Suntem niște chibiți pe margine

12 July 2021

Nici măcar nu știu de ce suntem bucuroși în seara asta. Italia a câștigat pentru că a muncit, Moldova a învins pentru că a crezut în șansa ei. Noi nu avem niciun merit, în afara proiecțiilor noastre fantasmatice și libidinale. Suntem cea mai mare națiune din Europa (ca suprafață și ca populație) care nu a participat la acest Euro. Suntem cea mai mare națiune din Europa care ratăm totul, sistematic, fără excepție. Sportul românesc își continuă prăbușirea la toate nivelurile. Câțiva tineri reușesc performanțe excepționale și ne agățăm de ei ca să demonstrăm că dezastrul nu este atât de mare. Dar dezastrul este atât de mare.

Noi ținem cu italienii pentru că am exportat peste un milion de români în Italia și ne inventăm tot soiul de similarități cu Italia, de la Traian încoace. Dar, de fapt, victoria Italiei este victoria muncii și a rigorii, a disciplinei italienilor, nu are nimic de-a face cu fantasmele noastre.

Am ținut în această seară cu Italia și Moldova în primul rând pentru că NU suntem Italia și Moldova și pentru că ne-am dorit să fim ele. În fotbal nu vom reuși niciodată ce a reușit Italia, iar în politică vom continua să ne bălăcărim în naționalismul nostru frustrat și fricos, în care e mereu loc de Simion și Șoșoacă pentru a ne demonstra că penibilul nu are limite.

Așadar, bravo Italia, bravo Moldova, dar, sincer, e strict meritul vostru. Noi suntem niște chibiți pe margine, care ne hrănim fantasmatic și parazitar din victoriile voastre muncite, pentru care nu avem chiar niciun merit. Dar haideți totuși să vă felicităm, că așa se cade. După care ne întoarcem la ai noștri, verzi ca bradul și mândri cât încape.

Profesor universitar, fost diplomat, Ciprian Mihali este autorul Dicționarului subiectiv de cultură civică.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Căci viața continuă

Maia

Poveste TV pe nv

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro