Un trend care dăinuie încă din lockdown: Eficientizarea caselor

17 May 2024

În 2020, odată cu instituirea stării de urgență, oamenii au realizat mai clar ca niciodată importanța locuirii într-o casă în care să se simtă bine cu adevărat. După acele săptămâni petrecute în casele nu chiar primitoare, magazinele de bricolaj s-au umplut efectiv de clienți, iar meseriașii din construcții au fost solicitați tot mai mult. Anii au trecut, însă dorința de a locui într-o casă eficientă și primitoare a rămas, mai ales când lucrul de acasă a continuat să fie un regim de lucru des întâlnit.

Înlocuirea izolației vechi

Drept urmare, investițiile privind eficientizarea caselor de locuit s-au păstrat la un nivel ridicat, inclusiv în ceea ce privește înlocuirea izolației vechi cu una nouă, posibil bazată pe spumă poliuretanică, deși prețul pe metru pătrat la izolații cu spumă este mai ridicat în general decât cel al altor materiale cu proprietăți izolatoare. Eficientizarea caselor implică un efort financiar la început, însă, pentru cine are răbdare, beneficiile apar negreșit.

Este cazul celor care își instalează panouri fotovoltaice și în general celor care se preocupă să își pună la punct casa pe partea de încălzire și apă caldă menajeră. În această discuție intră negreșit izolația termică: mai întâi evaluarea celei existente și mai apoi decizia de a o păstra sau de a o înlocui – și aici de a opta pentru un material pentru izolație casă sau altul. Iar cum aceste izolații cu spumă determină o reducere chiar și cu -30% a valorii facturilor la energie, devine clar că pot eficientiza energetic locuințele la care sunt aplicate.

Spuma poliuretanică, în trend

Cu alte cuvinte, a alege spuma poliuretanică pentru înlocuirea izolației vechi se încadrează în acest trend, în această paradigmă a sustenabilității și a eficienței energetice adoptată deja de sute de mii de români. E mult până când cineva vede aceste investiții în jurul său, printre vecini și rude, și până trece suficient de mult timp încât să fie culese și roadele. Iată, timpul a trecut și beneficiile se observă deja. Sunt aici toate motivele pentru ca trendul să continue și casele să fie izolate cât mai bine.

Izolația termică bună permite crearea și menținerea unui microclimat confortabil la interior cu mai puține resurse consumate. Din ce în ce mai mulți români se conving de acest lucru și acționează în consecință, făcând eforturi azi pentru condițiile de mâine; sacrificând banii pentru o săptămână de concediu pentru confort acasă timp de zeci de ani.

Investiție, nu doar cheltuială

Odată ce înlocuirea izolației la casă este privită drept investiție, iar nu simplă cheltuială, și materialul izolator căutat se va dori a fi de calitate – iar spuma poliuretanică este o soluție. De asemenea, spuma poate fi aplicată doar de către specialiști, utilizând un aparat special. Știind acum că trebuie ca lucrarea de izolare cu spumă să fie una bună, pentru ca bugetul să nu fie irosit pe o spumă aplicată prost, se va alege nu orice echipă de meseriași de la colțul străzii, ci o experimentată firmă de izolații București.

Cu un material bun aplicat bine, românii nu pot da greș atunci când își înlocuiesc vechea izolație, eficientizând astfel clădirea și eliminând neajunsuri care până acum câțiva ani erau îndurate cu pasivitate. E vorba de un trend recent care din fericire dăinuie – și va dăinui încă mulți ani.Citiţi şi

Sunt bine, jur!

Dacă aș ști să fumez, acum mi-aș aprinde o țigară

De azi, el e al tău

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro