Pasiunea femeilor

30 August 2014

Andrei 2Sunt în Cuba, în casa unei doamne îmbrăcate în alb, al cărei nume nici nu mai contează. Ce contează, ce știm: e adeptă a religiei Santeria. De aceea am venit aici – ca să o înțeleg. Îmi explică, răbdătoare, regulile, îmi spune în ce crede. N-a avut cea mai ușoară dintre vieți, dar e limpede că, de-acum, e fericită. O întreb ce îi determină starea de spirit. Îmi răspunde într-o spaniolă balsamică: “Pasiunea”. Nu îmi notez nimic, încerc să țin minte totul.

Sunt în holul unui hotel de lux din Londra, Marea Britanie, Uniunea Europeană. Am ajuns, rodul unei întâmplări minunate, la ceea ce profanii numesc Mondialul barmanilor, la World Class 2014, organizat de Diageo Reserve. Stau de vorbă, omenește, fără niciun reportofon la mijloc, cu reprezentata României, Aida Ashor (da, chiar așa o cheamă!). Aida îmi povestește ce a tot purtat-o până aici, când este, oficial, al 20-lea barman al lumii, într-o ierarhie mai complicată decât ați crede. Răspunsul ei încape, de asemenea, cu toate nuanțele, în corpul acestui cuvânt: pasiunea.

Aida-Ashor-Diageo-Reserve-World-Class-Competition-Final-Romania-Trophey

Sunt la mama dracului, pe niște coclauri din nordul extrem al Moldovei. Încerc să îmbunătățesc, scriind realitatea de aici, viețile unor copii. Cumva, reușesc. Articolele reușesc să convingă sute de oameni să doneze bani, se strâng mii de euro, viețile copiilor sunt îmbunătățite. Vorbesc în pragul unei porți cu o doctoriță. Ce o ține aici? Cum reușește să își facă viața, să zâmbească și să își păstreze mintea și sufletul. Ați ghicit. Pasiunea.

pasiune

Sunt într-un apartament prost luminat de lângă Parcul Circului. O nonagenară îmi povestește deșerturile pe care le-a traversat. I-au murit brutal, uciși, în cuptoare și în lagăre, cei pe care îi iubea, a fost batjocorită de toți demonii secolului, dar a reușit să traverseze tot acest timp, să-i supraviețuiască, ba chiar să-l trăiască. A făcut până și performanțe științifice. Deja știu. Totuși întreb. Da, pasiunea.

Milac Alina

Sunt lângă căruciorul cu rotile din care o tânără cercetătoare ne vorbește în cuvinte pe care le înțelegem doar parțial. Sunt termeni complicați, mai adecvați unor inteligențe superioare, cum nu sunt ale noastre. Femeia din căruciorul cu rotile, Adina Milac, ne spune că nu vrea să ne indispună, dar adevărul e că nici la toaletă nu se poate duce singură. Și atunci? Și atunci, îndrăznim!, cum, cum reușește să strălucească în munca ei? Cum reușește să fie atât de bună în cercetările ei care cândva vor vindeca o parte din lume? Cum? Nu există alte cale. Răspunsul e același: pasiunea.Citiţi şi

Tata, te iubesc oricum ai fi

Stimate domn divorțat

Fericirea este ca un cont bancar: retragi din el ceea ce depui

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Simone / 2 September 2014 14:08

  Dl Petrescu, eu sunt de acord ca exista o pasiune a bancherilor, iar aia este banul!:) Daca dumneata ai bani, ptr ei, esti automat, de cealalta parte a mesei si or sa-ti vanda o poveste ca sa-ti tina banii. Daca vrei un job la o banca, se asigura ca iti spala creierul cu viziunea si misiunea bs si-ti cumpara sufletul ptr salariul pe care ti-l platesc. Iar ca sa te motiveze, iti vand gaura din covrig: finantezi programe la scara larga de combatere a saraciei/foametei in lume (in realitate-program mare, tranzactii mai multe, implicit mai multe comisioane adaugate pe nimic), ca doar suntem oameni. Totul condimentat si cu putina vinovatie (ie. esti clasa mijlocie, imbuibata, care-ti permiti sa mananci carne cat populatia Africii, si nu numai, moare de foame!?)
  Pai, in legatura cu foametea modiala, n-ati auzit de programele FAO/World Bank din ’90 pana in prezent-ca tot ati mentionat, care au avut in vizor finantarea centralizarii in cateva maini a principalei resurse a statelor: (ie. pamantul)? Rezultatul lor este aparitia unor monoliti, masivi proprietari de pamant, fara nici o intentie sa eradice saracia ori foametea! Ei, acuma sa ne spuneti daca prietenul asta al d-stra de la Banca Mondiala finanteaza fiindca crede sincer ca landgrab se intampla fiindca cineva vrea sa faca productie crescuta/ha ca sa combata foametea in lume!?:)

  Reply
 2. Dan Petrescu / 31 August 2014 9:14

  In 1997 Banca Mondiala si-a redefinit misiunea: “Fighting poverty with passion!” La vremea respectiva mi s-a parut asa o chestie patetica si falsa…Dar intr-o discutie cu un vechi si experimentat functionar al bancii, un om cu un umor sarcastic de altfel, caruia ii marturiseam scepticismul meu despre mision statement, mi-a spus: Ce facem ( lupta impotriva saraciei) este dificil si nimic din ce este dificil nu se poate realiza fara pasiune…Acum, dupa mai bine de 15 ani in bransa, ii dau dreptate…Banii si cunostintele sunt ingrediente necesare dar insuficiente , Pasiunea de a realiza este elementul care asigura succesul…Altfel, bani risipiti aiurea. pacat ca nu putem cuantifica pasiunea si sa o punem ca o conditie contractuala!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro