Lady Gaga, noua prinţesă pop Rococo

11 April 2012

Francezii au o vorbă, în legătură cu “reciclarea” trecutului: “Plus ça change, plus ça reste la même chose.” Multe lucruri se schimbă, dar și mai multe rămân la fel. Această vorbă se aplică în special în lumea modei, iar Lady Gaga – divă, pop-star, senzație internațională, este celebră pentru vestimentația ei ieșită din comun, care merge de la rochia balon (rochie realizată din baloane adevărate) împrumutată de la o prezentare de modă și până la noile stiluri Rococo, pe care alte artiste precum Madonna și Christina Aguillera le-au popularizat în anii ’80 și ’90.

Particularitățile stilului Rococo, în special cele specific secolului al optsprezecelea, revin astăzi pe scena muzicală. Artiștii contemporani încearcă să se evidențieze prin propriul stil, să dea naștere unor tendințe și să fie ușor de recunoscut. Deși moda Rococo era privită, la un moment dat, ca exagerată și depășită, acum este văzută din nou ca inovativă și interesantă.

Era Rococo, cunoscută și ca Barocul târziu, a marcat o perioadă de opulență și de eleganță în rândul artistocrației, când amantele oficiale ale regilor (în special Madame de Pompadour, metresa lui Ludovic al XV-lea) dădeau tonul modei, designului interior și artei din Europa. Termenul Rococo ne trimite și el la arta decorativă, fiind o combinație între cuvintele franțuzești rocaille (piatră) și coquille (cochilie), motive des întâlnite în stilul Rococo.

Așa cum se observă și în picturile unor artiști precum François Boucher(1703-1770) și Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), stilul Rococo celebrează opulența, grația, spiritul ludic și plăcerea senzuală, contrastând cu seriozitatea caracteristică perioadei de început a Barocului.

Pentru femei, în special, moda Rococo era feminină și îndemna la flirt. Silueta femeilor era conturată cu ajutorul corsetelor și a panierelor – jupoane cu balene care ofereau fustelor mai mult volum. Corsetele erau purtate foarte jos, expunând, practic, sânii. Am obervat stilul nu numai în costumele provocatoare purtate de Madonna sau de Lady Gaga, ci și în filme lansate recent, precum Burlesque, cu Cher și Christina Aguillera în rolurile principale.

În perioada Rococo, femeile din clasa aristocrată își pudrau părul, așa cum noi îl colorăm sau îl dăm cu fixativ pe al nostru acum. Pentru a se diferenția social, începuseră să poarte peruci voluminoase care ajunseseră, cu timpul, atât de mari și atât de pline de insecte, încât deveniseră ținta ironiilor pentru scriitorii epocii. Perucile ostentative purtate de Lady Gaga pot și ele să pară ridicole pentru unii, însă să nu uităm că nu există nici o altă vedetă care să atragă atenția prin stilul personal mai mult decât Lady Gaga, noua prințesă pop Rococo.

Traducerea și adaptarea Georgiana VoineaCitiţi şi

Ținutele la modă nu sunt complete fără pantofii potriviți. Cum alegi pantofii care să se asorteze cu ținuta ta

“House of Gucci” la cinema din 26 noiembrie

Cum să alegeți sacoul de damă perfect

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro