Salutări din Palestina

7 June 2017

Andrei 2Pentru că v-am scris despre femeile din Palestina, iar părerile au rămas împărțite, mă văd nevoit să insist.

Așadar! Doamnelor, domnișoarelor din țara noastră, nu există temei rezonabil pentru a vă teme de Palestina (West Bank), în ciuda celor pe care le-ați tot auzit la buletinele internaționale de știri. Și chiar în ciuda celor pe care le veți auzi și pe mai departe. Nu vorbim despre Fâșia Gaza acum. Fâșia e altceva. Acolo nu e bine pentru turism. Acolo nu e bine. Fâșia, nu.

Așadar, nu vă temeți! Vă recomand să luați calea Palestinei, să mergeți, mai ales, la Bethlehem și la Ramallah. Și nu doar dacă sunteți femei religioase (habotnice, de ce nu?). E plină Palestina de locuri sfinte, pentru toate religiile. Dar Palestina e chiar mai mult de atât. Au și cei detașați de problema lui Dumnezeu ce să facă.

E adevărat, e un pic delicat să tot treceți din Palestina în Israel și înapoi în Palestina și iar în Israel pentru a ajunge tot în Palestina, căci așa e împărțit acolo teritoriul, după războaie și ocupații care nu se mai sfârșesc. Pe scurt: cel mai bine este să luați un avion până la Tel-Aviv. Nu e foarte complicat să ajungeți în Bethlehem, unde puteți zăbovi pe îndelete.

palestina

La Bethlehem vă puteți caza la hotelul lui Banksy, marele artist pe care nu putem să îl luăm de guler și să-l arătăm lumii (nu e chiar al lui hotelul acela, dar putem spune că e, veți vedea acolo de ce). Puteți opta chiar pentru o cameră cu vedere la Zid. Zidul care desparte Palestina de Israel, și chiar mai mult de atât. Cea mai costisitoare cameră costă o mie de dolari pe noapte.

Mai departe, Ramallah. Ramallah are chiar și o viață de noapte palpitantă. Desigur, mai e și Ierusalimul. Dar Ierusalimul e sfâșiat între Palestina și Israel, și, ca atare, nu e chiar cel mai sigur oraș din lume. Oricum, veți merge la Ierusalim și fără să parcurgeți rândurile acestea. Toți ajungem până la urmă la Ierusalim. E centrul lumii.

Să ne întoarcem la Palestina, căci Palestina chiar are multe de oferit. În primul rând, veți redescoperi plăcerea de a întâlni oameni. Oameni adevărați, cu inimă, mai ales. Puțini oameni mai au în secolul XXI inimă. Palestinienii au.

În rest, Orient, dacă vă place. Așadar: bazar, gălăgie, mâncare pe săturate, cafele, dulciuri, arome, enorm de mulți copii. Vă spuneam să nu vă temeți. Nu există violențe față de turiști în Palestina. Nu au existat și nu vor exista nici de acum înainte.

Palestinienii au ce au cu vecinii lor israelieni (și, desigur, invers). E mult prea complicat să vă rezum acum acest conflict (nesfârșit) din Orientul Mijlociu, dar nu e nicio problemă să traversezi orașele Palestinei, chiar și în miezul nopții. Deși, la Hebron, oraș unde sunt foarte puțini creștini, iar tensiunile dintre musulmani și evrei sunt la cote ridicate, e indicată puțină prudență. Deci, Hebronul, cu grijă.

În rest, ce să vă urez? Un aparat foto bun, o cremă competentă de soare (soarele Orientului arde, nu se joacă), răbdare (e mare nevoie de răbdare – levantini, palestinienii nu țin la rigoarea orelor exacte) și mare atenție când traversați strada. Cât am colindat Palestina, n-am întâlnit nicio trecere de pietoni care să fie respectată ca atare. În schimb, bolizi sunt.

A se merge, doamnelor și domnișoarelor. O să fie frumos sau – măcar – o să fie interesant. O să aveți ce le povesti nepoților. Dacă nu, nu.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Pentru cele care judecă amantele

Psihologia dragostei la bărbați

Toantă să fii să nu spui da. Așa exemplar, cum să ratezi?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro