Viața unui tânăr la… cântar – All the Money in the World

9 February 2018

Mădălina DumitracheSonoritățile de bling-bling ale acestui titlu – All the Money in the Worldrimează perfect cu cinemaul fastuos al lui Ridley Scott (Gladiator, American Gangster, Man on Fire, Enemy of the State, Alien, Blade Runner). În Roma anului 1973, multimiliardarul J. Paul Getty refuză să plătească cele 17 milioane de dolari cerute de niște kidnapperi  pentru eliberarea nepotului său. Din acest sordid fapt divers, mai mult preocupat de puritatea artei decât de conflictul moral, Ridley Scott realizează o peliculă rece și distantă; fără Kevin Spacey (acuzat, recent, de agresiuni sexuale) și înlocuit de Christopher Plummer (optzeci și opt de ani). Filmul, inspirit din fapte reale, îi aduce, alături de seniorul Plummer, pe mai tinerii Michelle Williams și Mark Wahlberg, sub îndrumarea veteranului Ridley Scott.

Răpirea adolescentului John Paul Getty al III-lea (Charlie Plummer) are un efect devastator asupra mamei sale, Abigail/Gail (Michelle Williams), care a divorțat de Getty Jr. și, practic, e lipsită de resurse financiare. Pentru a-și recupera fiul, Gail are la dispoziție o singură soluție: să-l convingă pe fostul ei socru, multimiliardarul J. Paul Getty (Christopher Plummer) să achite suma cerută pentru răscumpărare. În vreme ce viața fiului său e pusă în pericol, iar răpitorii devin mai violenți, Gail se aliază (în mod surprinzător) cu Fletcher Chase (Mark Wahlberg), omul de încredere al bătrânului Getty, indicat de acesta să o ajute.

All the Money in the World 5

Odată cu această reconstituire a unor fapte, consumate în 1973, Ridley Scott pare să fi găsit argumentul potrivit pentru a ilustra viziunea sa pesimistă asupra umanității. Nu vom ști sigur dacă J. Paul Getty a fost neapărat un nemernic, fiindcă Ridley Scott nu pare să îl judece pe acest „self-made-man. Găsește interesant faptul că acest magnat al petrolului a fost un pasionat colecționar de artă. Acesta a scos din rezerve sume imense de dolari pentru a cumpăra o piesă celebră (Vermeer), dar a ezitat să-și scoată familia din încurcături, justificând (cumva) că „există o anumită frumusețe a lucrurilor frumoase, pe care nu o poți regăsi la oameni.” Acest radicalizat „estet” nu e tocmai un personaj comod în thriller, dar îi conferă filmului rezonanța unei profesiuni de credință cvasi-testamentare; cu toate imperfecțiunile ei, viața nu are niciun farmec în fața Creației.

All the Money in the World 1

Pe măsură ce egoismul exacerbat se relevă în mod delirant, scopul mamei tânărului sechestrat este de a-l convinge să-și deschidă baierele sacului de bani și pentru familie. Din aceste rațiuni, pelicula devine un soi de vodevil sângeros despre avariție. Bătrânul pare devorat de pulsiunile demonice ale unui capitalist împătimit de artă. Pentru Getty (mereu fantasticul Christopher Plummer), chintesența vieții se rezumă la o parte din eșecul la scară mondială, omenescul și materialismul se amestecă și rezultă cinismul (J. Paul Getty:„When a man gets wealthy, he has to deal with the problems of freedom. All the choices he could possibly want. An abyss opens up. Well, I watched that abyss. I watched it ruin men, marriages, but most of all, it ruins the children”).

All the Money in the World 2

Getty rămâne tipul de om singuratic a cărui omnipotență îl separă de toți ceilalți din proximitatea sa, un clasic antierou. Totuși, scenariul semnat de David Scarpa (după Painfully Rich: The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty de John Pearson) introduce și un supererou, Mark Wahlberg, fost agent CIA, misteriosul șef al securității bătrânului Getty, care ajunge aliatul lui Gail în cursa contracronometru pentru salvarea fiului răpit. Apariția lui Michelle Williams se înscrie pe linia discreției: nu e nici prea provocatoare, nici prea curajoasă, regia îi sugerează o prezență gracilă, aproape fantomatică. Actrița îi conferă eroinei sale o largă gamă de nuanțe – își reprimă cu greu furia contra odiosului patriarh, refuză să cedeze în fața disperării când jurnaliștii o tracasează. În fond, Gail Harris/ Michelle Williams, mama unui adolescent de șaisprezece ani, se izbește de zidul inflexibil al avariției bătrânului său socru, care nu catadicsește să ia în serios salvarea vieții propriului nepot.

All the Money in the World 3

Prima parte a lungmetrajului ne introduce într-o lungă și laborioasă serie  de flashbackuri într-o aleatorie cronologie cu scopul de a oferi spectatorilor o imagine destructurată, dar cu ambiții de exhaustivitate. Nebulosul prolog are meritul de a prezenta două puncte forte ale peliculei: imaginea și reconstituirea istorică (atât cât i-a permis regia artistică). Ridley Scott orchestrează un adevărat „război al nervilor” debordând de umor negru, pentru a pune mai bine în valoare discursul despre puterea banilor și prețul… vieții. În intenția sa, de-a oferi o re-constituire, cineastul a livrat o încărcătură/poveste corozivă împotriva cupidității, dar a evitat caricaturalul. Cheia de boltă din această satiră a fost Gail Harris, personajul interpretat de Michelle Williams. De asemenea, o adevărată surpriză a reprezentat-o răpitorul calabrez, interpretat de Romain Duris, care-a alimentat din plin tensiunea celorlalți eroi de pe ecran. Tânărul Charlie Plummer (n.n.- nicio legătură cu Christopher Plummer) este, de asemenea, credibil în postura moștenitorului torturat de răpitorii săi. Cu toate acestea, în filmul lui Scott, se resimte contraponderea omenească, fiindcă virtuozitatea machiavelică pune în umbră ființele și le transformă doar în niște prezențe reci sau detașate.

Charlie Plummer;Romain Duris

Ca o adevărată cursă pe viață şi pe moarte, cu plusuri și minusuri, lecția lui Ridley Scott – All  the Money in the World demonstrează că în viață contează fiecare alegere, iar când lupta se dă între iubire și bani, există o singură opțiune cu adevărat valoroasă.

Regia: Ridley Scott

Scenariul: David Scarpa (după Painfully Rich: The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty de John Pearson)

Imaginea: Dariusz Wolski

Montajul: Claire Simpson

Muzica: Daniel Pemberton

Producători: Chris Clark, Quentin Curtis, Dan Friedkin, Mark Huffam, Ridley Scott, Bradley Thomas, Kevin J. Walsh

Distribuția:

Michelle Williams –  Gail Harris, mama lui Getty al- III-lea

Christopher Plummer –  J. Paul Getty, bunicul lui  Getty al III-lea

Mark Wahlberg –  Fletcher Chase

Charlie Plummer –  John Paul Getty III, nepotul lui  John Paul

Charlie Shotwell –  copilul John Paul Getty al- III-lea

Romain Duris  –  Cinquanta, răpitor al lui John Paul Getty al- III-lea

Ghassan Massoud – un șeic arab

Andrew Buchan –  John Paul Getty Jr., fiul lui Getty

Durata: 132 min

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Știam de când i-am dat banii că am făcut o porcărie

Pur și simplu o iubesc!

Femeia care hotărăște într-o zi că nu mai vrea să trăiască cu firimituri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro