#MenInHijab

Catchy

26 August 2016

Începând din 1979, odată cu Revoluţia Islamică, femeile din Iran au fost nevoite să-şi acopere părul în public. O lege care trebuie respectată cu sfinţenie. De aceea, numai în 2014, nu mai puţin de 3,6 milioane de femei au fost avertizate în legătură cu încălcarea acesteia. Însă există un loc unde controlul se exercită mult mai greu: internetul. Aici femeile iraniene au distribuit poze cu ele însele cu părul neacoperit, ca protest împotriva legii care le impune cum să se îmbrace.

Iar acum, şi bărbaţii iranieni s-au subsumat acestei campanii. Până la sfârşitul lunii trecute, fraţi, soţi, taţi şi unchi şi-au făcut poze purtând hijabul şi le-au distribuit, la rândul lor, în social media utilizând hashtagul #MenInHijab.

hijab 1

Jurnalista iraniană Masih Alinejad este femeia din spatele acestei campanii de susţinere a dreptului femeilor de a deţine controlul asupra propriei vieţi, începând cu vestimentaţia. Ea a ţinut însă să menţioneze că nu are nimic împotriva hijabului, ci doar a faptului că femeile sunt obligate să poarte unul. „Obligaţia de a ne acoperi este împotriva demnităţii umane” a spus ea anul trecut cu ocazia primirii Premiului pentru Drepturile Femeilor la în cadrul Summitului de la Geneva pentru Drepturi Umane şi Democraţie.

De altfel, mulţi dintre bărbaţii care sprijină această campanie gândesc la fel, susţinând public că nu sunt de acord cu obligativitatea purtării hijabului şi că femeile ar trebui să aibă dreptul să hotărască singure cum vor să se îmbrace. „În timp ce în alte ţări femeile candidează la preşedinţie, în Iran, unde femeile reprezintă 60% din totalul studenţilor la nivel naţional, sunt lipsite de elementarul drept de a-şi alege singure hainele” a comentat unul dintre susţinători.Citiţi şi

Educație sexuală – facem sau nu facem?

Dacă Gigel află că ai cont pe Tinder…

Relațiile virtuale sunt cele mai mari capcane ale vremurilor noastre

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
454 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro