Henriette Yvonne Stahl

22 October 2012

“Pe Henriette Yvonne Stahl a adus-o Isaiia Răcăciuni la cenaclul lui Lovinescu. De cum a intrat în salon, apariţia ei ne-a amuţit pe toţi, de emoţie şi admiraţie. Era o apariţie strălucitoare, cu gâtul alb şi înalt de lebădă, cu nările înţepate cum spunea Mateiu Caragiale. Decolteul rochiei, de culoarea vişinei putrede, braţele goale dezvăluiau o carnaţie delicată, cu frăgezimi de crin imaculat. Spre uimirea şi încântarea ascultătorilor, această superbă apariţie feminină se dovedea şi o scriitoare de mari intensităţi psihologice şi de rafinaţii intelectuale.”

Ne-ar fi plăcut să fi scris noi despre ea, dar a făcut-o altcineva și chiar foarte bine. Așa încât vă invităm s-o (re)descoperiți aici și aici pe cea care a avut o viață de Oscar.

“În 1945 era recunoscută, prețuită, celebră, avea 45 de ani și l-a cunoscut pe atunci pe debutantul Petru Dumitriu, autorul de mai târziu al răsunătoarei trilogii “Cronică de familie”. El avea 21 de ani și era înalt, frumos, elegant, inteligent și talentat. “Întâlnirea mea cu Petru Dumitriu, între multe întâlniri neobișnuite din viața mea, a fost poate cea mai ciudată. Oricât mi s-ar fi spus până atunci că sunt frumoasă, că arăt bine, mi-a trebuit în 1945 un imens curaj să-l accept lângă mine pe acest splendid bărbat, care avea cu 24 de ani mai puțin decât mine”, spune Henriette Yvonne Stahl în consistenta carte de confesiuni realizată de autoare împreuna cu Mihaela Cristea.”Citiţi şi

Tu ce faci înainte de culcare?

De unde oare să încep?

Cu femeile, jocul e pierdut întotdeauna, mai ales dacă citesc prea mult…


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
2,083 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro