Unde mănâncă două guri mănâncă și a treia. Pe bune?

29 April 2015

Alina NicolaeSă mă apuc să fac un copil înainte de a-mi fi construit o viață, sau măcar să fiu pe aproape de a-i pune acoperișul ori de a-i da ultimul glet, mi se pare la fel de infantil, inconștient, iresponsabil și chiar tragic, cum este achiziționarea unei mașini în leasing doar pentru că îmi permit să supraviețuiesc până la următorul salariu cu ce-mi rămâne după ce plătesc rata. Insist în exemplul meu aparent superficial – prima zi de salariu din viața oricui lasă greșita impresie că îți permiți ceea ce îți dorești, iar dacă se mai poate și în rate, e de-a dreptul excepțional!

Știu, este o comparație cumva forțată, mai ales pentru cei care iubesc posesiv și își caută împlinirea în afara propriei ființe (acum am ridicat un alt semn de întrebare probabil urmat și de unul de exclamare, dar un-i bai :)) și s-ar putea să fiu catalogată drept materialistă sau insensibilă. Dar dacă dezbracăm subiectul de straiele normelor social convenționale și de cele parental-educative transmise pe cale orală și mai ales prin propriul exemplu, ne rămâne doar crudul adevăr: copilul este o investiție, una continuă!, și trebuie să ți-o permiți! Altfel, te trezești eșuat în meseria de părinte, pentru care și așa nimeni nu este pregătit dinainte, un examen al vieții pe care îl dai în timp ce înveți lecțiile unei materii ce nu se termină niciodată. Un proiect pe viață, al cărui scop este de a pune bazele unei vieți bune pentru cea mai importantă ființă începând din momentul acela. Iar propriul eșec nu este singurul risc pe care ți-l asumi, cel mai mare, după părerea mea, este acela de a-l “eșua” pe el sau de a fi  responsabil de neajunsurile-i ce vor deriva din eșecurile tale.

mama copil

Nu mai trăim vremurile în care ne putem ascunde după o vorba “unde mănâncă două guri mănâncă și a treia” pentru că demult nu se mai reduce totul la atât.

Ne place să credem că am evoluat  și totuși mulți dintre noi încă se mai luptă să scape din ghearele mentalităților limitative. Și din păcate, ei sunt exemplele fericite. Cele nefericite sunt aceia care nici nu-și conștientizează apartenența.

Prapastia dintre generații ar trebui să își facă simțită prezența aici, sprijinind un concept sănătos, nu numai acolo unde ne convine și unde folosim acest clișeu ca argument suprem în disputa cu cei pe care nu îi putem convinge altfel de presupusa noastră maturitate.

Este doar părerea mea. 🙂 A unei femei ce își dorește, însă știe că nu își permite momentan.

Dar care totuși nu poate să rămână pasivă în fața a ceea ce consideră a fi o greșeală. Revolta mea se manifestă aici doar la nivel declarativ, așa cum este și normal să fie. În realitate, alegerea îi aparține fiecăruia.

Iar dacă prin aceasta am jignit și nu am motivat la analiză și la crearea unui cadru cât mai potrivit apariției unui copil, să îmi fie cu iertare!

Da’ ce știu eu? Abia ridic pereții vieții mele. Chiar astăzi am mai pus o cărămidă. 🙂 Și mă gândesc cu groază că timpul ăsta de-l credeam prieten mi-e cel mai mare dușman.

Pe Alina o găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Cele 5 limbaje ale iubirii

Problemele și rezolvarea lor

Peste jumătate dintre adulți se simt deprimați de Crăciun. Cercetătorii recomandă auto-recompensa

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Madeleine / 26 August 2018 0:49

  Imi cer scuze, dar gandirea ta este produsul sociatatii de consum in care traim. Credem ca copilul este un consumator si il fortam sa fie asa. Uneori, o gandire mai simpla e mai sanatoasa. Locuiesc in Vest si castig foarte bine. Totusi, am doar un copil, pe care l-am facut cand eram inca in Romania cu un salariu de 300 euro lunar, in chirie si putin dupa nasterea copilului tatal ne-a si abandonat. A fost foarte greu dar cu ajutorul Lui Dumnezeu m-am ridicat. Intre timp am fost asa de ocupata cu cariera, banii si investitiile imobiliare ca n-am mai avut timpul de un al doilea copil. Sa mai zic ca vecinii de vizavi stau cu chirie si au 3 copii? Insa aici mentalitatea e alta, norma e de 3 copii pe familie, cu sau fara “proprietati” 🙂 Mult curaj!

  Like 2
  Dislike 2
  Reply
 2. carmen / 1 November 2016 7:10

  Eu personal cred ca traim niste vremuri in care suntem doar consumatori si uitam sa fim oameni. Omul, cum este lasat, nu are nevoie de averi pt a simti fericire adevarata. Acum traim vremuri cand alergatul dupa cai verzi pe pereti ne ocum tot timpul. Muncim din zori si pana in seara sa adunam chestii materiale care nu ne fac mai fericiti si sfarsim prin a deveni extenuati, mai goi sufleteste.
  Din proprie experienta va spun ca pe copiii mei nu tabletele, telefoanele sau hainele de firma ii fac mai fericiti,ci prezenta nostra, imbratisarea noastra, intelegerea si mangaierea. Sunt din ce in ce mai mult copii obezi, diabetici, copii si adolescenti anxiosi sau depresivi, dependenti de chestii electronice, jocuri electronice sau de droguri.
  Fericirea sta in lucruri simple.

  Reply
 3. Gabriela Ionescu / 4 October 2016 19:27

  Nu este adevarat ca unde mananca doua guri manaca si a treia ! NU IN TIMPURILE ASTEA !

  Like 1
  Dislike 2
  Reply
 4. Merlin / 30 April 2015 19:36

  Niciodata nu stii la ce sa te astepti de la viata.Cariera poate disparea intr-o secunda cand esti anuntat ca ai fost disponibilizat.Casa luata cu credit poate deveni a bancii cand nu mai ai bani sa platesti.Sotul mult iubit te anunta intr-o zi ca are pe altcineva si te paraseste brusc. Sau desi ai o familie frumoasa, un job minunat suferi un accident de masina si ramai imobilizat pe viata.Sau poate ai tot ce ai visat : un sot minunat, o cariera spectaculoasa dar in urma unor analize banale afli ca ai cancer in faza terminala. ACUM SA VEDEM UNDE SE SITUEAZA COPILUL IN VIATA NOASTRA….pai indifernt daca il ai sau nu viata merge inainte cu bune si rele.In ce moment hotarasti ca e safe sa-l faci chiar nu conteaza, pentru ca tot ce zici ca,construiesti in viata e doar o iluzie de fapt.Vrei sa aduci un suflet pe lume , pe care apoi sa-l sprijini cum poti si sa te rogi lui Dumnezeu in fiecare zi pentru familia ta, atunci fa-l, nu mai astepta.Daca nu , atunci NU!

  Reply
 5. Bookish / 30 April 2015 11:29

  Nu sunt de acord cu sintagma “unde mănâncă două guri mănâncă și a treia”, dar nici nu cred ca trebuie sa astepti pana obtii toate beneficiile materiale posibile pt a face un copil. E posibil sa descoperi ca vor trece prea multi ani pana vei fi multumit de viata ta si atunci va fi trecut timpul pentru a face copii.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro