Un șmecher până la cotor și două… vedeți voi ce

17 November 2013

G. Un bărbat bine, afacerist controversat, plimbat prin țări străine și suspectat a face jocurile unor servicii secrete. Mica lui problemă, bani să iasă, până la urmă. Întotdeauna pus la patru ace, de o eleganță care-l face să iasă din mulțimea în care se află, chiar fără să deschidă gura. Dacă-l dezbraci și-i vinzi și ceasul de la mână, poți să cumperi o garsonieră.

Unul dintre primii posesori Rolls-Royce din România, încă de pe vremea cînd piţiponcul Columbeanu țopăia de pe un picior pe altul prin cluburile în vogă și probabil nu aflase de Yohji Yamamoto. Întotdeauna cu replică la el, școlit, cu o inteligență nativă și socială care-l face să poată avea lejer o conversație și cu femeia de serviciu, și cu primul ministru. Are o părere despre orice, în curând probabil o să-l vedem dându-ne sfaturi despre contracepția la prepelițe, lăbărțat pe ecranele plasmelor în prime time. Șmecher până la cotor. Mai trebuie să adaug că femeile frumoase roiau în jurul personajului? Un băiat de treabă, dar căruia e recomandabil să nu-i spui unde ții pușculița.

L. Fată modestă, din toate punctele de vedere. Muncitoare, isteață, cu mintea la ea, fără să atragă atenția în vreun fel. Poate doar din acela al ambiției. Și-al privirii pătrunzătoare, de șoricel. Lăsată de capul ei pe stradă, lesne se pierdea în cenușiul metroului. Parcursul obișnuit: școală, facultate, aspirantă la un job care să-i asigure cumva existența prăfuită. O traiectorie banală. Nimic nu anunța ce urmă să i se întâmple într-o zi friguroasă, și cum avea să-l întîlnească pe Moș Crăciun. O calitate avea însă, să o scoată din anonimat: era argintul-viu. Și mai știa și cum să ascundă asta.

M. Femeia de carieră. Sigură pe sine, versată, manipulatoare, care-și conduce viață după plannerul aflat pe imensul birou. Inclusiv cea personală. Totul i se cuvine și totul se obține bătând din botina fină Louboutin, colecția nouă. Scorpia perfectă și elegantă. Singura persoană care o iubește e probabil doar propria mamă. Totul e previzibil și funcționează după un plan, ca în cărțile alea proaste de dezvoltare personală. Viața avea însă să-i ofere o pană de curent și să o scoată din priză, fără a avea vreo lumânare la îndemână. Amuzant e că tocmai mâna ei s-a jucat cu ștecherul și că în planner nu se găseau instrucțiuni în caz de avarie. Mai e nevoie să spun că G. și M. formau un cuplu respectabil, fără a fi totuși soț și soție? Mare dragoste mare, afaceri împreună, cercuri mondene frecventate în tandem, încredere, de toate€.

Într-o zi cu soare, G. rămâne fără secretară la corporație. Avînd prea puțin timp și răbdare, o roagă pe M. să-l ajute cu selecția, că ea oricum are ceva mai mult timp la firma ei acolo. M., mângâiată-n orgoliu, că e implicată în deciziile amorezului și liniștită că poate oarecum controla intrarea în raza de acțiune a distinsului domn a vreunei matracuce care să-i sucească mințile, purcede la treabă. După ce ia stiva de CV-uri în brațe și tăie nemilos de pe lista de interviuri pe toate posesoarele de ceva frumos, orice decolteuri, picioare, mașină mai șmecheră în parcare, ochi alunecoși și inimi zburdalnice, ajunge la L., care aplicase și ea pentru jobul respectiv. Pe care o găsește total inofensivă și numai bună de cocoșat cu tone de muncă și responsabilități, capabilă să-i suporte hachițele lui G., să nu crâcnească pentru un salariu mic și suficient de timidă că să nu ridice ochii către iubitul proprietate persoală. Zis și făcut, o trimite pe tavă la interviu la G., care n-are obiecții și o angajează. Toată lumea mulțumită.

L. intră-n pîine la G. ca asistentă personală. Nu pare prea intimidată de accesele de furie și de cantitatea nemilos de mare de treabă. Încet, încet devine unica persoană în preajmă căruia G. se potolește și uită să mai țipe în toate direcțiile. Deci devine indispensabilă în sistem. La petrecerea de Crăciun, Moșul a balamucit cadourile, cineva a pus mîna pe inelul cu diamante, lui G. i-a fost primită cererea în căsătorie și altcineva a rămas să se spetească muncind în continuare. La planninguri.Citiţi şi

serenadă

Selecția cadrelor la români

Aveți cinci minute să vorbim despre bani?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Maria / 29 December 2015 14:59

  frumos :)))

  0
  0
  Reply
 2. Andrei / 13 February 2015 15:48

  E clar… Planning-ul nu-l face secretara, deci le va face in continuare M, iar cenusareasa L se pare ca a primit inelul cu “petricica” si va fi happy cu printul calare pe cal alb, aka smecherul pana la cotor, in Rolls…

  0
  0
  Reply
 3. CC / 17 November 2013 23:10

  Extraordinara finetea naratiunii.

  Recunosc l-am citit de doua ori sa fiu sigura ca am inteles deznodamantul. Imi vine greu sa spun daca deznodamantul e unul fericit sau nu. As vrea sa vad opiniile celorlalti cititori 🙂

  Totodata un exemplu fin de cum anume sa nu fii ca si femeie. BRAVO pt naratiune
  !

  0
  0
  Reply
 4. Gabi / 17 November 2013 12:36

  Nu ne lăsa așa….în plop. Evident că vrem să știm continuarea. Fără intrigi nu facem nimic.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro