O istorie a fotbalului feminin

17 November 2022

Deși atenția fanilor fotbalului este acum îndreptată către meciuri Cupa Mondială care urmează să se desfășoare în curând în Qatar, merită să amintim că tot în 2022, meciul de fotbal cu cei mai mulți spectatori (87.192) a fost finala Campionatelor Europene pentru Femei, unde Anglia a învins Germania cu 2-1. Această victorie istorică a marcat un punct de cotitură în istoria fotbalului feminin, iar jocul cu balonul practicat de femei are o poveste mai lungă și mai fascinantă decât majoritatea știm:

1869

Harper’s Bazaar publică o acuarelă care înfățișa un grup de femei care jucau fotbal, îmbrăcate după moda epocii.

Sfârșitul secolului al XIX-lea

Echipe de fotbal feminin au fost înființate în locuri diverse, sportul fiind popular printre lucrătoarele din fabrici.

1917

Lucrătoarele de la fabrica Dick, Kerr & Co., care a produs muniție militară pe tot parcursul Primului Război Mondial, au început să joace fotbal împotriva muncitorilor bărbați în pauzele lor de masă. Femeile au câștigat. Stimulate de acest succes, femeile au format Dick, Kerr Ladies F.C. mai târziu în acel an. Acest club a atras audiențe record, cum ar fi 53000 de spectatori la meciul împotriva St. Helens din 1920, câștigat cu 4-0.

1921

Asociația de Fotbal (FA) a impus o interdicție care viza fotbalul feminin, interdicție care a durat 50 de ani. FA a susținut că fotbalul este „nepotrivit pentru femei” și că „nu ar trebui încurajat”, într-o eră notoriu restrictivă pentru libertățile femeilor. Această decizie s-a datorat în mare parte prejudecăților și îngrijorării că jocul bărbaților era în pericol de a fi complet umbrit. Echipele feminine au continuat să joace pe terenuri non-FA, dar lipsa vizibilității media a diminuat inevitabil alura jocului.

Au existat și posibile motive politice pentru această lovitură dată fotbalului feminin. Echipe precum Dick, Kerr’s Ladies FC, strângeau bani pentru caritate și s-au implicat și în cauze de stânga, cum ar fi strângerea de fonduri pentru mineri care protestau împotriva reducerii salariilor în 1921. Astfel, fotbalul feminin devenise un sport periculos din punct de vedere politic, combătut de cei care simțeau că sindicatele sunt dușmanii lor.

1970

Italia a găzduit o Cupă Mondială feminină neoficială la care au concurat opt echipe. În anul următor, Mexico City a organizat o continuare de succes, susținută de sponsori de renume și promovat ca un eveniment uriaș. Imaginea evenimentului era o mascotă din desene animate pe nume Xochitl, o fată tânără, cu coadă de porc, a cărei imagine apărea pe insigne, căni și aproape orice altă formă de produs promoțional imaginabil. Turneul a depășit toate așteptările – marea finală, în care Danemarca a fost încoronată ca echipă câștigătoare, a avut parte de 110.000 de spectatori.

1991

Prima Cupă Mondială oficială feminină a avut loc în 1991 și, spre deosebire de bărbați, câștigătoarele Cupei Mondiale feminine pot lua trofeul acasă.

Anii 2010

Ultimul deceniu a cunoscut o creștere notabilă, în mare parte datorită activității inițiativelor de tip grassroots. În 2016, FIFA a cerut ca finanțarea de la nivel local să fie obligatorie și, la scurt timp după aceea, a numit-o pe prima sa ofițer șef de fotbal feminin, Sarai Bareman.Citiţi şi

Povestea Mondialului

Sfârșit de capitol

Vi se pare indecentă?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro