În căutarea Muzei Moderne

18 July 2011

S-ar părea că totul în viaţă începe cu o întrebare. Fie din interior, fie din afară. De data aceasta a fost din exterior, şi anume dacă nu scriu şi eu ceva despre/pentru femei, de preferinţă, din propria experienţă… Deci, da, mi-am zis, vorba unui prieten. Dar nu, nu voi “da din casă” şi nici nu mă voi lăuda, căci nu sunt nici pe departe expert la acest capitol. Aşadar am acceptat provocarea şi apoi a venit dilema: “ok, scriu, dar despre ce?”. După vreo două ore de tren am găsit: despre Muze. De ce Muze? Pentru că fiecare bărbat are mania lui. Logic, şi eu o am pe-a mea, cred eu, împărtăşită şi de alţii (cel puţin câţiva prieteni 🙂 ). Iar parte din mania unora din bărbaţii moderni, peste medie (nu neapărat şi modeşti) e căutarea unei Muze. Din păcate, nici ei, săracii, nu ştiu exact ce trăsături anume trebuie să aibă aceasta. Vă invit aşadar să speculăm împreună. 

Înainte de toate, vă propun să pornim de undeva, cu un reper pragmatic însă. Nu începem aşadar de la Petrarca şi Dante, respectiv Laura şi Beatrice, ci de la ceva mai vizual un pic. Dangerous Beauty, tradus magnific – vorba vine – în româna, cu Frumoasa Veneţiană, din câte ţin eu minte. Nu durează mult, vorbim de câteva secunde relevante, pe la minutul 4, secunda 50, iar linkul relevant e aici. Eu v-aş recomanda toate cele 10 minute, dar depinde şi de timpul disponibil. Pe scurt, cam ce vreau sa zic: ok, avem de-a face cu un film, mai mult sau mai puţin realist privind epoca cu pricina. Însă e interesant – şi, posibil, de actualitate – ce îi zice mama (fostă curtezană) fiicei sale (curtezană-to-be) şi anume: că “noi”, adică toţi bărbaţii, visăm la o femeie care să ne tenteze (ce eufemism frumos), o Venus irezistibilă, şi în acelaşi timp distantă, la sânul căreia să ne refugiem după greul zilei. Unii ar putea zice că ne-am afla, după descriere, în prezenţa unei Muze. Altii, nu. Eu zic “depinde”.
 
Dar cum trebuie sa fie Ea pentru a se încadra într-o asemenea, supremă, categorie? E oare bine să fie distantă ori iubăreaţă? Sau ambele, într-o alternanţă derutantă (pentru iubitorul de Muză, cel puţin) pentru a-l ţine pe El mereu pe jăratic? Să fie disponibilă numai când dă el de greu (deci o solicită ca prezenţă şi sprijin) sau să îl contacteze Ea cât mai des (cu riscul fie de a-l obosi, fie de a părea “vulnerabilă”) ? Să îl ispitească modern, printr-un poke sau un like (da, unii bărbaţi se prind mai greu, e nevoie uneori de mai multe like-uri), sau să încerce să fie inabordabilă pe reţele sociale şi (cât de cât) disponibilă doar în realitatea “pură şi dură”? Daca nu îi dă like, mai e o Muză modernă? Nu am un răspuns la aceste întrebări, cred că depinde de fiecare dintre noi. Am învăţat însă că totul e o chestiune de proporţie (doamnelor, un 60% distanţă merge cu unii, dar s-ar putea să nu meargă cu Cel dorit, şi invers) şi de trăit în prezent (şi nu în viitor, cum bine mi-a atras atenţia cineva). 
 
Părerea mea este că avem nevoie mai mult ca oricând de muze, dar, Doamnelor, trebuie să ne ajutaţi, şi nu va fi uşor, căci… being a (Modern) Muse sounds almost like a full time job 🙂 numai dacă ne uităm la întrebările aferente “postului”… Vestea bună este că noi, bărbaţii, suntem departe de a fi nişte… Muzi.Citiţi şi

Măi, animatule!

Trei motive pentru care sunt tot mai mulți bărbați singuri pe termen lung

Andie MacDowell, 64: “Vreau să fiu unde sunt și să arăt de vârsta mea”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mirela Baron / 18 July 2011 13:36

  Foarte frumos articolul !
  Parerea mea, ca FEMEIA SECOLULUI XXI- lea nu are nevoie a se mai chinui prea mult sa inteleaga minutul 4 sec. 50. 🙂
  ACEST SECOL II OFERA fiecarei muritoare posibilitati multiple de a petrece timpul ei pretios numai cu activitati ce ii aduc ei si comunitatii in care se desfasoara suficiente stimulatii benefice , incit a deveni o “curtezana moderna”, poate rapi din acest timp pretios, facind intreagul proces ( si asa posibil doar pe o perioada scurta , din cauza alterarii biologice) deficitar.
  Mai degraba vad o dezvoltare inversa …a schimbarii sexului ce “este continu preocupat de tentatie”, intr-un perpetuum cautator, pe placul “muzei” care sa ramina alertata de capacitatea acestuia din urma de a o surprinde si mentine motivata a la long . Intr-un cuvint femeia acestui secol este descatusata de stereotipuri, ea este cea care impune reguli noi de reinventare,partenerilor.
  Si vestea buna DOMNILOR, este ca …e OBOSITOR si OSTENITOR sa tii pasul cu Viziunile brusc schimbatoare ale Venusurilor Moderne. hahahahahaha

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro