„Ziua în care un computer a scris un roman”

28 March 2016

Se pare că a venit momentul de care ne era atât de teamă: acela în care roboţii ne vor înlocui complet. Dintre toate sarcinile pe care un robot poate să le îndeplinească (sau ne-am dori să poată în viitorul apropiat) probabil că aceea de a… scrie literatură nu este pe listă, însă realitatea este total diferită. Astfel, un program japonez de inteligenţă artificială a co-scris un roman care a reuşit să treacă de prima selecţie în cadrul celei de-a treia ediţii a concursului naţional de literatură „Nikkei Hoshi Shinichi”. Deşi de data aceasta nu a câştigat premiul, cine ştie ce se poate întâmpla în viitorul apropiat?

Romanul se numeşte chiar aşa „Ziua în care un computer a scris un roman” („Konpyuta ga shosetsu wo kaku hi” în japoneză).

robot-typing-640x0

Oficial, a fost scris de o echipă cât se poate de umană, aceeaşi care s-a ocupat de dezvoltarea respectivului program de inteligenţă artificială. Hitoshi Matsubara şi echipa sa de la Future University Hakodate au selectat cuvinte şi propoziţii şi au setat parametrii „construcţiei”, înainte de a permite programului să „scrie” singur romanul.

De câţiva ani încoace concursul literar „Nikkei  Hoshi Shinichi” a fost deschis inlcusiv aplicanţilor de alte origini decât umane (specificându-se programe de inteligenţă artificială şi altele). Anul acesta a fost primul an când, din cele 1 450 de lucrări înscrise, 11 au fost scrise cel puţin parţial de către sisteme de inteligenţă artificială. Un reprezentant al juriul a declarat că a fost surprins de rezultat, însă mai este de muncă până la câştigarea premiului, una dintre slăbiciuni fiind detectată la descrierea personajelor”.

Adevărul este că atât criticii, cât şi susţinătorii inteligenţei artificiale cred că cea mai mare provocare pentru roboţi este ca aceştia să se asemene oamenilor. Dacă roboţilor le este uşor să se relaţioneze cu oamenii, acestora din urmă le va fi mai greu să se relaţioneze cu roboţii. Însă pentru Matsubara şi echipa sa, dezvoltarea creativităţii în cadrul programelor de inteligenţă artificială nu este decât o problemă de timp.Citiţi şi

Scrierea unui roman şi trăirea vieţii

Nu reușise niciodată să iubească mai mult decât suferise

Suntem, pe dracu!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
376 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro