În țara lui Omar Khayyam s-a interzis folosirea cuvântului “vin”

23 January 2016

O veste cât se poate de absurdă – deşi, în lumea de azi, şi cea mai mare nebunie îşi cere dreptul la normalitate – vine din Iran şi se referă la decizia Ministrului Culturii de a interzice apariţia cuvântului „vin” în orice carte publicată la nivel naţional. În ţara poetului Omar Khayyam care spunea „Fiindcă nu ştii ce te-aşteaptă mâine, luptă să fii fericit astăzi. Ia o cană cu vin şi, sub lumina lunii, bea, zicându-ţi că luna te va căuta poate zadarnic, mâine.”, această decizie pare cu atât mai lipsită de sens. Şi nu este singura. 

vin

S-a mai decis interzicerea numelor animalelor de origine străină, precum şi numele anumitor demnitarilor străini, totul dintr-un implus naţionalist protector în faţa invaziei culturii vestice.

Cenzura va funcționa astfel: fiecare carte va trebui citită de un departament al Ministerului Culturii pentru a se verifica dacă aceasta respectă principiile revoluţiei Islamice, impunându-se necesitatea cenzurării insultelor la adresa profeţilor. Vă sună cunoscut?…

Jurnaliștii englezi se întrebau cu umor cum va fi rezolvată următoarea chestiune: dacă în orice publicaţie este interzisă apariţia cuvântului „vin”, atunci cum va fi scris decretul prin care acest cuvânt este interzis?

Între timp, preşedintele Franței a anulat o cină în compania preşedintelui iranian – Hassan Rouhani – din cauza unei dispute ireconciliabile în privința meniului – iranienii voiau doar cu carne halal și fără vin… Așa ceva în Franța… nu se prea poate. 🙂Citiţi şi

Cum a trăit Jeanne Louise 122 de ani și 164 de zile

Acum să te văd, fată, pe asta cum o mai rezolvi?

Pe drumul spre perfecțiune

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro