulţi tineri speologi se avântă într-una din cele mai adânci peşteri din lume, la al cărei capăt, la 700 de metri sub nivelul solului, nu s-a ajuns vreodată. Nimeni din satul din apropiere nu are habar de acţiunile acestor temerari, doar un bătrân păstor îi observă îndeaproape. Curând, el va fi trup şi suflet alături de ei.

Acest bătrân vă va impresiona teribil. Când echipa ajunge la capătul peșterii, el se stinge liniștit. O paralelă pe care nu ai cum să nu o faci între cele două călătorii în adâncuri…

„Este o adevărată realizare cinematografică, un film despre care cred că ar trebui văzut pe cel mai mare ecran posibil. Este o experiență pe care trebuie să o trăiești în sala de cinema, dar este și o frumoasă meditație asupra vieții și a relației omului cu natura și mortalitatea. Am avut o experiență transcendentală în timpul vizionării”, spune despre Grota regizoarea Chloe Zhao, câștigătoare a două premii Oscar pentru Nomadland.

Michelangelo Frammartino a descoperit Abisul Bifurto în timp ce filma în Calabria Le Quattro Volte, cel de-al doilealungmetraj al său, cunoscându-l în 2016 chiar pe speologul care a condus expediția de explorare din anii ‘60. Povestea din Grota reface traseul descoperirii și cartografierii Abisului Bifurto și are la bază povestea reală a echipei originale de speologi, iar interpreții personajelor din Grota sunt la rândul lor speologi.

Renato Berta, directorul de imagine multiplu premiat de-a lungul carierei, a utilizat cabluri de fibră optică pentru a manevra echipamentul de filmare din afara peșterii.

Grota / Il buco este distribuit de Independența Film și va rula în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Hollywood Multiplex, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union), Cluj (Cinema Victoria), Galați (Cinema Ioan Manole), Iași (Cinema Ateneu), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Sfântu Gheorghe (Cityplex), Sibiu (Cinema Ion Besoiu) și alte cinematografe care vor fi anunțate în programul proiecțiilor de pe independentafilm.ro.Citiţi şi

Pinterest – Platforma care stă la baza a sute de mii de idei geniale!

Sunt o hoaţă

Trec mai departe întrebându-mă care o fi povestea ei, a lor, a tuturor celorlalți…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro