Povestea cu spitalul pe care chinezii îl construiesc în șase zile la Wuhan

27 January 2020

Povestea cu spitalul pe care chinezii îl construiesc în șase zile la Wuhan, despre care toată planeta vorbește, pe bună dreptate cu admirație, mi-a amintit de călătoria pe care am făcut-o în China cu ceva ani în urmă, ca jurnalist.

Nu e prima data când chinezii fac o asemenea ispravă. Au mai construit, în 2003, la Beijing, un spital similar, în doar șapte zile, ca să combată virusul SARS. 4.000 de oameni au lucrat atunci, zi și noapte, pentru ca spitalul să fie gata la timp. Sute de cadre medicale au fost mobilizate, iar în două luni au fost vindecați mii de oameni. Ministerul Sănătății a elaborat în timp record protocoale pentru a identifica și izola virusul SARS. Realizarea a fost considerată un „miracol în istoria medicinii”, spitalul a fost un record mondial, iar acum vor să-și bată propriul record.

Această țară autoritară se bazează pe mobilizarea de sus în jos. În momente critice, poate depăși birocrația și constrângerile financiare și este capabilă să-și valorifice toate resursele. Secretul acestor reușite monumentale stă nu doar în deciziile guvernului chinez, ci în mentalitatea lor față de muncă.

Chiar dacă economia chineză a făcut un salt mare în ultimii 10 ani, iar calitatea generală a vieții din China s-a îmbunătățit, asta nu-i face pe chinezi să lucreze mai puțin. Țara este încă sub presiune, deoarece o populație mare (1, 39 miliarde locuitori) împarte resurse limitate. Unul dintre proverbele lor este: ”Mâncăm orice zboară, cu excepția avioanelor. Orice e pe pământ, cu excepția mesei. Orice înoată, cu excepția submarinelor.” Concurența e o amenințare majoră. Pe măsură ce chinezii devin mai bogați, a crescut și teama de a pierde ce au. Iar munca i-ar putea scăpa de sentimentul de insecuritate și de temerile unui viitor incert. ”Te simți nesigur? Muncește!”

Sentimentul de insecuritate și conștientizarea concurenței le-au fost implementate în minte de când erau mici. Copiii sunt educați în spiritul competiției. Chinezii investesc cam jumătate din salariul lunar în educația extrașcolară a copiilor lor, pentru ca aceștia să-și dezvolte noi abilități. Înainte de a termina universitatea, încep vânătoarea locurilor de muncă, deoarece nu-și pot face de rușine părinții, care au făcut sacrificii pentru educația lor. Pentru majoritatea chinezilor, a avea succes înseamnă ca, până la 30 de ani, să termine facultatea, să aibă o slujbă bună, să-și cumpere o casă și să se căsătorească. E o listă lungă de îndeplinit într-o perioadă scurtă de timp. Nu-i de mirare de ce chinezii trebuie să muncească din greu pentru a atinge acest obiectiv. Iar odată ce au copii, își doresc ca și aceștia să facă la fel.

În China, Confucianismul este încă relevant. Chiar și în Asia, chinezii sunt considerați mai harnici decât alte popoare din zonă. Dacă ar fi să comparăm doi giganți asiatici – China și India, succesul chinez se datorează culturii confucianiste care pledează pentru îndurarea greutăților și sacrificiul individual în beneficiul familiei.
Chinezii cred sincer că „cerurile răsplătesc oamenii harnici” și că „rezultatul este totul”. Pentru ei nu contează dacă au de construit o autostrada într-o lună sau în zece, muncesc în fiecare clipă cu aceeași seriozitate. Lenea este considerată o crimă. Iar recreerea te face mai puțin hotărât. Aici, munca este aproape o religie.

Spitalul Xiaotangshan din Beijing, construit în șapte zile în 2003, a fost abandonat în liniște după încheierea epidemiei. Spitalul din Wuhan, pentru controlul și tratamentul pneumoniei cauzate de noul coronavirus, proiectat să aibă o suprafață de 25.000 m2 și 1.000 de paturi, va fi dat în folosință pe 3 februarie.

Laura Dragomir este Consultant Comunicare în Business. Trainer. Speaker la Powerful CommunicationCitiţi şi

Frica de Dumnezeu

Cuvintele anului 2020

N-avem nicio scuză

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro