Zaida sau povestea femeii care a ales să moară singură

13 April 2021

Dacă ai avea de ales între o viață pasională scurtă, trăită în agonie, și o viață plictisitoare, acompaniată de o iubire sigură, tu ce destin ai prefera? Dintre toate alegerile pe care le avem de făcut în viață, iat-o, poate, pe cea mai dificilă. Curaj? Lașitate? Altruism? Sacrificiu? Greu de spus, cel puțin până când nu citești povestea de viață (și de moarte) a Zaidei, poveste pe care, începând de azi, o găsești aici.

„Zaida” este cea de-a patra carte apărută sub semnătura autoarei Anays M., una dintre cele mai citite scriitoare române contemporane. Primele trei volume ale sale, „Confesiunile unei fete rele”, sunt o lecție pentru independența femeilor, oferită de o fină cunoscătoare a spiritului uman. Concepute sub forma unui jurnal al greșelilor trecutului și un ghid al prezentului, cele trei volume ale trilogiei au reușit să câștige inimile cititorilor datorită ingeniosului periplu printre iubiri, suferință și transformări. Fără perdea, fără măști, fără metafore și fără prejudecăți. Doar trăiri, fantezii și dorințe ascunse. Romanul „Zaida”, scris cu aceeași sinceritate debordantă și incomodă, deși nu continuă Confesiunile, rămâne tot în zona dezvăluirilor abrupte, expunând înțelegerii cititorilor cele mai ascunse și mai tăinuite întâmplări ale sufletului, mai cu seamă când acesta se află pe marginea prăpastiei, acolo unde numai un diagnostic fatal îl poate aduce.

De aceea, Zaida nu este eroina obișnuită din cărțile de dragoste. Ea este femeia care te va face să-ți trăiești viața cu adevărat, să înțelegi că dragostea nu învinge întotdeauna, pentru că boala te poate face să renunți la visul iubirii perfecte și să te pierzi în așternuturile manipulatorilor și mincinoșilor. Astfel, crezând că suferă de o afecțiune ce-i va aduce în curând sfârșitul, Zaida alege să păstreze secretul și să-și părăsească iubitul, fără a-i spune nimic, după care începe o adevărată aventură în necunoscut, oscilând între Madrid, Ciudad Real și Valencia, fără a ști ce caută cu adevărat.

Dar acceptarea propriei morți nu este ușoară, iar întorsăturile de situație transformă povestea într-o dramă a iubirii și a obsesiei trăite în trei. De la o relație ce ar fi putut fi dragostea perfectă, Zaida se refugiază în compromisuri, speriată de faptul că ar putea muri singură. Ceea ce nu știe este că deciziile ei pot distruge vieți, că lașitatea sa este echivalentul ticăloșiei bărbaților din viața sa și că dorința aduce adesea cu sine suferință. Merită să renunți la cineva care te iubește cu adevărat pentru fiorii pe care ți-i pot oferi fanteziile periculoase înainte de moarte?

„Ce mi-e o zi, ce mi-e viața întreagă? Ambele sunt limitate, ambele se termină mult prea repede, așa că tot ce vreau e să mai apuc să mă bucur de ceea ce simt și trăiesc, atât timp cât mai pot să simt și să trăiesc.”

Zaida” s-a lansat azi, 13 aprilie, la editura Bookzone.

Guest post by Amalia Sin

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.Citiţi şi

Cununa regăsirii

Vălul pictat

Mi-a luat ceva vreme să mă gândesc dacă să scriu sau nu, până la urmă mi-am luat inima în dinți

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro