James Bond feminin – Black Widow

Semn al timpurilor noastre (#MeToo): supereroii tind să se feminizeze! O întreagă pleiadă de actrițe, realizatoare și producătoare completează «caietul de sarcini»  din universul Marvel. Bunăoară, reîntâlnirea cu Scarlett Johansson (care întrupează un personaj din saga «The Avengers») după zece ani nu ar mai putea surprinde pe nimeni. În timp ce Wonder Woman este prima supereroină din istoria benzilor desenate (1941), Black Widow face parte din universul DC Comics, editorul rival de la Marvel. Natasha Romanoff /aka „Văduva Neagră”  a aparținut elitei Serviciului Secret Sovietic, la fel ca părinții și sora ei, Yelona. Ajunsă în Statele Unite, Black Widow s-a alăturat Răzbunătorilor/ The Avengers, sub conducerea Căpitanului America, Iron Man, Hulk și alții. Trecutul ei iese la suprafață atunci când se intersectează cu sora ei, mereu loială Estului. Revenind la activitățile sale de spionaj, Black Widow trebuie să restabilească și legăturile odinioară rupte. Așadar, cel de-al douăzeci și al patrulea film Marvel, ar trebui să declanșeze faza a patra a Universului cinematografic al acestei case de producție. Am avut deja trei serii care anunțau începutul acestei faze: Wanda Vision, Falcon and the Winter Soldier și Loki, în prezent la mijlocul sezonului. Așa că o găsim pe Natasha Romanoff, alias „Văduva Neagră”, într-o raită prin întreaga lume, încercând să soluționeze un caz pe care credea că l-a încheiat.

Cineasta Cate Shortland a realizat un blockbuster (feminin), în care femeile preiau conducerea, iar „Văduva Neagră”, deși este o eroină dezrădăcinată, continuă să lupte pentru cei slabi și oprimați. Cum a devenit Natasha Romanoff  „Văduva Neagră”, o supereroină capabilă să lupte cu Răzbunătorii? Versiunea de „Văduva Neagră” a lui Cate Shortland răspunde la această întrebare: cu ajutorul ei o regăsim pe Scarlett Johansson în rolul unei dezertoare din Europa de Est, care trebuie să se reconecteze cu un trecut dureros pentru a accepta ceea ce a devenit. În ciuda unei anumite lungimi, acest divertisment de calitate, care temperează acțiunea cu un discurs despre familia reunită, seduce prin feminismul său asumat.

Marvel a dorit întotdeauna să dezvăluie originile supereroilor săi. Când vine vorba despre o superoină, ca în Black Widow, povestea este…cam aceeași. Black Widow s-a născut în 1964 într-o aventură de-ale lui Iron Man, un Răzbunător cu state vechi de plată. Transmutată într-o carte de benzi desenate (în 1999), apoi transformată – Yelona devine Natasha – se mută de la Est la Vest pentru a conferi seriei potențial dramatic și unificator.

În urma evenimentelor din Războiul Civil, Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) este căutată de guvern și decide să se ascundă de radarele sale. Totuși, un pachet misterios din Budapesta îi pune viața în pericol. Este atacată de un dușman misterios care stăpânește propriile tehnici de luptă. Reușind să fugă, descoperă că sora ei (Yelena) este cea care i-a trimis aceast colet. Descoperim apoi „Camera roșie”, o organizație secretă care creează supersoldați și care se află la originea apariției „Văduvei Negre” (pentru că sunt mai multe). Miza este de a reconcilia cele două surori inamice cu un inamic comun, Dreykov, cel  din fruntea „Camerei roșii”, sediul serviciilor secrete rusești. Apoi se lansează într-o aventură plină de întorsături, care conduce personajul într-o călătorie prin lume. Ca de obicei, filmele Marvel amestecă acțiune și comedie. Dar Black Widow alternează scene de acțiune pure cu felii de viață dialogate, făcând povestea să pară mai umană, centrată pe trecutul eroinei, ceea ce ne amintește că unul dintre cele mai importante lucruri din viață este familia: cea pe care o alegem sau o construim pentru noi înșine. Prin urmare, o găsim pe sora Natashei, Yelena (Florence Pugh), pe Melina, mama ei iubitoare (Rachel Weisz), precum și pe tatăl lor spiritual, Alexei, alias The Red Guardian (David Harbour).

Acțiunea se derulează la turație maximă, cu urmăriri pe străzile Budapestei, o incredibilă avalanșă dintr-o închisoare din adâncul tundrei rusești și multe lupte perfect coregrafiate. Actrița principală lasă încă loc și pentru personajele secundare, care sunt dezvoltate în continuare, dar și pentru Florence Pugh care se perfecționează deja pentru a fi moștenitoarea demnă a lui Scarlett Johansson în rolul de Black Widow. În ceea ce îl privește pe David Harbour, al cărui rol (´Red Guardian’) apare ca alter ego (rusesc) al personajului Captain America, actorul  își îndeplinește rolul cu brio. Aceste regăsiri emoționante și amuzante dau un suflu proaspăt acestui blockbuster cu cascadorii din belșug, într-o peliculă cu fason de „afacere familială” și de maturizare.Tânăra se va reîntâlni cu vechea ei familie și se va confrunta cu noi responsabilități, care împing aventurile mai mult spre partea thriller-ului de spionaj. Un parfum de Război Rece străbate filmul, în ton cu maniheismul tradițional de la Hollywood: ticăloși adevărați și un ex-super-erou sovietic ferm, Red Gardian (David Harbourg). Aici se ascunde unul  dintre atuurile acestui film, în modul cum Nataşa îşi înfruntă trecutul, dar şi pe unul din cei mai detestabili eroi ai francizei. Realizatoarea Cate Shortland  s-a străduit să contureze aici un personaj mai aproape de realitatea istorică (Războiul Rece). În acest mod, spectatorul e mai atașat de eroină, care capătă o dimensiune nouă și incitantă, scufundându-se în intimitatea unității familiale, în timp ce dușmanii neașteptați din anii tinereții sale vin să îi încurce planurile.

Mai puțin girly / femeiască decât Wonder Woman (iubirile și ținutele ei nu reprezintă niciodată centrul poveștii), Black Widow din această nouă versiune se impune ca o femeie rănită, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic, ceea ce îi conferă un aer de vulnerabilitate și credibilitate. Cu acest nou film, franciza Marvel pare să tindă spre maturitzare (atrage spectatorii care au crescut odată cu ea).

Pe Mădălina o puteți găsi și aici

Regia: Cate Shortland

Scenariul: Eric Pearson după povestea realizată de  Jac Schaeffer și Ned Benson (Marvel Comics)

Imaginea: Gabriel Beristain

Montajul: Leigh Folsom Boyd

Muzica: Lorne Balfe

Distribuția:

Scarlett Johansson –  Natasha Romanoff / Black Widow

Florence Pugh –  Yelena Belova / Black Widow

David Harbour –  Alexei Shostakov / Red Guardian

Olga Kurylenko –  Antonia Dreykov / Taskmaster

Ray Winstone – Dreykov

Rachel Weisz – Melina Vostokoff / Black Widow

 Durata: 134 minCitiţi şi

Două minute și jumătate să reaprinzi o dragoste veche

Gal Gadot va fi noua Cleopatra

Hitler în pielea unui iepuraș – Jojo Rabbit

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro