10 lucruri pe care NU le face o femeie inteligentă

29 November 2016

Un om inteligent este, de regulă, creativ, generos, recunoscător, umil şi atent şi, de aceea, nu ar face niciodată următoarele zece lucruri, zice „antrenorul Minţii”, psihologul Alexandru Pleşea. Ce e în paranteze, zicem noi. 🙂 Voi ce ziceți?

 1. Nu lasă greșelile trecutului să-i influenţeze prezentul. (Ba bine că nu! Vă sună cunoscut: din greșeală în greșeală, spre… alegerea finală? A lui. Mereu același tipar – Nemernicul. Dacă ne place, n-ai csf!)
 2. Nu se centrează pe părţile negative, pentru că, dacă ai doar gânduri negative în minte, viața ta va fi la fel de negativă. (Adâncă, asta. Ne-a lăsat fără replică.)
 3. Nu fuge de probleme. Vede în fiecare problemă șansa de a se perfecționa. Fiecare problemă devine astfel o situație de autotransformare. (Ah, cum ne mai perfecționăm noi în suferință și ne autotransformăm în niște proaste lângă câte un bărbat-problemă!… Deci e o dovadă de inteligență să nu fugim de el?!?)
 4. Nu îi pasă de părerile celor din jur, mai ales dacă sunt opinii negative. (Pardon, în absența gândirii critice și a acceptării ei și din partea altora, nu există inteligență. Iar cu opiniile pozitive toată lumea are ce face.) 
 5. Nu pierde timpul, nelăsându-se distras de treburi inutile. De asemenea, ştie că nu poate lucra tot timpul, creierul având nevoie şi de odihnă. (Oh, da, pauzele de gândire sunt cele mai grozave… Exact atunci ni se întâmplă belelele ori suntem numite blonde…)
 6. Nu aşteaptă rezultate imediate – rezultatele durabile se văd în timp. (Nu, nu vrem rezultate imediate. De-un exemplu, vrem să fim cerute de neveste la calendele grecești… Corolar: fetele care împletesc cozi albe sunt cele mai inteligente femei.)
 7. Nu se concentrează pe ceea ce nu poate controla şi, de aceea, îşi păstrează calmul. (Să se fi gândit domnu’ doctor la condus? Mașini, bărbați?… Nu, bărbați nuuuu, că la ei nu renunțăm cu calm…)
 8. Nu pierde timpul cu persoanele care îl descurajează. (Și noi de ce stăm oare cu anii în relații dubioase cu exemplare care par să se fi născut fix pentru a ne submina autoritatea și self esteem-ul? Ah, da, că nu suntem inteligente…)
 9. Nu este arogant. Un om inteligent nu se laudă cu inteligenţa sau reuşitele sale. (Nuuuu, așteptăm să le vadă bărbații sau șefii în mod natural. Până la divorț sau pensie. Mare dovadă de inteligență miza asta pe modestie într-o lume în care toate praznicele sunt păpate de obraznici… Zic să schimbăm lumea și apoi n-o mai fi nevoie de “aroganța” de-a scoate ochii cu ceea ce e vizibil, dar ostentativ neoservabil.)
 10. Nu uită să mulţumească. Arată recunoștință. Ştie că lumea nu se învârte în jurul lui şi crede în puterea bunătății. (Mulțumim, mulțumim, cum să nu? Și recunoscătoare suntem. Tuturor bărbaților în jurul cărora ne-am învârtit bezmetice și care ne-au făcut mai puternice și mai inteligente. Și mai bune, desigur.)

masca femeie

“Inteligența se câştigă prin experienţă și este o variabilă care poate fi îmbunătăţită, nu este neapărat o trăsătură ereditară. În literatura de specialitate, ceea ce noi numim coeficient de inteligenţă sau – pe scurt, IQ – nu este nimic altceva decât raportarea vârstei mintale a unui individ la vârsta biologică, înmulţit cu 100. Vârsta mintală a unui copil, spre exemplu, nu poate ţine pasul cu vârsta biologică, dacă acel copil nu pune în aplicare cele învăţate”. Și tot Alexandru mai spune: „Oamenii inteligenţi transformă un lucru negativ într-unul pozitiv. Ei își asumă transformarea prin propriile lor forțe. Puterea unui om înțelept vine din înțelegere, nu din câți bani câștigă. Astfel, toți oamenii puternici vor înapoia mare parte din banii câștigați mediului social, în așa fel încât evoluția să-și urmeze cursul.”

Sună adevărat, frumos și realizabil. Mai rămâne să (ne) dovedim cât de inteligenți suntem sau putem deveni. 🙂Citiţi şi

Smochinele cele pline de virtuți

Luna Nouă în Rac – 10 iulie 2021, ora 4:17 – ieșirea din impas

Hai să discutăm, înainte să mă pui la stîlpul infamiei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro