Trei liceeni români au obținut o medalie de aur și una de argint la Olimpiada Geniilor din Statele Unite

25 June 2019

Trei liceeni de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu au obținut o medalie de aur (la secțiunea Robotică) și una de argint (la secțiunea Science Innovation) la Olimpiada Geniilor, un concurs organizat de către Oswego State University of New York, scrie Agerpres.

Alexandru Radac, Daniel Marpozan și Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică și formează echipa herotech, coordonată de profesoară de fizică Florentina Ilesan.

Cei trei elevi sibieni au prezentat în SUA două invenții proprii, un robot și un sistem inteligent de economisire a energiei electrice.

Liceenii au reușit să creeze un robot pompier care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără să pună în pericol viața salvatorilor. Practic, robotul creat de cei trei tineri din Sibiu este prevăzut cu un braț, care se poate prelungi, cu care pot fi scoși oameni afectați de un incendiu, fără ca pompierii să înfrunte flăcările.

“Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligența și spiritul de echipă și în final să ne facem remarcați, atât ca echipa, cât și ca națiune. Participarea la acest eveniment este o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât și cu oamenii importanți din spatele acestora. Prezența echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuție semnificativă în ceea ce privește dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informații din această sferă atât de la organizatori, cât și de la participanți”, arată cei trei liceeni în prezentarea proiectului lor.

Pentru Secțiunea Science-Innovation, echipa herotech a prezentat un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care controlează luminile dintr-o casă prin intermediul unei rețele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroșu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care ține evidența numărului de persoane din încăpere. Acest proiect a fost premiat în România de o companie din domeniul energiei.

Dacă la concursul din țară cei trei liceeni au prezentat proiectul și macheta, în SUA au prezentat modulul care se montează pe ușa de la intrare și aplicația pentru telefonul mobil. În SUA, ei au demonstrat cum două dispozitive montate pe ușă pot numără câți oameni sunt într-o încăpere și le pot asigura lumina cât stau în interior, totul fără că aceștia să apese vreun întrerupător.Citiţi şi

Criticii de film din LA și New York și-au ales premianții

Un Aligoté pentru Papă, un Aligoté și pentru noi!

La Salonul de Inventică de la Geneva, România se premiază singură

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro