12 lucruri pe care să nu le spui vreodată

28 April 2015

Ioana DudaNu îți mai fie teamă. De nimic. Fă tot ceea ce îți spune sufletul, așa cum îți spune. Nu mai tărăgăna și nu mai pune obstacole în calea succesului tău. Poți face orice îți dorești. Trebuie doar să începi. Și sub nicio formă să nu renunți.

Dă-i bătaie. Nu mâine, nu poimâine. Ci acum. Pentru că niciun alt moment nu există, în afară de cel prezent. Iar dacă vei face așa, vei fi cel mai bun. Așa că, de ce să alegi mediocritatea când poți fi extraordinar?

Oamenii găsesc mereu motive pentru a rămâne în spațiul mediocrității. Aveți aici 12 dintre cele mai folosite scuze pentru a rămâne în anonimatul propriei vieți.

1.      Nu sunt destul de inteligent

În comparație cu… Einstein? Nu trebuie să fii genial, să reinventezi roata sau să primești premiul Nobel. Trebuie doar să fii tu. Se spune că totul s-a spus și s-a făcut deja. Dar așa cum o faci tu, niciodată. Pentru că tu ești unic. Tot ceea ce trebuie să faci e să te înconjori de oameni inteligenți. Împreună puteți pune la cale un plan deștept.

2.      Nu sunt specializat în acest domeniu

Hmmm… Steve Jobs. Richard Branson. Mary Kay Ash. Frank Lloyd Wright. Să vă mai spun? Ideea e că niciunul nu a avut pregătire în domeniul în care au devenit oameni de success. Nimic și nimeni nu îți poate oferi calificarea necesară într-un domeniu, în afară de tine. Pune mâna și informează-te. Surse, cât cuprinde. Trebuie doar să vrei.

3.      Sunt falit

Știi foarte bine că cei mai mulți dintre oamenii care au ajuns pe culmile succesului au plecat de la zero. Pentru că asta e ideea. Să obții succesul. Nu lupți dacă îl ai deja. Ingeniozitatea, perseverența, inteligența, dorința de reuși, credința în visul tău, nu le poți cumpăra. Le ai în tine. Ele sunt cheia. Trebuie doar să deschizi ușa succesului.

4.      Sunt prea bătrân

O luăm de la capăt? Doar eu am scris câteva materiale, aici, pe Catchy, despre oameni peste 50 de ani care și-a văzut visul cu ochii. Doar pentru că au crezut în el și au muncit pentru asta. Nu și-au pus niciodată problema vârstei. Nu uita. Ai dacă vrei. Așa că, decide-te: vrei cu adevărat? Dacă da, rupe toate barierele. Mai ales alea pe care ți le pui tu însuți.

5.      Nu am cunoștințe

Ai facebook, nu? Dacă nu, îți faci cont. Ai auzit de LinkedIn și toate celelalte rețele sociale sau profesionale. Trăim într-o lume în care relațiile virtuale sunt la fel de importante ca cele fizice. Eu am câțiva oameni în lista de prieteni de pe Facebook pe care îi iubesc de nu mai pot, chiar dacă nu ne-am văzut niciodată. Tot ceea ce trebuie să faci e să dovedești că ești bun în ceea ce faci. Și atunci te vor căuta ei.

6.      Nimeni nu mă va ajuta

Eu cunosc câteva persoane care sunt gata să ofere ajutorul oricui le cere asta. Dar ăsta e șpilul. Să ceri. Să nu îți fie rușine să spui: ”Am nevoie de ajutor”. Nu e nicio rușine în asta. Doar nu o să lași teama de ridicol să te oprească din a construi un imperiu. Think about it.

pot

7.      Nu știu cum să fac asta

Pe bune?! Hello!!! Trăim în era informației. Ba chiar e atât de multă, încât nu mai știi ce și pe cine să crezi. Dai un search și vei găsi mii de link-uri. Apoi mergi din aproape în aproape, până găsești exact ceea ce te interesează. Asta să fie ultima ta problemă. Asta și toate celelalte despre care vorbim acum

8.      E prea greu

Cu atât mai bine. Să fie greu, pentru că vei prețui mai mult succesul de care vei avea parte. Lasă ceea ce e ușor oamenilor care aleg să rămână în zona de confort, unde, ghici ce?, nu se întâmplă nimic. Așa că alege. Renunți la visul tău  pentru că… e greu? E ca și cum ai renunța la iubire de teama suferinței.

9.      Nu am mai făcut așa ceva înainte  

So what? Toți oamenii de succes au reușit pentru că au avut curaj. S-au aruncat în focul luptei și au mers contra curentului. Au crezut în ei și în ideilor lor. Dorința de a înfrunta necunoscutul e cea care face diferența între mediocritate și excelență.

10.  Nu am timp

Bineînțeles că ai timp. E vorba de priorități. Ai timp pentru tot ceea ce îți dorești să faci. Dacă vrei succes, o să îți faci timp pentru a-l obține. Și poate așa îți dai seama că timpul e prețios și nu merită să îl irosești pe nimicuri.

11.  Regulile nu îmi dau voie

Hei, de acum tu faci regulile. Pentru că ai inițiat un nou joc. Al tău. Nimeni înaintea ta nu l-a mai jucat așa cum o faci tu. Așa că poți oricând să le schimbi, să le reinventezi sau ajustezi.  Singura regulă ar putea fi să fii cel mai bun.

12.  O să fac asta după ce…

Cresc copiii. Termin facultatea. Ies la pensie. Scuze. Motive. Dacă vrei cu adevărat ceva, găsești soluții. Dacă nu, găsești scuze. Mâine nu există. Nu aduce anu’ ce aduce ceasul. Prezentul e singurul moment în care poți acționa, pentru că e singurul timp pe care îl ai.

Concluzie: poți să faci absolut tot ceea ce îți dorești. Trebuie doar să acționezi. Să ieși din zona ta de confort, oricât ți-ar fi de teamă. Pășește peste limita aceea pe care ți-ai impus-o, pentru că acolo se află viața. Cea la care visezi. Și, până la urmă, gândește-te: toată viața ta e făcută din necunoscut pe care tu, trăind, l-ai transformat în ceea ce cunoști.

Pe Ioana o găsiți cu totul aiciCitiţi şi

Ieșirea din turmă – încă o pledoarie pentru o viață off-line.

Și dacă toată viața mea a fost o greșeală?

6/24 sau drumul de la Dificultate la Excelență

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

Comments are closed.

catchy.ro