“Alții au investit în copii…”

27 August 2014

Marilena GuduleasaCând Marele Vrăjitor Gandalf a fost întrebat de ce l-a ales, dintre toți hobbiții pământului, pe cel mai (aparent) nevolnic să fie parte a măreței aventuri, acesta a răspuns: “Pentru că îmi dă curaj”. Un altfel de a spune: “Dacă el poate, dacă el va reuși, înseamnă că visul meu nu e unul zadarnic, nici nerealist.” Ori, dacă vreți, că în ranița oricărui soldat stă pitit un baston de mareșal.

Și nu era vorba doar de un hobbit, întreaga campanie fusese pusă la cale cu o adunătură de… pitici. Pentru a dovedi puterea celor mici, atunci când se adună. Pentru a demonstra că nu trebuie să-l nesocotești niciodată pe cel de lângă tine, apreciindu-l după statură. Că puterea de a schimba lumea și de a-i răsturna rosturile nu stă în magie, ci în gesturile mărunte, de zi cu zi, în omenie, în idealism, în cutezanță și, de ce nu, uneori chiar în inconștiența de a te arunca într-o aventură pentru care îți poate părea că nu ești deloc pregătit.

Apropo de staturi uriașe și vorbe marunte…

Iacă, d-nul Iohannis, candidat la președinție, cum își justifică averea: “Alții au investit în copii, în educația lor, eu am investit în imobiliare”.

Sunt printre ultimii oameni de pe lumea asta care și-ar condamna semenii care nu au copii. Indiferent care ar fi motivul: că n-au putut sau că n-au vrut. Ani la rând m-am autoflagelat pentru faptul că nu pot rămâne însărcinată ori că nu pot duce la bun și fericit sfârșit o sarcină. Cei foarte apropiați mie, m-au înțeles, ajutat și încurajat. Chibiții au comentat și judecat strâmb. De la un punct nici nu m-am mai simțit datoare să explic experiențele (și aș putea spune chiar experimentele) dureroase și traumatizante prin care am trecut, până să-mi țin fetița în brațe. Nici după aceea n-am fost scutită de alte înțepături și îndemnuri “binevoitoare”, cum că ar trebui să mă gândesc “să nu-mi las copilul singur pe lume”, că “un copil nu-i copil”, numărătoarea începe de la doi în sus.

mama fiica

Le-am dat dreptate în sinea mea și în adâncul sufletului meu m-am simțit prost, m-am simțit lașă și egoistă că nu am reușit să îmi adun forța fizică ori morală pentru a lua calvarul de la capăt, neștiind dacă voi mai putea aduce pe lume un al doilea copil la fel de sănătos, de frumos, de bun și de deștept ca primul. Între timp anii au trecut și “de la sine” nu s-a întâmplat, barza a refuzat oferta dulce care n-a lipsit niciodată de pe pervazul ferestrei.

La fel cum am procedat și înainte de a avea copilul, mi-am ostoit dorul de maternitate iubind toți copiii care mi-au ieșit în cale. Cât despre “investiții”, am investit sufletește, fără să mă gândesc vreodată sau să-mi fac un calcul câți bani m-ar fi “costat” un al doilea copil și în ce fel îi pot economisi pentru a profita de ei numai și numai în folosul meu.

Dacă domnul Iohannis ar fi spus că viciul lui a fost achiziționarea de case și terenuri, spre deosebire de alții ca el, care și-au prăpădit finanțele pe sex, drugs and rock and roll, aș fi mustăcit și mi-ar fi devenit simpatic. Pe când așa, tot potențialul meu de simpatie și de încredere s-a dus pe apa Cibinului la vale.

Poate că în mitologia urbană D-nul Iohannis o fi neamțul capabil să ne spele imaginea în ochii Europei. Dar în ochii mei, cam prezbiți de vârstă și obosiți de lectură, mie, impozantul domn începe să-mi semene mai degrabă cu un troll.



Citiţi şi

Cine ți-a spus că trebuie să te dezbraci ca să faci dragoste?

Ceri mult, zise el. Valorez mult, răspunse ea.

Am iubit-o?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. lotusull / 28 August 2014 12:10

    Marilena, mie imi pare o usoara urma de regret ( in ce priveste absenta copiilor ) in ceea ce spune domnul K.J. – desigur, e o parere subiectiva si poate fi eronata.( sau o proiectie personala 🙂 )
    Daca afirmatia ar fi sunat ceva de genul: “am avut de ales intre a investi in educatia copiilor si imobiliare, optiunea mea fiind ptr cea din urma” – poate as fi ridicat din spranceana. Dar asa, mi se pare ca nu e cazul. Un om ce nu are copii ptr ca nu s-a putut sau ptr ca asa a decis din varii motive, a ales sa investeasca in imobiliare. Presupun ca se refera la aspectul financiar si nu vad nimic rau in asta, din contra. Nu stiu sigur daca barbatii investesc mai mult sau mai putin decat femeile in chestiile imobiliare – pe care eu le vad posibil simbol al cuibului si stabilitatii – o sa studiez putin asta. In plus, am inteles ca afirmatia se refera la averea personala, deci aici iarasi n-am ce comenta – oamenii isi investesc banii unde cred de cuviinta. As fi ridicat iar din spranceana, poate, daca afirmatia s-ar fi referit la posibile planuri legate de bugetul de stat in ipoteticul caz in care ar fi castigat mandatul. Dar asa, chiar nu ma prea intereseaza in ce-si investesc cei din jurul meu veniturile proprii. Si dupa logica mea nu poti investi in ceea ce nu ai – egal ca investitia e financiara, emotionala sau de care-o fi – deci cumva plaja de posibilitati e limitata la ceea ce ai in mod real.
    Pe scurt, cam atat 🙂

    Reply
  2. Andrei / 27 August 2014 16:47

    N-am inteles unde-i deranjul… Eu am doi copii, am ” investit” in ei, dar daca omul asta a fost sincer si-a spus ce-a facut el cu banii, daca copii n-a avut nu inteleg care-i supararea… nu mai stim sa intelegem si sa luam lucrurile asa, simple, suntem noi astia mai pretiosi ca avem si am investit in copii, va deranjaza a neamtul asta n-are opii, nu inteleg doamne zau ce-ati vrut sa spuneti/ scrieti… eu cred ca tot ceea ce aveti e un copil si oricine spune ceva sau altceva despre ceva sau cineva pe dvs va ataca…
    Catchy ai trecut la campanie electorala ?

    Reply
    • Majed / 27 August 2014 21:57

      Sigur ai citit. Cert e… ca nu ai inteles nimic:))

      Reply
    • gica / 4 September 2014 20:20

      Am ramas crucita,domnule …. .Pai ,omul asta ,nu si-a investit banii in imobiliare ca tot omul strangator Ci ,taman,in mostenirea nemtilor cu mare drag de Hitler……..asta ne cumpara si pe noi ,cu case cu tot!
      Felicitari Marilena,un articol superb!

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro