Țara în care te trezești dimneață și afli că au mai ars niște oameni în spital

29 January 2021

Un incediu a izbucnit, vineri dimineață, în jurul orei 5.00, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, iar peste 100 de pacienți cu COVID-19 au fost evacuați. Focul a fost stins de pompieri, însă trei persoane au fost găsite carbonizate. Deocamdată nu se știe de la ce a pornit incendiul.

Un alt pacient grav rănit este în proceduri de resuscitare. (conform ultimelor informații există și al patrulea deces).

La sosirea pompierilor, incendiul era cu flacără deschisă, pe circa 120 mp, cu degajări mari de fum, a precizat colonelul Șchiopu, care a coordonat intervenția.

UPDATE 7:45 Un pacient cu probleme respiratorii, un pacient cu arsuri de gradul doi la nivelul scalpului. (dintre cei evacuați la spitalul Pantelimon)

UPDATE 7:20 Raed Arafat anunță în conferință de presă încheierea codului roșu, că nu mai sunt pacienți în stare gravă, cu arsuri, din cauza incendiului. Streinu Cercel – clădirea în care a avut loc incendiul era din 1953, dar a fost renovată complet. Ultimul control a fost făcut în luna noiembrie 2020.

UPDATE Ora 7.05: La Spitalul „Victor Babeș” din București, care tratează COVID, sunt disponibile pentru 200 de locuri, a precizat managerul Emilian Imbri, la Digi24.

Imbri a precizat că a fost sunat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, căruia i-a spus câte locuri sunt disponibile la „Victor Babeș” și cu ce dotări.

UPDATE Ora 7.00: Pacienții evacuați nu au arsuri, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

„Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. – decedate). (…) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei persoane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Agerpres.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri nu”.

UPDATE Ora 6.53: Primii patru pacienți evacuați în urma incendiului de la „Matei Balș” au ajuns cu ambulanțele la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală.

Ministerul Sănătății a anunțat că prioritatea este ca toți pacienții evacuați să ajungă cât mai repede la alte spitale, oriunde să găsesc locuri. O parte vor fi mutați în alte corpuri ale Institutului „Matei Balș”. Unii dintre pacienți sunt supravegheați în ambulanțele sosite la fața locului.

UPDATE Ora 6.50: A fost deschisă o anchetă penală în legătură cu incendiul, care va fi coordonată de Parchetul București.

UPDATE Ora 6.47: Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a ajuns la Institutul „Matei Balș”.

Pentru intervenție, pompierii au aplicat planul pentru COVID, astfel că a fost organizat un flux de ieșire și intrare în clădire, iar echipele de intervenție au fost echipate cu combinezoane speciale de la SMURD.

Stingerea efectivă a focului nu a fost dificilă, însă fumul foarte dens a ridicat probleme, potrivit ISU.

Încăperea din care a izbucnit incendiul este distrusă în mare proporție, potrivit aceleiași surse.

UPDATE Ora 6.38: Cei trei pacienți găsiți carbonizați erau internați la parterul pavilionului unde s-a produs incendiul, potrivit ISU.

La această oră, toți pacienții din clădire au fost evacuați.

UPDATE Ora 6.36: Spitalele din București care tratează COVID-19 se mobilizează pentru a primi pacienții evacuați de la Institutul „Matei Balș”. Medicii și asistenții au fost chemați de acasă.

La Institutul „Marius Nasta” pot fi preluați până la 36 de pacienți, potrivit managerului Beatrice Mahler.

Deocamdată nu se cunoaște numărul pacienților care au nevoie și de îngrijiri pentru arsuri.

UPDATE Ora 6.29: Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană este în procedura de resuscitare, anunță ISU și Ministerul Sănătății.

UPDATE Ora 6.27: Cel puțin o persoană a decedat, iar o persoană este în procedura de resuscitare, a anunțat Ministerul Sănătății.

UPDATE Ora 6.22: Cel puțin 3 victime sunt în urma incendiului, potrivit informațiilor de la fața locului.

Ministerul Sănătății a confirmat că au fost găsite primele victime.

UPDATE Ora 6.19: Pacienții răniți sunt preluați de ambulanțele SMURD și vor fi transportați la alte spitale.

UPDATE Ora 6.15: În acest moment se procedează la evacuarea tuturor pacienților din pavilionul 5. Incendiul s-a manifestat la parter, pe două laturi ale clădirii și cu degajări mari de fum, potrivit ISU.

Toți pacienții sunt bolnavi de COVID-19, cu diferite grade.

La fata locului actioneaza toate resursele disponibile pentru salvarea persoanelor: ambulante, autospeciale pentru victime multiple, spital mobil, descarcerare.

Operațiunea este coordonată de inspectorul șef al ISU București Ilfov.

UPDATE Ora 6.10: ISU București Ilfov anunță că focul a fost stins.

„La nivelul ISU București Ilfov a fost declansat Planul Rosu. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de inaltime P+3, pe doua laturi. Au fost constituite echipe de cautare si salvare a persoanelor si se realizeaza evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane”, a precizat ISU București Ilfov.

Știrea inițială: „Din informațiile de la fața locului, pacienții au fost evacuați, nimeni nu este rănit și incendiul este sub control. Ministrul Sănătății este în drum spre spital”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea.

Incendiul a izbucnit la parterul unei clădiri, unde se aflau pacienți, însă nu erau saloane de Terapie Intensivă. Toți pacienții de la parter și primul etaj au fost evacuați.

Deocamdată nu se cunoaște cauza incendiului.

La Institutul „Matei Balș” sunt tratați pacienți cu COVID-19.

În curs de actualizare

Sursa: aici

 Citiţi şi

Studiu: Virozele respiratorii durează între 10 și 14 zile în acest sezon. Care sunt cele mai simple metode de prevenție

Ești unica și cea mai fraieră dintre româncele venite aici – stai cu un moș fără bani!

Alexandra Furnea: Cum sunt?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro