17 martie 2014

17 March 2014

Ana-Maria ConstantinO zi obișnuită. Nu și pentru locuitorii Parisului și a încă 22 de comune limitrofe capitalei (Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne) deoarece acestora guvernul francez le-a rezervat o surpriză numită „circulația alternantă”. Mai precis, astăzi au voie să circule doar autoturismele cu număr impar. În caz contrar, șoferii riscă o amendă de 22 de euro (dacă este achitată pe loc) sau 35 de euro (în primele 3zile) și nu e deloc de glumit, deoarece pentru respectarea regulii au fost mobilizați nu mai puțin de 700 de polițiști.

Pentru români, nimic nou sub soare. Circulația alternantă a fost una din măsurile prin care în epoca de aur s-a urmărit reducerea consumului la benzină, mașinile putând circula alternativ la sfârșit de săptămână, în funcție de numărul par/impar pe care îl aveau pe plăcuțele de înmatriculare.

30 de ani mai târziu și 2300 km mai la vest, circulația alternantă este soluția pentru reducerea nivelului poluării înregistrat în ultimele 5 zile în capitala franceză. Imaginile cu Parisul și cu Turnul Eiffel ascuns sub o pâclă gri au făcut deja înconjurul lumii, drept care s-au impus măsuri extreme: transportul în comun – gratuit, circulația vehiculelor grele – interzisă.

Turnul

Este permisă circulația mașinilor electrice, hibride sau a celor cu GPL, indiferent de numărul de înmatriculare. Nu trebuie să-și facă griji anumite categorii profesionale, cum ar fi jurnaliștii, cei care lucrează pentru transportul în comun sau comercianții, sub rezerva prezentării unui act justificativ. Sunt scutite de la regulă taxiurile, mașinile școlilor de șoferi, ambulanțele, vehiculele de întreținere, de depanaj, dricurile… La fel, cei care circulă cu mai mult de trei persoane în mașină.

Allez! Bon voyage!Citiţi şi

Singurul lucru cu care omul se poate obișnui și de care nu se plictisește este LUXUL. Paris și Londra de Crăciun

Cum să faci o schimbare dramatică de look

Stella est amoureuse / Stella In Love

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro