Ma France! (concurs cu cea mai bună ciocolată din lume)

7 July 2014

banner concurs Devauve et Gallais

Cine nu iubește ciocolata este iertat dintr-un singur motiv: n-a gustat poate niciodată bomboanele făcute de Debauve et Gallais. 🙂 Bine, recunoaștem, în titlu e un mic neadevăr – nu e chiar cea mai bună din lume, e pe la mijlocul Top 10, dar când ești îndrăgostit nu spui “iubita mea e cea mai frumoasă din lume”? Deci, noi ne-am îndrăgostit de ciocolata lor, asta e!, dar și de istoria veche de peste 200 de ani. Ca să vă faceți o părere, iată cum erau recomandate lumii elegante – la 1834 – “operele” maeștrilor ciocolatieri Debauve și Gallais în publicația literară La Revue de Paris:

“Celebra fabrică de ciocolată din rue Saints Pères, 30, Saint-Germain-Des-Prés, a cărei reputație și probitate sunt binecunoscute în toată Europa, nu merită mai puține elogii decât fabricile noastre teatrale și literare. Încă de la descoperire, ciocolata este prietena oamenilor de litere; îi datorăm, poate, opere ca Don Quichotte, Gilblas și Diavolul Încălțat, pentru că ne inspiră asemenea anticei fântâni Hippocrene. Maeștrii Debauve și Gallais și-au amintit că Montezuma își plătea poeții cu fructe de cacao, în chip de monede, și le îmbăta imaginația cu căni enorme de cacao înspumată, această ambrozie a Americii noi. Ei au redescoperit toate secretele preparării deliciilor pentru zei, cum le spunea Linnée, iar acum nectarul nu mai este doar în Olimpul lui Ovidiu, ci în magazinul Debauve et Gallais. Ciocolata care îi dădea geniu lui Camoëns, Cervantes, Gilblas, Voltaire și Rousseau îi face spirituali pe cei care vorbesc în loc să scrie. Și vorbesc mai bine după ceașca de ciocolată binefăcătoare băută dimineața. Carême spunea că Napoleon n-ar fi pierit pe insula Sf. Elena, dacă ar fi detronat cafeaua în favoarea ciocolatei de la Debauve și Gallais. Într-adevăr proprietățile sale igienice se ridică la nivelul aromelor sale spirituale și parfumului poetic. Ce este aceea sănătate?, se întreba un adept; este ciocolata, răspundea un apostol, iar acest apostol era Brillat-Savarin, unul dintre părinții gastronomiei. Meșterii Debauve și Gallais au știut să diversifice admirabil forma fără să deturneze ori să corupă fondul; astfel, ciocolata primitivă cu vanilie a dobândit un mare număr de frați: cu ambră gri, flori de portocal, lapte de migdale, cafea, tapioca etc., dar acestea sunt doar cîteva nuanțe ale bunătății. Este, ca de fiecare dată, vorba despre aceeași ciocolată aleasă cu grijă, mărunțită artistic pe marmură, și preparată minunat cu o imaginație pitorescă. La Debauve și Gallais există bagheta zînelor; la ei, prin ciocolată se reînnoiește miracolul creației. Această îndemînare aristocratică face străinii să-și fixeze magazinul lor drept unul dintre primele obiective de vizitat; prințul Pückler-Muskau, celebrul architect peisagist, l-a descris, și Lordul Brougham, mare și excentric om de lume, le-a gustat ciocolata. Iar noi, trăitorii din Paris, cunoaștem drumul spre magazinul de ciocolată din rue des Saints-Pères cu ochii închiși, de când maeșterii Debauve și Gallais ni l-au arătat. Și de-ar fi doar ei, și podul spre Luvru tot ar fi mai bogat.”

Ei bine, ciocolateria Debauve et Gallais deschisă în 1800 tot acolo este, bomboanele, prăjiturile, ciocolata caldă, tabletele și ceaiurile sunt la fel de bune și de dorite, și, printr-o întâmplare fericită, au ajuns și în micul Paris. Așa se face că vă invităm azi la concursul al cărui premiu va fi o cutie celebră, ediție limitată, realizată manual, numerotată și semnată Thibault-Bergeron (există și colecționari, firește) – Fleurs de cacao – umplută cu o rafinată selecție de 40 de bomboane ganache din cacao de origine de pe cele mai celebre plantații din America de Sud.

Ce trebuie să faci pentru a o câștiga chiar de Ziua Franței? Să ne descrii în minimum trei cuvinte Franța ta, văzută sau doar citită și visată. Primele trei cuvinte care-ți vin în minte, pentru că acelea și înseamnă atașament, amintiri, dorințe… Poate e un film, un actor, o clădire, un cântec, un autor, un restaurant, o cafenea, un magazin, o stradă… tu știi.

Regulament 

1. Ne lași un comentariu de forma: numărul de ordine. numele, cele trei cuvinte.

2. Dai Like paginii Debauve et Gallais Romania.

Concursul “Ma France!” se va încheia de Ziua Franței, pe 14 iulie 2014, la ora 24:00, ora României, iar pe 15 iulie, la ora 10, se va face tragerea la sorți cu ajutorul random.org. Câştigătorul va fi anunțat imediat după validare printr-un mail la adresa cu care s-a înscris și pe cele două pagini de Facebook, iar premiul va fi livrat prin curier în 48 de ore. În cazul în care câștigătorul nu răspunde în termen de 48 de ore de când a fost contactat de către organizator, se va efectua o nouă extragere.

 Bonne chance! 🙂

Debauve et Gallais , Victoriei, 112

Magazinul Debauve et Gallais, Calea Victoriei, 112, vis a vis de Biserica Albă

IMPORTANT! Concursul se adresează celor care sunt din București sau au pe cineva în capitală căruia ar dori să-i facă un cadou absolut special. Bomboanele nu pot fi expediate în țară pentru că e nevoie de condiții speciale de temperatură, fiind fără conservați. Proprietarii cofetăriei de la București le aduc cu avionul în cutii speciale, la 16 grade…  Deh, marfă cu dichis. 🙂



Citiţi şi

Art Deco, 100 de ani – expoziții aniversare europene

De ce să alegi un hotel situat lângă aeroport?

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Scarlet Vacaru / 11 July 2014 13:01

    135. Alexandra Scarlet Vacaru. Pentru mine Franta poate fi exprimata in cuvintele acestea: “Oriunde gusturi fine”.
    Oriunde te duci in Franta, ai sa descoperi gusturi rafinate chiar si in mediul rural. Si ma refer nu doar la gastronomie ci si in alte aspecte ale vietii cotidiene. Un lucru din care putem invata si noi.

    Reply
  2. Sergiu Panainte / 11 July 2014 11:22

    134. Sergiu Panainte – “Midnight in Paris”; La Tour Eiffel; Charles de Gaule

    Reply
  3. mireille / 11 July 2014 1:55

    133. Mirela Tentea, madelaine, chocolat, parfume…

    Reply
  4. Cristina / 11 July 2014 0:23

    132. Cristina Rotaru, Alizée, camembert, Coasta de Azur 🙂

    Reply
  5. roxana susu / 10 July 2014 23:56

    131.Roxana Şuşu
    Victor Hugo, Muschetarii, couisine

    Reply
  6. Denisa Petrescu / 10 July 2014 23:20

    130. Denisa Petrescu. La Tour Eiffel, Louvre, Chanel.

    Reply
  7. Demetrescu Andrei / 10 July 2014 21:15

    129. Demetrescu Andrei Musée d’Orsay, Jardin des Tuileries, Sacré-Coeur

    Reply
  8. Iulia / 10 July 2014 18:18

    128. Iulia Trandafir. Provence, lavanda, Nisa

    Reply
  9. Oana Mateescu / 10 July 2014 17:21

    127. Oana Mateescu – Tour Eiffel, Madame Tussauds, Macarons :-)))

    Reply
  10. Cristiana / 10 July 2014 16:38

    126. Cornea Cristiana
    Romantism, stil, visare

    Reply
  11. Sofia Nicolae / 10 July 2014 15:15

    125. Sofia Nicolae, Moules a l’ail, Henry Miller, Rue Mouzaia

    Reply
  12. Teodora Maftei / 10 July 2014 14:45

    124. Teodora Maftei Franta mea? Une photo. Sucré. La Boheme.

    Franta mea gustata, simtit si vazuta este plimbarea poetica de la amiaza din gradinile Parisului, istoria de la Etretat si linistea din Normandia.

    Franta mea visata, dorita si asteptat este misterul din Bretania, mirosul de Provence si… intoarcerea in Monmartre.

    Reply
  13. Nedelcu Constantina / 10 July 2014 14:39

    123. Nedelcu Constantina. Louvre, mim, capitala dragostei.

    Reply
  14. Andreea Grecu / 10 July 2014 13:48

    122. Andreea Grecu Marais (le quartier), Delon, Louvre

    Reply
  15. Stefania Zorila / 10 July 2014 13:25

    121. Stefania Zorila. Centrul Pompidou. Senna. croissants

    Centrul Pompidou dimineata 🙂 dupa ce ai visat atelierul Brancusi <3 si intr-o minunata contemplare in fata acestui minunat muzeu hranind porumbeii <3
    Senna- minunata Senna!

    si delicioasele croissante luate dintr-un supermarket oarecare in timp ce te indrepti in mare graba spre Gare du Nord. Parisul meu intr-o frumoasa poezie de vara <3

    Reply

My two pennies for Sofia Nicolae Cancel

* required
* required (confidential)

catchy.ro