Un certain talent

24 May 2015

Nu trebuia să ne spună nimeni – știam cu toții despre Corneliu Porumboiu. Noi îl consideram un talent cert, înainte chiar ca filmul său Polițist, adjectiv să fie remarcat pentru originalitate de juriul european de la Cannes și să îi smulgă două premii deodată. O știam încă din 2006, când a luat trofeul Transilvania la TIFF și un GOPO pentru A fost sau n-a fost, cel mai bun film de până acum despre Revoluțiunea din decembrie.

Dacă mai trebuia o confirmare pentru unul din cei mai buni regizori ai noștri, filmul său “Comoara”, care a avut joi premiera la Cannes, tocmai a fost distins cu premiul Un certain talent. Un premiu care sună frumos, dar care înseamnă mult prea puțin pentru ambițiile Noului nostru val, care din 2007, de la “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” al lui Mungiu, n-a mai reușit să împingă nici un film în competiția principală – Palme d‘Or.

comoara-film-credit-adi-marineci

foto: Adi Marineci

Cu Moartea domnului Lăzărescu, filmul care a deschis culoarul recunoașterii internaționale pentru cinematografia română, a fost un întreg circ – după cum povestea Cristi Puiu. Întâi era să nu primească nimic, cei de la juriu au ieșit din sală, apoi s-au întors și i-au acordat Un certain regard, când filmul era de fapt de Palme d’Or. Dacă va fi să accedem curând la vreun premiu principal, șansa noastră stă în aceiași Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu – ultimul, dacă mai vine de-acasă (sic!) din Sierra Nevada.

Până atunci, să urmărim Comoara în premieră națională la TIFF, imediat după premiul de la Cannes. Filmul ne dă ocazia reîntâlnirii cu Toma Cuzin din Aferim!, într-o aventură inspirată din realitatea cotidiană – una cu rate și datorii. “Un personaj total diferit de tot ce-am jucat până acum. O abordare unică, o altă energie” – mărturisește actorul principal, care ne promite o poveste amuzantă, și-n același timp semnificativă, în care joacă alături de fiul său, Nicodim. De văzut!

Pe Marius îl găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Anatomie d’une chute / Anatomy of a Fall

Cu ironie, fără filtre – Triangle of Sadness

CLOSE, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film internațional, acum în cinematografele din România

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro