Zâmbiți, vă rog!

18 June 2014

Oana RădeanuDe vreo lună încoace am început un demers altfel. Efectul zâmbetului asupra oamenilor, including me.☺ ÃŽn troleu, metrou sau pe stradă, un zâmbet senin către cei din jurul meu, necunoscuÅ£i într-o lume atât de “comună”. Unii privesc în altă parte. AlÅ£ii îmi răspund cu o privire indiferentă sau mânioasă. De la alÅ£ii primesc o privire deranjată de invadarea moţăielii din mijloacele de transport în comun sau a grijilor de tot felul care îi frământă. AlÅ£i oameni încep să se foiască pe locurile lor ca ÅŸi cum s-ar aÅŸtepta să le cer sau să le vând ceva. Oameni diferiÅ£i, cu stiluri de viaţă normale sau mai puÅ£in, de vârste ÅŸi sexe diferite, din medii ÅŸi cu experienÅ£e de tot felul, cu aÅŸteptări fanteziste sau dozate de realism. Zâmbetul meu nu este unul forÅ£at, ci cel mai senin zâmbet pe care îl am, căci mă gândesc la lucruri frumoase, persoane dragi sau la imensele resurse ale vieÅ£ii de a nu deveni plictisitoare. Åži demersul ăsta este plecat din inimă. Pentru că momentul acela, ce durează fizic câteva secunde, dar emoÅ£ional pare cât o zi, îmi oferă ceva ce mulÅ£i căutăm: o clipă de legătură pe de-a întregul cu ceilalÅ£i.

Aş spune că zâmbetul este îmbrăţişarea caldă a tot ce suntem. Nu râsul, nu sărutul. Un zâmbet senin din partea unui om înseamnă că mi-a dat în dar o bucăţică de vitraliu din tot ce ştie, este, are sau reprezintă acel om. Şi pentru cel ce acceptă acest exerciţiu, zâmbetul are menirea de a-l suspenda, pentru o fracţiune de timp, într-o stare de bine. Şi de a-l ajuta în ziua, săptămâna, luna sau anul greu, poate, cu care vieţuieşte atunci. Nu-i nicio cercetare sociologică asta, nu-i nicio tehnică de vânzări, ci doar o inter-relaţionare ce a devenit din firească tot mai rară. De neajunsurile acestei idei nu voi vorbi, o să mă bucur doar de partea frumoasă. Gesturile, conturul buzelor şi mai ales jocul de umbre transformate în lumini, în ochii partenerilor de exerciţiu, îmi spun dacă demersul are sau nu rod bun. Aş vrea să pot imortaliza cumva aceste răspunsuri, însă mă gândesc că pozatul i-ar determina pe unii participanţi la jocul zâmbetului să mă ia la întrebări. Sau la bătaie, după caz. Aşa că trebuie să mă gândesc la o altă soluţie.

smile

Chiar aÅŸa, la o campanie gen “Un zâmbet cât o stare de bine” s-ar băga cineva? AÅŸ avea cu cine să fac o echipa de lucru? Care să ofere zâmbete, să se bucure ÅŸi apoi să tragă concluzii? Ia gândiÅ£i-vă! 😉 Face bine moralului, pe vremuri de încrâncenare, direcÅ£ie pierdută sau când avem nevoie să ne bucurăm ÅŸi mai mult de tot ce e frumos în vieÅ£ile noastre.

Dacă vedeţi pe stradă, în troleu, autobuz, metrou, o nebună ce pare să se vâre cu zâmbetul ei în gândurile ce nu vă dau pace, zâmbiţi înapoi. Căci zâmbetul vostru are în el toate ingredientele necesare unei alimentaţii sufleteşti echilibrate.☺ Iar de asta avem nevoie mai presus de orice!

Citiți și La ce bun toate astea (articolul cu peste 1,5 milioane de citiri)



Citiţi şi

Amintiri dintr-o altă viață (1)

Legătura surprinzătoare între iubire și sănătatea pielii: fluturii din stomac se oglindesc pe chip

Ce-mi doresc de Crăciun? Să îmi spun povestea și la sfârșit să îi dau măcar unei femei puterea să încerce să își găsească fericirea

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Corina / 22 June 2014 11:25

    Daca ai sti de cand vroiam o campanie publica 365 zambete, sa imparti zambete, pe servetele, hartie rupta, post-it, orice. Chiar si fizic, zambesti…. Nu pot sa cred ca mai este un om pe lumea asta care crede ca zambetul este cel mai puternic mesaj pe care il poate transmite! Super… Pana incepem campanie publica, sunt un om care imparte zambete, exact ca si tine si sunt cum nu se poate mai fericita!

    Reply
  2. Izabela / 19 June 2014 18:50

    O astfel de campanie cred că ar fi foarte-foarte utilă în lumea încrâncenată, mohorâtă, plictisită în care ne învârtim zilnic.
    Poate ar descreţi frunţi şi ar alina dureri, poate ar colora suflete şi ar face oamenii să fie mai pozitivi, mai optimişti, mai îngăduitori. Chiar şi pentru câteva minute dintr-o zi.
    PuÅ£in câte puÅ£in se face mult…
    Avem mare-mare nevoie să zâmbim mai des ÅŸi să ni se zâmbească înapoi… cu sinceritate de ambele părÅ£i…

    Reply
  3. Silvia / 18 June 2014 23:54

    Am incercat acest lucru acum doi ani de zile. Sunt convinsa ca sunt multi ca noi, e doar natural sa iti doresti sa vezi fete zambitoare. Am luat un bulevard de la cap la coada si am zambit la toata lumea. Mi-am zis un zambet are putere sa transforme, sa te deconecteze de la stresul de zi cu zi, iti da o pauza de cateva secunde, te transporta intr-o stare de bine, doar pentru moment si daca a ajutat pe cineva intr-un fel, a meritat si mai mult tot efortul! Desigur am primit multe priviri bulversate. Doar un domn mi-a zambit inapoi din zecile de persoane pe langa care am trecut.
    O stare de spirit pozitiva poate sa faca minuni. Doar daca am pricepe acest lucru am tratat problemele din viata de zi cu zi in alt fel.

    Reply
  4. Oliwer / 18 June 2014 13:07

    in fapt, titlul e: Zambiti-mi va rog. 🙂

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro