Mulți oameni mișto rămân singuri

8 May 2015

ioana raduca 3Să tot fie vreo 3-4 oameni pe care îi ştiu bine şi sunt cu adevărat senzaţionali. Deştepţi, charismatici, talentaţi, generoşi, sinceri, creativi, amuzanţi, cu un tablou al calităţilor care umple de ruşine la capitolul număr de poziţii şi tabelul lui Mendeleev. La orice oră. Indiferent de vreme. Şi, aproape inexplicabil, sunt singuri. Bine, mulţi zic că e uşor de înţeles. Cu aşa “povară” în spate sunt tare greu de mulţumit. Văd lumea ca şi când ar locui permanent în penthouse-ul cu vedere la Atlantic şi n-au cum să accepte că viaţa mai înseamnă şi compromis, şi apartamentul de la 3 care stă lipit de ghenă şi are balconul spre blocul de vis-à-vis.

Totuşi, Eugen locuieşte într-un bloc comunist, cu vedere la balcoanele vecinilor, face piaţa cel puţin o dată pe săptămână, înţelege perfect cum e cu lumea reală. Se bat firmele de head hunting pe el. E cel mai bun în domeniu şi pricepe într-o fracţiune de secundă de la o metaforă complicată până la o formulă chimică ce scoate pe piaţă un parfum-senzaţie. A câştigat deja cât alţii într-o viaţă şi şi-a aşezat surorile la casa lor. Are partener luat cu semnătură la starea civilă şi copil. E singur. Vorbeşte cu soţia, dar nu discută. Dacă îl asculţi pe el, n-a mai simţit că trăieşte în doi de cel puţin vreo trei ani şi jumătate. A renunţat după ce a simţit că urlă în deşert, că are un ton mai jos sau mai sus faţă de muzica din familie. Au încercat să ajusteze partitura, dar muzica adevărată se simte, nu se face, notele se leagă sau rup portativul când se aşază nepotrivit.

lonely life

Mai e Corina. Carieristă, zic cunoscuţii. Facultate, licenţă, master, poziţia de vârf în firmă. Le-a bifat pe toate. Avea cu ce. La prima vedere e drăguţă, la a doua îţi dai seama că-i deşteaptă şi că nu s-a mulţumit să şteargă cărţile de praf din bibliotecă. Zâmbeşte mereu şi n-a spus NU niciodată unui om pe care putea să-l ajute. E singură. Ea zice că toţi foştii i-au reproşat că e prea calculată. Dar a făcut şi ea la vremea ei gesturi nebuneşti, şi-a asumat până şi cea mai mică eroare, a întors pe toate feţele şi cea mai mică nereuşită. Şi îţi aşază în doar 30 de secunde în faţă o listă lungă de compromisuri pe care spune că le-a făcut.

Şi mai sunt alţii. Şterşi, anonimi, fără sclipire, dar cu agenda încărcată de prieteni, iubiţi, iubite, soţi, soţii. O fi până la urmă doar o chestiune de noroc? Un cromozom în plus la ADN?



Citiţi şi

Viața

Cum am ajuns noi aici?

Poate și tu ai nevoie de tratament cu pastile de „Nu-mi pasă” de 1000 mg

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Valentin Paul Moise / 20 October 2016 22:32

    Pasul acesta in doi trebuie facut numai atunci cand simti ca partenerul te implineste cu adevrat fizic si intelectual….in caz contrar, fericirea nu exista cu adevarat sau dureaza putin!

    Reply
    • Tudor / 11 October 2017 19:26

      Frumos articol, interesanta constatare. Un binemeritat 10 (cu plus) autorului.
      Nu penru continut, exprimare sau constatarea in sine (fara a le critica in vreun fel). Oameni care traiesc acea „singuratate in doi” au existat, exista si vor exista. Privit ceva mai atent, s-ar putea sa constatati ca acest fenomen este unul cat se poate de banal.
      Cred ca marele merit al autorului este ca se afla printre (tot mai) putinii oameni din ziua de azi care isi fac timp sa-i cunoasca (nu doar sa-i evalueze dupa propriile criterii si interese) pe cei din jurul lor. Deci, din punctul meu de vedere, felicitari pentru ceea ce sunteti.
      Finalul articolului si unele dintre comentarii ma cam indeamna insa sa-mi exprim si eu cateva pareri, pur personale.
      „Şi mai sunt alţii. Şterşi, anonimi, fără sclipire, dar cu agenda încărcată de prieteni, iubiţi, iubite, soţi, soţii. O fi până la urmă doar o chestiune de noroc? Un cromozom în plus la ADN?”
      Parca lasa putin indemn la compatimire. Va rog sa ma credeti, nu este cazul. Daca priviti putin mai atanta veti observa ca oamenii cu astfel de caractere nu iasa in evidenta prin faptul ca traiesc o singuratate in doi. Ele impresioneaza prin felul in care se comporta intr-o astfel de situatie.
      Impresionant este faptul ca ei au curajul de a face ceea ce noua ni se pare ca nu are rost sau nu ne aduce nici un folos.
      Impresionant este faptul ca astfel de oameni isi asuma responsabilitati pe care majoritatea dintre noi nu ni le asumam.
      Impresionant este faptul ca acesti oameni inspira putere prin faptul ca ofera fara sa ceara, pe cand noi suntem educati sa cerem inainte de a oferi ceva.
      Astfel de oameni nu pot fi niciodata stersi, anonimi sau fara sclipire. Faptul ca noi ii catalogam astfel reflecta, din pacate pentru noi, mediul (bolnav) in care traim.
      Nu vreau sa contrazic pe nimeni. Cred cu ardoare ca frumusetea vietii consata (si) in diversitatea opiniilor si interpretarilor pe care le facem fiecare fata de acelasi obiect sau fenomen.
      Dar oameni ca Eugen sau Corina nu pot fi confundati niciodata cu un oportunist sau un carierist. Cei din urma nu vor trece niciodata de selectia unui head hounting, ei ocolesc prin orice mijloace aceste servicii. Pe cei din urma ii recunosti imediat, dupa primele fraze ce le iasa din gurita. Ei cer, nu ofera.
      Am avut norocul sa intalnesc in viata astfel de oameni, fara sa-i caut in mod constient si fara sa-i pretuiesc pe moment. Azi insa, de cate ori privesc in spate si imi fac un bilant, realizez ca toate hotararile cu adevarat benefice pe care le-am luat in viata se datoreaza intr-un fel sau altul acelor oameni.
      Nici unul dintre cei la care ma refer nu mi-a fost parinte, ruda sau coleg de joaca.
      La nici unul dintre ei nu i-am multumit vreodata.
      Toti mi-au parut la vremea respectiva stresi, anonimi si fara sclipire.

      Reply
  2. Andreea / 20 May 2016 9:47

    Oamenii singuri sunt singuri pentru ca asa vor. Constient sau inconstient. Numarul de diplome si succesul in cariera, cultura generala si statutul social nu sunt caracteristici care sa pastreze un partener. Poate ca oamenii astia singuri nu sunt deloc misto in viata privata. Poate ca nu au inteligenta emotionala suficienta sa intuiasca si sa satisfaca nevoile partenerului. Poate ca nu au anduranta si rabdarea necesare pentru a construi o relatie. E atat de greu!! O relatie e grea si necesita multa munca zilnica, din partea ambilor parteneri. Si mai presus de orice, este necesara vointa de a edifica aceasta constructie.
    De aceea cred ca oamenii singuri sunt singuri pentru ca asa vor. Undeva au renuntat sau nu stiu ce au de facut.

    Reply
  3. Sorin / 30 March 2016 0:19

    Cand privesti din exterior, lucrurile par altfel si nu e greu deloc sa vorbesti. Nu costa nimic, in afara de timp (care stim cu totii cat pretuieste…). Atunci cand insa te scufunzi incet in tema, lucrurile par altfel. Si dor. Cel putin la inceput.
    Pentru mine asa a fost…
    Am visat o iubire unica, am pus pe degetul unei fete un inel unic (la propriu si la figurat) si m-am straduit sa creez fericire in jurul meu. Am reusit peste tot, mai putin in unicitatea iubirii. Si nu m-am inchis in nici un birou corporatist si mi-am facut mereu timp si ptr altceva in afara de serviciu, in special ptr familie. Treptat, am devenit nefericiti, singura punte dintre noi fiind azi baietelul nostru.
    Voi, cei care carcotiti, v-ati intrebat vreodata daca sunteti cu adevarat fericiti? …

    Reply
  4. Georgiana / 28 March 2016 22:35

    Mie-mi pare cea mai tristă această singurătate în doi. Cealaltă situație, cea în care decizi să rămâi tu cu tine până găsești persoana cu care simți că te potrivești în cel mai autentic mod, aceasta e o alegere și da, pare alegerea unui om mișto. Sau cel puțin a unui om care știe ce vrea de la viață, care alege să caute sau să aștepte până când va găsi dragostea în forma care…îl împlinește pe el. În ciuda tuturor presiunilor din partea familiei, prietenilor, societății, în ciuda tuturor propunerilor pe care le are de la oameni apartent potriviți…alege să aștepte.

    Reply
  5. Sergiu / 5 December 2015 23:01

    Oamenii *misto raman singuri periodic, tot periodic isi mai gasesc /periodic cate-o relatie periodica si asta.. ptr. ca sunt misto.
    Pentru ca sunt oameni misto.
    Sa zicem cool?
    Sa zicem .. oameni ce-au acceptat si s-au integrat intr-un sistem corporatist de gen efort/recompensa?
    Asta oare inseamna misto acum?
    Daca da.. inseamna ca nu e singur degeaba. Inseamna ca prietena ta asisderea.., au ceva comun la numitor cei doi.
    ..
    Oare ce, acum intreb eu?

    Reply
    • andreea / 6 December 2015 15:56

      sergiu, sunt curioasa ce varsta ai de formulezi astfel de opinii. cam toti trebuie sa muncim si nu ne alegem mereu circumstantele, ci le acceptam asa cum sunt fiindca nu se invarte soarele in jurul nostru niciodata! de nevoie, muncesti unde gasesti un job pt ca ai poate chirie/rata/familie de intretinut. si faci compomisuri, ca nu se poate fara. pacat ca ai deschis gura degeaba… mi e sila de opinii din-astea pline invidie si catalogari. sper sa nu fii nevoit sa faci compromisuri prea mari! altfel, o sa te gandesti de 2 ori inainte sa mai debitezi cretinitati! probabil tu ai sange albastru si ti s-a oferit totul pe tava, tu avand doar menirea de a arunca cu rahat in altii

      Reply
  6. vali / 10 May 2015 12:23

    nu sunt singuri…au ales cariera..este simplu 🙂

    Reply
  7. Adi / 9 May 2015 16:40

    Lucrul pe care il au in comun persoanele despre care vorbesti este ca “traiesc in Romania” .
    Atunci cand privesti de sus (din perspectiva unui om onest) si ai cu totul alt orizont fata de cei de mai jos vezi foarte multe lucruri care nu sunt ok si care se aduna fara sa-ti dai seama , vorba aia “nestiinta este o binecuvantare” .
    Dupa cum spunea si Cristi “dar acesti oameni stiu sa râdă?” , raspunsul este da …

    Reply
  8. Roby / 9 May 2015 16:22

    Nu-i judecati pe altii. Aici sunt doar doua modele care inca nu si-au gasit jumatatea. In primul rand priviti spre voi. Priviti acum, priviti in trecut si priviti in viitor. Nici unul din voi nu stie ce se va intampla peste 15 ani. Desigur, multi vor spune siguri pe ei: lasa ma ca stiu eu ce fac. Si peste o oarecare perioada de timp, cand rutina si stresul vor croniciza aceasta falsa siguranta, se va ivi “surpriza”. Fiecare om evoulueaza in timp, ceea ce e firesc. Unii evolueaza mai repede altii mai incet. Dar odata cu evolutia cresc si asteptarile. Cand celalalt nu va reactiona conform asteptarilor tale, te vei simti dezamagit. Cand numarul dezamagirilor va creste te vei simti singur si trist. Pana la urma, un balans intre inteligenta si simtiri, va putea aduce si un echilibru sufletesc. Dar traumele din suflet nu le va sterge nici macar timpul. Singurul lucru pe care il poti face in acel moment este sa incepi sa traiesti, fara sa mai ai nici un fel de regrete. Lasa rationalul deoparte si traieste ceea ce n-ai trait pana acum. Fa ceea ce ai fi vrut sa faci si nu ai avut timp sau curaj.

    Reply
  9. cristi / 9 May 2015 6:33

    destepti,cariera,calculati,bani,blablabla.dar acesti oameni stiu sa râdă? stiu sa plângă?intreb si eu

    Reply
  10. mar / 8 May 2015 20:14

    …de obicei oamenii misto intalnesc doar oameni …nemisto….curios….

    Reply
  11. Flavius / 8 May 2015 18:01

    Ar trebui sa formeze un club 🙂

    Reply
  12. Lilia / 8 May 2015 16:17

    Singuratatea in doi e una, singuratatea este alta…
    Dintre toate, cea in doi este cel mai greu de suportat. Pacat de timpul irosit… mare pacat…

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro