Mituri despre endometrioză, boala de care suferă una din zece femei

14 September 2020

În acest moment, peste 500.000 de femei din România se luptă cu o boală tăcută, de care mulți nu au auzit până acum, endometrioza. Statisticile la nivel global sunt la fel de îngrijorătoare, 176 milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani, dintre care între 10-15% prezintă un stadiu avansat al bolii. Între 40-50% dintre paciente se confruntă cu infertilitatea, endometrioza fiind a doua cauză din lume care duce la apariția acestui simptom.

În prezent, există o latență mare de diagnostic, în România aceasta fiind de 10-12 ani. În timpul în care boala nu este diagnosticată, pot apărea complicații, ajungându-se la situații medicale care să necesite o abordare multidisciplinară.

Singurul Centru de Excelență în tratarea endometriozei este Endo Institute, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA, singurul centru din România acreditat de Liga Europeană de Endometrioză, fondat de domnul Dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Citiți și Endometrioza – cancerul care nu ucide, dar nici nu te lasă să trăiești

„În prezent, în întreaga lume, 176 de milioane de femei suferă de endometrioză, iar în România estimările noastre indică peste 500.000 de cazuri, dintre care 48.000 în stadiu avansat al bolii. 68% dintre cazuri au primit în primă fază un diagnostic eronat, drept urmare afecțiunea nu a fost tratată corepunzător. Este important să cunoaștem simptomatologia bolii și să intervenim la timp pe fiecare caz, pentru că fiecare pacientă necesită o atenție specială și un tratament personalizat.” declară domnul Dr. Voicu Simedrea.

Dar ce este endometrioza?

Endometrioza este o boală caracterizată prin prezența de țesut funcțional asemănător endometrului în locuri anormale din punct de vedere anatomo-topografic. Este o afecțiune plurifactorială, iar schimbarea stilului de viață este fundamental în obținerea unor rezultate favorabile în procesul de tratament.

Mituri

Deseori, durerile pe care le au femeile sunt considerate a fi normale „pentru că sunt femei”, dar ceea ce ignorăm este cauza reală a acelor simptome. Există mituri despre această condiție pe care nu o înțelegem încă pe deplin, dar acestea sunt demontate în continuare prin argumentele de ordin medical ale bolii.

Durerile puternice la menstruație sunt normale!

FALS

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerea interferează cu rutina zilnică. Este un semn comun al endometriozei sau al altor probleme. Durerea nu este limitată la perioada menstruală; ea poate provoca, de asemenea, durere între perioade, în timpul urinării sau în timpul actului sexual.

Adolescentele nu sunt afectate de endometrioză!

FALS

Endometrioza este o boală care afectează femeile mai ales în perioada fertilă, între 15 și 50 de ani. În România, 1 din 10 femei suferă de endometrioză, iar vârsta la care apare este din ce în ce scăzută. Deseori, pacientele află târziu de boală, media de diagnosticare fiind între 7 și 12 ani.

Endometrioza este o cauză a infertilității!

ADEVĂRAT

Infertilitatea la pacientele cu endometrioză este prezentă la 40-50% dintre cazuri în stadiu avansat. Boala iniţială poate să apară cu durere la ciclu și odată ce simptomele vor persista, devine o durere cronică pelvină ce nu este firească și trebuie investigată amănunțit. 

Simptomele se coreleaza cu gravitatea bolii!

FALS

Simptomele de endometrioză pot apărea în orice moment, de la debutul bolii până mai târziu. Intensitatea durerilor nu garantează stadiul de dezvoltare al bolii, marcând deseori primul episod în care organismul semnalează prezența afecțiunii. Endometrioza este o boală cu 4 stadii, în funcție de nivelul de gravitate al bolii: minimă (stadiul 1), ușoară (stadiul 2), moderată (stadiul 3) și severă (stadiul 4).

Chirurgia rămâne ultima metodă de tratament!

ADEVĂRAT

Pacientele care suferă de endometrioză vor beneficia de un tratament corespunzător îndată ce vor primi un diagnostic corect din partea medicului ginecolog. Opțiunile de tratament sunt adaptate la nevoile fiecărui caz, dar chirurgia nu este recomandată tuturor femeilor. Mai mult de atât, aceasta rămâne ultima variantă, doar pacientele care sunt în stadii avansate ale bolii având nevoie de intervenție. Aceasta trebuie să fie minim-invazivă.

Sarcina vindecă endometrioza!

FALS

Există cazuri în care medicul ginecolog recomandă pacientei ca opțiune de tratament o sarcină, ceea ce este greșit din punct de vedere medical. Vorbim despre situația în care o sarcină poate ameliora  boala, dar nu o vindecă. Fiecare situație este unică și este recomandat să se discute cu medicul specialist pentru pașii următori în funcție de gravitatea bolii.

Endometrioza este ușor de diagnosticat!

FALS

Ca medie, durata de diagnosticare corectă a endometriozei se plasează între 7-12 ani. Diagnosticul endometriozei poate fi pus destul de târziu, deoarece simptomele bolii nu sunt ușor de recunoscut de către medici și nici de către femei și pot fi confundate cu alte patologii sau stări. Nu există un test simplu pentru a depista boala și începând cu Congresul European de Medicină de la Berlin din 2013 s-a ajuns la decizia că o laparoscopie nu este necesară pentru diagnosticare și tratament.

Sportul și dieta sunt eficiente în tratarea endometriozei!

ADEVĂRAT

Endometrioza reprezintă dezvoltarea de țesut endometrial în afara uterului, iar durerea este însoțită de inflamația zonei respective, această inflamație fiind responsabilă de apariția durerii. Schimbarea stilului de viață pentru femei aduce beneficii în starea generală prin reducerea/dispariția crampelor, reducerea inflamației, reducerea nivelului hormonilor estrogeni, reducerea balonării, îmbunătățirea răspunsului imun, reducerea greutății corporale unde este cazul, reducerea toxinelor și îmbunătățirea nivelului energetic.

Endometrioza trebuie tratată exclusiv chirurgical!

FALS

Managementul endometriozei este unul multidisciplinar, deoarece afectează mai multe organe. Pentru un tratament corepunzător, este recomandată consultarea unei echipe multidisciplinare formată din chirurg ginecolog specializat, chirurg generalist, urolog, ginecolog specializat în infertilitate, dietetician, specialist în terapia durerii, kinetoterapeut și psiholog. În funcție de stadiul bolii și unicitatea cazului, se recomandă tratament medicamentos, chirurgical sau alternativ.

O boală neglijată, o afecțiune care își așteaptă tăcută rândul și nu bate la ușă într-un moment anume, ci ia prin surprindere femei din întreaga lume. Controalele regulate la medicul ginecolog și semnalarea tuturor problemelor de sănătate pot preveni un diagnostic ce schimbă viața unei femei și modul în care se raportează la activitățile de zi cu zi alături de familie, colegi sau prieteni.

Pentru îmbunătățirea calității vieții pacientelor cu endometrioză, echipa Centrului de Excelență EndoInstitute din Timișoara, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA asigură servicii medicale integrate de la aflarea diagnosticului până la tratament, monitorizând pacienta pe termen lung. În această perioadă, au fost luate toate măsurile de siguranță pentru a oferi pacientelor suportul de care au nevoie de la începutul stării de urgență și până în prezent.Citiţi şi

Poate că femeile casnice și dependente de bărbați nu sunt niște proaste

La mine, e simplu: greșești, plătești!

Teo, această fată minunată în scaun cu rotile!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro