Premiere în cinematografele româneşti

17 November 2016

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului dar și Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, intră de vineri, 18 noiembrie, în cinematografele din România. La Cluj și Sibiu, „Inimi cicatrizate” va avea proiecții de gală.

poster-inimi

Astfel, la Cluj, de la ora 19:00, la Cinema „Florin Piersic”, proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu actorii Lucian Teodor Rus și Alexandru Bogdan, moderată de Raluca Bugnar, precum și de lansarea ediției speciale a volumului semnat de M. Blecher.

La Sibiu, premiera de gală a peliculei va avea loc în prezența regizorului Radu Jude, duminică, 20 noiembrie, la Teatrul Gong, ora 20:00.

Acțiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Mai multe detalii despre film aici.

Tot pe 18 noiembrie intră în cinematografe şi „Snowden”, povestea fostului agent CIA și NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au cutremurat lumea serviciilor secrete.

Rolul lui Edward Snowden este interpretat de Joseph Gordon-Levitt, în regia lui Oliver Stone. Cu: Nicolas Cage, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson.

snowden_afis-web

În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA și ulterior al NSA, își părăsește definitiv postul împreună cu un mare volum de documente (1,7 milioane în format digital) referitoare la programele de supraveghere și spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoștință (sau nu oficial). Documentele atestă faptul că serviciul monitoriza atât convorbirile telefonice, cât și email-urile și conversațiile via internet ale sute de milioane de cetățeni americani. Și nu numai. Spre exemplu, atunci s-a aflat că NSA intercepta chiar și telefonul cancelarului german Angela Merkel, plus pe predecesorii ei: Gerhard Schroeder și Helmut Kohl.

Edward Snowden a predat o mare parte din documente unor jurnaliști britanici, apoi a cerut azil politic la Moscova, unde se află și în ziua de azi.

De teamă că NSA sau alte servicii de informații i-ar putea afecta în vreun fel filmul, Oliver Stone a decis să filmeze în Germania. Snowden a fost turnat în perioada februarie – aprilie 2015 la München, dar și la Hong Kong, Moscova și în Hawaii.

Înainte de a decide dacă face sau nu acest film, Oliver Stone s-a întâlnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova. Ulterior, l-a mai vizitat o dată pentru a-i arăta o versiune de lucru, work-in-progress, needitată. Adevăratul Edward Snowden apare la finalul filmului într-o înregistrare filmată.

Înainte de alegerile din SUA, Stone a fost întrebat ce șanse sunt ca Edward Snowden să se poată întoarce la un moment dat acasă. Răspunsul a fost: „Cu Hillary Clinton președinte, mă tem că nici una!”

Zilele trecute, noul președinte al SUA, Donald Trump, și-a anunțat propunerile pentru câteva poziții cheie în stat, printre care și pe viitorul director al CIA. Din nefericire pentru Edward Snowden, Michael Pompeo, cel care va ocupa această funcție pe mandatul Trump, s-a pronunțat încă din 2013 pentru condamnarea la moarte a lui Edward Snowden: „Ar trebui adus din Rusia și judecat. Cred că răspunsul potrivit ar fi pedeapsa cu moartea. Din cauza informațiilor pe care el le-a furat și pus la dispoziție unei puteri străine, Snowden a pus viața unor militari, prieteni de-ai mei și de-ai voștri, în mare pericol”.

Snowden (2016) este adus în România de  Independenţa Film.

Mai multe detalii despre film aici.Citiţi şi

Kompromat, un thriller politic uluitor, din 28 iulie în cinema

Jucăria nouă/ Le nouveau jouet, o comedie franțuzească cu Daniel Auteuil și Jamel Debbouze, din 19 mai în cinema

Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Tarik Saleh – invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest .13

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro