Microrezoluţiile chiar funcţionează!

31 July 2018

La fiecare început de an e aceeaşi poveste. Ne facem o listă lungă de rezoluţii pe care vrem să le îndeplinim, dar rezultatul e mereu acelaşi: o abandonăm înainte de a începe. Pornim cu atât de mult entuziasm în călătoria noastră, la finalul căreia ar trebui să fim mai organizaţi, mai supli, mai economi, mai calmi etc. Şi totuşi, de ce nu funcţionează aceste rezoluţii? La întrebarea asta ne răspunde Caroline L. Arnold în cartea sa Paşi mici, schimbări mari, apărută la Editura Publica în 2015.

pasi-mici-schimbari-mari_1_fullsize Andra Cătălina Conţu

Cartea de faţă promite schimbarea şi se ţine de cuvânt. Fireşte, atât timp cât şi noi suntem dispuşi să facem paşii necesari pentru a ne autoîmbunătăţi. Dacă după lecturarea unei cărţi de dezvoltare personală rămânem doar cu plăcerea lecturii şi momentele „aha!”, nu am rezolvat nimic. Paşi mici, schimbări mari te va pune la muncă şi, culmea, chiar îţi va plăcea! După cum ne dezvăluie şi titlul, cheia spre succes nu e să te arunci cu capul înainte spre proiecte kilometrice, ci să fii „microambiţios”, setându-ţi astfel obiective pe termen scurt.

Nu rezoluţiile dau roade, ci microrezoluţiile! Microrezoluţiile sunt uşoare, măsurabile şi oferă satisfacţie imediată, lucru care te motivează să continui. În loc să îţi propui ceva atât de general precum voi fi mai slab anul ăsta, poţi înlocui  propoziţia cu nu voi mai mânca covrigei înainte de cină sau nu voi mai mânca dulciuri după ora 18:00. Asta face diferenţa dintre un obiectiv nerealist, care o dată neîndeplinit generează frustrare şi poate chiar să diminueze stima de sine şi un obiectiv clar, realizabil.

Microrezoluţiile se pot personaliza şi se pot adapta în aşa fel încât să funcţioneze pentru toată lumea. Odată ce ţi-ai formulat mental o microrezoluţie, nu-ţi rămâne decât să te ţii de ea până ce aceasta devine o obişnuinţă. Spre deosebire de afirmaţii în care doar declari ceva despre tine şi repeţi până ce informaţia ajunge în subconştient, microrezoluţiile sunt promisiuni pe care ţi le faci ţie. Ele presupun nu doar mentalizare, ci şi acţiune. Acţionezi la micro şi fiecare acţiune sporeşte încrederea în sine, lucru care duce la încă o acţiune şi încă una, până când vei trăi adevărata schimbare de comportament.

Mai pe scurt, ne ajută să fim mai conştienţi de noi înşine, lucrând pe sertare. Sortând puţin câte puţin, în fiecare arie din viaţa noastră. În partea a doua a cărţii, sunt atinse următoarele subiecte: somnul, condiţia fizică, dieta, dezordinea, relaţiile, cheltuielile, punctualitatea şi organizarea. În fiecare dintre aspectele menţionate e loc de mai bine.  Totul ţine de înlocuirea unui obicei dăunător cu unul benefic pentru noi.

Şi chiar dacă la început vom opune rezistenţă (pentru că orice lucru nou pe care vrem să-l integrăm în personalitatea noastră vine la pachet cu un efort pe măsură), important este să persistăm până ce noul obicei va ajunge pe pilotul automat. Şi atunci, putem spune că am reuşit.

„Oferta de cărţi care promit transformări personale spectaculoase este cu adevărat impresionantă. De ce ar trebui să alegeţi să citiţi cartea Paşi mici, schimbări mari? Pentru că respectă ceea ce predică: metodele simple pe care le conţine aduc cititorului mai mult decât promit. Vreţi să vă transformaţi radical viaţa? Să fiţi cu totul altfel, decât sunteţi acum? Ei bine, începeţi cu o microrezoluţie. Să citiţi această carte poate fi prima dintre ele”. – Dragoş Paraschiv, Managing Partner Stand for Development

Guest post by Andra Cătălina Conțu

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Unul din patru sau din cinci elevi din România este fan Cumpănașu!

Bine ai venit 2021, eu sunt aici!

Sunt atâția Virgili în lumea asta mare…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro