Less is More (se caută autori de scenarii pentru filme low budget)

27 February 2015

Asociația Culturală Control N organizează în perioada 3 – 10 mai 2015 prima ediție LIM – Less is More – Atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget. Atelierul se adresează scenariștilor și regizorilor care își doresc să își dezvolte abilitățile de a construi un scenariu de lung metraj în granițele unei producții cu buget limitat.

LIM își propune nu doar identificarea și dezvoltarea acestor scenarii, ci și promovarea lor în rândul caselor de producție din România, facilitând întâlnirea participanților cu producătorii de film români prin organizarea unui pitch și făcând astfel primul pas pe drumul către producerea proiectelor selecționate să participe.

LIM – Less is More este un proiect dezvoltat și organizat în parteneriat cu Le Groupe Ouest (Franța), inițiatorul programului. În primăvara anului 2015, implementarea LIM se va desfășura în paralel, în mai multe țări din Europa – România, Franța și Danemarca. În România, LIM este organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

masina de scris

Ideea organizării unui atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget s-a născut din analizarea unui context general, aplicat pe industria de film din Europa și implicit pe cinematografia autohtonă. În ultimii ani proporția filmelor low budget în cinematografia europeană a crescut considerabil. Foarte multe dintre ele, prezentate și premiate la festivaluri de film importante, precum Cannes, Veneția, Berlin, Sundance sau Varșovia sunt expresia unei noi realități în cinematografia europeană. Mulți cineaști aflați la început de carieră cad în capcana de a scrie scenarii foarte scumpe și fie trec prin trauma de a nu filma un scenariu la care lucrează ani întregi, fie trăiesc experiența filmării unui film cu o finanțare chiar de sub 10% din bugetul necesar filmului, acest lucru generând epuizare, de cele mai multe ori eșec în a transpune ideea scenariului inițial în filmul rezultat și o echipă care este nevoită să lucreze fără a fi plătită.

LIM – Less ss More / Atelier de Dezvoltare de Scenarii de Filme Low Budget oferă cineaștilor români o alternativă ce pornește de la următoarele întrebări: dacă reducerea costurilor pentru un film ar stimula creativitatea, fără eforturi foarte mari și fără compromisuri în ceea ce privește calitatea scenariilor produse? Dacă scenariile cu care cineaștii pleacă la drum ar fi gândite de la început între granițele unui buget mic, stimulând, astfel, creativitatea scenariștilor, a regizorilor și a producătorilor?

O poveste puternică poate fi spusă cu mijloace limitate dacă e gândită de la început în acest context. LIM (Less is More = “puțin înseamnă mai mult”) își propune să scoată la iveală povești puternice în esența lor și să le aducă pe marele ecran cu eforturi minime.

Pe baza aplicațiilor, vor fi selecționați 8 participanți – scenariști sau regizori-scenariști din România – ce doresc să își dezvolte proiectele de lung metraj care se încadrează în schema de finanțare a unui film cu buget foarte mic (low budget și micro-budget). Participanții vor fi supervizați de 2 consultanți de scenarii de renume internațional, specialiști în producțiile low budget.

Training-ul LIM pornește de la aplicațiile participanților – în cadrul săpămânii de lucru intensiv se vor dezvolta cele 8 povești selecționate, trecând de la etapa de sinopsis (obligația aplicației) la etapa de treatment al unui lung metraj.

Un element important de care se va ține cont în timpul procesului de scriere și dezvoltare a treatment-ului va fi limitarea necesităților scenariului la un buget mic. Se va urmări construcția unor povești puternice, cu impact puternic asupra publicului, ca un mod de a compensa limitările de producție ce vor veni dintr-un buget mic.

Metodologia de training se va baza pe abordarea implementată în ultimii 5 ani de Le Groupe Ouest, prin care se creează atât un training de tip colectiv, cât și unul intim, explorând singularitatea fiecărui proiect și a fiecărui participant în timpul procesului de scriere.

The End

Săptămâna de training se va finaliza cu un pitch de proiecte în fața unui grup de producători de film din România, selecționați în prealabil de către organizator.

Scenariștii și regizorii-scenariști vor fi selecționați pe baza următoarelor materiale necesare aplicației:

– sinopsis lung metraj (maxim 3000 caractere)

– scrisoare de motivație (maxim 2000 de caractere)

– film anterior / filme anterioare realizat/e pe baza unui scenariu scris de aplicant (link / ficțiune, documentar, animație scurt metraj/ lung metraj)

– formularul de înscriere completat cu toate datele aplicantului (formularul va putea fi accesat online pe site-ul www.controln.ro)

– un scenariu precedent, finalizat (ficțiune lung metraj / scurt metraj)

Deadline-ul aplicației LIM este 1 aprilie 2015. Pașii aplicației online se găsesc pe site-ul asociației www.controln.ro.

Important: Doi consultați de scenarii din Franța – Antoine Le Bos și Julien Lilti – vor lucra timp de o săptămână cu autorii celor 8 proiecte selecționate în cadrul primei ediții LIM – Less is More, atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget. 



Citiţi şi

Rebeliune sau renaștere? – Unorthodox

Prima ediție din 2022 a Grădinii cu Artiști – 21 – 22 mai, în Parcul Grădina Icoanei

Neosecuristocrația (și alte rele)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro