«Traian Vuia este eroul vostru, este și al nostru»

19 March 2021

Luca Niculescu, ambasadorul nostru la Paris, a fost ieri, 18 martie, la Montesson, în apropierea Parisului. Pentru că… Traian Vuia, da. 🙂

18 martie 1906, Montesson, în apropierea Parisului. Un loc cunoscut pentru că aici e un teren plat de unde se înalță montgolfierele, baloanele cu aer cald. Sfârșit de dimineață, vremea era cam ca azi, 10 – 12 grade, cer variabil. Pe terenul cu pricina, un om se pregătește să intre în istorie. Se urca la bordul unui aparat (care, mai târziu, se va numi avion) și pornește motorul de 25 de cai putere. Rulează puțin și, deodată, reușește: aparatul se înalță la 60 – 70 de centimetri deasupra solului și zboară. Nu mult, 10 – 12 metri, vântul bate destul de tare și aparatul atinge din nou pământul. Nu mult, dar suficient: românul Traian Vuia devine primul om care a zburat la bordul unui aparat mai greu ca aerul.

Azi se împlinesc 115 ani de la performanță. Am fost la Montesson pentru un omagiu. Montesson, unde Vuia e omniprezent:

o expoziție permanentă cu machetele aparatelor lui în holul primăriei, bustul la intrarea în clădire, un monument în apropierea locului de unde a zburat, o piață care îi poarta numele, ba chiar – am aflat azi – un nou complex imobiliar aflat în construcție se va numi «Vuia».

«Traian Vuia este eroul vostru, este și al nostru», îmi spunea mai devreme doamna Nicole Bristol, primarul din Montesson. Care mi-a mai făcut o mărturisire: acum câțiva ani a participat la o reuniune a comunelor cu trecut istoric din Franța și fiecare primar a fost invitat să spună care a fost evenimentul cel mai interesant petrecut în localitatea lui în – atenție ! – ultima mie de ani. «Pentru mine a fost simplu să găsesc exemplul », mi-a zâmbit doamna primar: «grație lui Vuia, Montesson a intrat în istoria omenirii».Citiţi şi

Poveste cu Cioran pentru prințese

Aurora Cornu – amintiri de patrimoniu

Portretul unei actrițe dezvăluite – La vérité/The Truth

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro