Imagini inedite din Parisul de acum 100 de ani

28 September 2016

Fotografiile realizate între 1914 şi 1918 prezintă un oraş plin de viaţă şi de culoare. Aceastea au fost realizate de patru fotografi la cererea bancherului Albert Kahn care a vrut să creeze un document fotografic al oraşelor lumii. El a susţinut folosirea sistemului „autochrome” patentat de Lumière, un procedeu inovator la acea vreme pentru a realiza fotografii color.

Fotografiile originale se află în prezent în colecţia muzeului Albert Kahn, Département des Hauts-de Seine.

paris2

paris3

paris4

paris5

paris6

paris7

paris8

paris9

paris10

paris11

paris12

paris13

paris14

paris15

paris16

paris17

paris18

paris-1

Turnul Eiffel, măsurând 320,75 de metri (după montarea antenei), a fost construit cu titlu provizoriu, pentru a marca deschiderea Expoziţiei Universale de la Paris (1889). Inițial, Gustave Eiffel a oferit proiectul Barcelonei, care a organizat Expoziția Universală în 1888, însă catalanii au refuzat oferta inginerului francez pe motivul că structura din metal nu ar avea nicio legătură cu tradiția și cultură catalană.

Doi ani, două luni şi cinci zile a durat construcţia turnului Eiffel instalat la intrarea principală a Expoziţiei Universale și inaugurat pe 31 martie 1889. A perceput ca o “rușine” de către o parte a populației Parisului și urma să rămână în picioare doar 20 de ani. În 1909, permisul acestuia deja expirase, însă a fost luată hotărârea de a fi păstrat. A fost utilizat o vreme de militari şi guvern ca turn de telecomunicaţii, iar în timp a devenit simbolul Parisului şi, prin extensie, al întregii Franţe.

În studiul “Comunicarea cu privire la construirea unui turn de 300 m”, datat 1887, Gustave Eiffel ar fi făcut precizarea că turnul care îi poartă numele nu ar fi putut fi construit fără tehnologia inovatoare pusă la punct de inginerul Gheorghe Pănculescu la construcția secțiunii de cale ferată București – Predeal.

La construirea turnului au lucrat 300 de muncitori, s-au folosit 18.038 de piese metalice cântărind 7.000 de tone, la al căror montaj s-au folosit 2,5 milioane de nituri.
Structura metalică din capătul Champs du Mars a fost astfel concepută încât să nu opună aproape nicio rezistenţa la vânt, oscilaţia sa, în caz de rafale puternice, nefiind mai mare de 12 centimetri.
Primul etaj se află la 57 metri inalţime, al doilea la 115, iar ultimul la 274. Pe această a treia platforma, Gustave Eiffel şi-a instalat un apartament privat, unde obişnuia să lucreze şi chiar să-şi primească prietenii.

eiffel1

1889: Expoziţia Universală – dincolo de Sena se văd Turnul Eiffel şi „Globul Celest”. Turnul Eiffel  a fost construit pentru comemorarea a 100 de ani de la Revoluţia Franceză (foto credit: London Stereoscopic Company/Getty Images)

eiffe2

18 iulie 1887: începutul construcţiei (foto credit: FPG/Hulton Archive/Getty Images)

 eiffel3

Martie 1888: în timpul construcţiei (foto credit: Henry Guttmann/Getty Images)

eiffel4

Iulie 1888:  Inginerul civil Gustave Eiffel fotografiat la baza turnului în construcţie (foto credit: Three Lions/Getty Images)

eiffel5

14 Noiembrie 1888: continuă construcţia (foto credit: Henry Guttmann/Getty Images)

eiffel9

1929: Turnul Eiffel este cea mai înaltă clădire din lume – până în 1930 (foto credit: Fox Photos/Getty Images)

eiffel10

1900: Vizitatorii Expoziţiei Universale trec pe sub Turnul Eiffel; în fundal, Chateau d’Eau (foto credit: Hulton Archive/Getty Images)

eiffel11

Alexandre Gustave Eiffel (1832 – 1923), designerul turnului Eiffel  (foto credit: Spencer Arnold/Getty Images)

eiffel14

1889: Alexandre Gustave Eiffel, la stânga, pozează lângă turnul Eiffel după terminarea sa (foto credit: General Photographic Agency/Getty Images)Citiţi şi

Doina Ruști – cu Zogru la Paris

A murit designerul japonez Issey Miyake

Lux, calm și voluptate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro