Marc Chagall – unul dintre giganții artei moderne

7 July 2020

7 iulie 1887: s-a născut pictorul francez de origine bielorusă Marc Chagall, stabilit definitiv în Franţa din 1923 (d. 1985)

„Am ales pictura, căci îmi era la fel de vitală ca aerul. Mi s-a părut o fereastră prin care pot să-mi găsesc scăparea într-o altă lume.”

Cine a fost la Palatul Garnier, sediul Operei din Paris, cu siguranță nu poate uita tavanul pictat de Chagall – pictorul de origine bielorusă care a câștigat proiectul lansat în 1960 de ministrul culturii, nimeni altul decât scriitorul André Malraux. Tavanul a fost terminat în 1964 și a închis gura tuturor criticilor de până atunci, care nu înțelegeau de ce lucrarea a fost încredințată unui pictor modernist (și străin) care nu se potrivea cu stilul neo baroc al creatorului palatului – Charles Garnier.

Dacă Malraux vorbea entuziasmat despre paleta şi lirismul lui Chagall, Picasso afirma că Chagall este unul dintre puţinii artişti care „înţeleg ce înseamnă cu adevărat culoarea”.

Creasta albastră

Plimbarea

Marc Chagall este în prezent recunoscut drept unul dintre cele mai mari talente europene ale secolului al XX-lea. În ciuda unei vieţi dificile şi a ororilor la care a fost martor, şi-a păstrat optimismul şi a pictat tablouri cu teme naive, dar și vitralii sau tapiserii. Însă lumea sa plină de culoare este cea care fascinează la Marc Chagall, unul dintre primii mari artişti modernişti.

Les Amoureux De Vence

Îndrăgostiții

Tabloul „Les Amoureux” care s-a aflat în colecţia aceleiaşi familii timp de 90 de ani, a fost adjudecat în 2017 la New York contra sumei de 28,5 milioane de dolari, un record la casele de licitaţie Sotheby’s. Acest ulei pe pânză, care nu şi-a schimbat proprietarul din 1928, corespunde unei anumite perioade fericite din viaţa pictorului din Vitebsk, reprezentând mărturia dragostei artistului pentru partenera sa Bella Rosenfeld şi pentru oraşul său de adopţie, Paris. Lucrarea a depăşit cu mult estimările iniţiale, între 12 şi 18 milioane de dolari, lupta fiind dată în 10 minute între trei cumpărători. Precedentul record pentru un Chagall a fost atins de ”Anniversaire”, un tablou din 1923 vândut în mai 1990 la New York pentru 14,9 milioane de dolari.

Aniversarea 

Îndrăgostiții la semilună

Cântarea cântărilor

Citiți aici mai multe despre Chagall.Citiţi şi

Opera din Paris a ales un artist român pentru a realiza timbrul aniversar de 350 de ani – Mircea Cantor

Fotografia și citatul zilei – Alice Voinescu

„Que Viva Picasso” la Bușteni

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro