Vreau să trăiesc în Republica Bio!

31 May 2017

M-am săturat de chimicale, m-am săturat de plastice, de toate gunoaiele, de toată mizeria, de indolența și minciuna din jurul ei! Viața trebuie să fie despre altceva, mult mai adânc decât goana după mult și prost, după reduceri și ambalaje ochioase, după trenduri care ne fac sănătatea flenduri. Zău, așa, nu ne mai oprim un pic și noi să gândim, să alegem de capul nostru ce și cât ne trebuie? Avem și noi niște nevoi cotidiene și de lung parcurs, și, pe lângă astea, niște dorințe, firește. Trebuie să mâncăm, să ne spălăm, să ne îmbrăcăm, să avem un acoperiș deasupra capului și un loc al nostru, confortabil, să avem mijloacele să asigurăm fundamentalul și ceva pe deaspupra pentru visuri care să nu rămână eterne aspirații, să clădim ceva – de la relații, la propria devenire, și să lăsăm ceva bun la plecare. O urmă că am trecut pe aici… Cam despre asta ar trebui să fie viața, nu?

Dar cum lume perfectă nu există, cum noi înșine suntem câteodată tare departe de propriul idel – că la cum ar trebui să fim după ceilalți e bine să renunțăm de timpuriu, ca să mai avem o șansă – nu ne rămâne decât să căutăm și iar să căutăm și să apărăm naturalul și puritatea atâta cât au mai supraviețuit după măreața operă a omului – războiul contra naturii!

Mi-aș dori să fiu cetățean al unei republici bio. Îmi place cum sună, îmi place ce înseamnă – organic! Ații îi spun eco (vedeți mai jos o precizare importantă)! O republică în care se face agricultură ecologică, în care oamenii sunt conștienți de impactul negativ al lipsei de cultură și civilizație asupra mediului, o republică în care nu se mai face o atât de îngrozitoare risipă și în care fiecare om încetează să mai otrăvească peticul de pământ pe care își duce viața. A trăi bio (care vine de la bios – viață) ar fi totuna cu a înțelege natura și a-ți așterne cum trebuie ca să dormi bine, fără coșmaruri.

femeie natura

În republica BIO, oamenii s-ar trezi dimineața, și-ar bea cafeaua ori ceaiul cumpărate de la un furnizor care face comerț etic, s-ar spăla pe dinți cu periuțe de lemn, pentru că au scos treptat din viața lor tot ce este din plastic, ar face duș și s-ar spăla pe cap cu un șampon bio, ar folosi un deodorant bio și, cu un asemenea început, ziua n-ar avea cum să continue altfel decât bine. E neprețuită senzația că trăiești în armonie cu natura mare, tu, om, fir de nisip, dar și cel care poate schimba lumea în bine, care mai poate îndrepta răul…

Și acum întrebarea-cheie: de ce nu facem mai repede această schimbare în viața noastră? O posibilă explicație ar fi că ne sperie prețurile. Dar asta se întâmplă fie pentru că nu suntem bine informați (nici măcar nu mai căutăm să facem comparația cu produsele ne-bio, am auzit că sunt scumpe, așa rămâne!), ori nu ne-am obișnuit încă să cumpărăm mai puțin și mai bun, în loc de mai mult și mai prost calitativ. Pentru că folosim cantități mai mari decât e nevoie (risipa de care nu reușim să scăpăm) din creme, șampoane, loțiuni, la fel cum cumpărăm și gătim mai mult decât consumăm, la fel cum preferăm să achiziționăm mai multe haine și pantofi mai ieftini în locul „pieselor” mai scumpe, dar care rezistă uzurii fizice și morale.

Revenind la cosmeticele și produsele de îngrijire bio, aș mai vrea să spulberăm câteva neclarități.

 1. Există produse bio certificate (oferă consumatorului un grad ridicat de siguranță și transparență) și bio fără certificări (cele care au doar componente certificate, nu produsul finit).
 2. „Cosmeticele organice sunt produse 100% naturale” – afirmă mulţi comercianţi. FALS! Organismele de certificare acceptă de la 2% în sus ingrediente sintetice, şi chiar şi doar 10% ingrediente bio în produsul finit. Restul…
 3. „Ingredientele (materiile prime) bio/organice sunt 100% naturale” – ADEVĂRAT!
 4. Produse finite organice/bio certificate pot fi: 1. 100% organice/bio, în acest caz toate ingredientele sunt organice/bio, sau pot fi certificate, dar conţin şi ingrediente care nu sunt organice/bio, ba mai mult, conţin şi câteva procente de ingrediente de sinteză (în funcție de criteriile mai mult sau mai puţin permisive ale organismelor de certificare)
 5. Un ingredient ori este bio ori nu. Poate fi certificat sau necertificat. De multe ori nu se urmează procedura certificării, întrucât certificarea înseamnă cheltuieli şi birocraţie care dublează preţul. Ingredientele (materiile prime) organice/bio nu conţin niciun fel de compuşi chimici, sintetici, modificaţi genetic, provin din plante crescute în zone nepoluate, fără fertilizatori, fără insecticide sau pesticide, nemodificate genetic. Atenţie însă şi aici la compoziţia declarată, întrucât anumite materii prime sunt stabilizate sau conservate (dacă sunt cu tocoferol este în regulă).
 6. Bio înseamnă că se utilizează cele mai sănătoase plante, cultivate chiar şi biodinamic, sau crescute în mod natural în zone sălbatice fără intervenţie umană, recoltate cu moderaţie. Acestea din urmă sunt recoltate din zone nepoluate, virgine, care constituie habitatul lor natural. De asemenea, recoltarea plantelor pe care natura le oferă fără a fi fost plantate de om se face în mod etic. Ce înseamnă această? Înseamnă că doar plantele ajunse la potenţialul lor maxim sunt culese, iar în urmă se lasă mereu neculese o cantitate suficientă de plante, aşa încât să nu fie în nici un fel prejudiciat ecosistemul respectiv. Mai departe, procesarea acestor materii prime se face cu maximum de grijă pentru a le păstra „personalitatea”.
 7. Dacă un produs este bio, va fi şi ecologic, însă reversul nu este neapărat valabil. Ecologic înseamnă că acest produs respectă reglementările de mediu, în principiu referindu-se la faptul că nu este poluat solul, fiind eticheta unei agriculturi naturale. Ingredientele unui produs ecologic pot proveni fie din agricultură naturală, fie din agricultură biologică, deci nu sunt neapărat organice. Deasemenea trebuie urmărit la ce anume face referinţă termenul de ecologic de pe eticheta unui produs: la ingrediente, la producţie, ambalaje etc. Un alt aspect foarte important la care face referire termenul de ecologic este protecţia animalelor şi respingerea fermă a testării produselor sau ingredientelor pe animale, în orice etapă de producţie.
 8. Auzind cuvântul NATURAL, ne gândim că este existent în natură sau creat de natură, prin urmare neartificial. Ceea ce nu înseamnă că este şi benefic pentru organism sau că poate fi folosit fără riscuri. Gândiți-vă la petrol, azbest, talc, plumb – nu ni le dorim în farfurie sau pe piele… Produsele cosmetice „naturale”, chiar dacă sunt făcute numai din plante, tot conţin substanţe chimice de sinteză. În primul rând, plantele respective probabil că au fost tratate cu fertilizanti, hormoni sau pesticide, substanţe care trec şi în produsul finit. În al doilea rând, ca să reziste pe raft, produsele finite conţin conservanţi, iar că să aibă un aspect plăcut conţin coloranţi. În mod evident, un asemenea produs nu este nici pe departe natural.

Acestea fiind spuse, atenție la etichete și mai mult curaj în schimbarea stilului de viață! 🙂Citiţi şi

Exilul

Offline

5 motive să folosești produse naturale de îngrijire

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro