4 sfaturi simple pentru curățarea și îngrijirea lenjeriei de pat

23 May 2022

Așternuturile, pernele, pilotele și păturile au nevoie de o îngrijire specială – și uneori de-a dreptul pretențioasă – pentru a le menține curate și proaspete, dar suntem aici pentru a vă ghida.

În primul rând, verificați întotdeauna eticheta de îngrijire de pe lenjerii de pat pentru a vedea dacă poate fi spălată în siguranță acasă sau dacă necesită o îngrijire specială sau curățare uscată. Apoi, folosiți ghidul nostru pentru a simplifica această sarcină la îndemână și veți fi din nou în lumea viselor, înainte să vă dați seama.

În acest articol, vom detalia pe rând cum ar trebui să curățați și îngrijiți cearceafuri, fețe de pernă, perne, plăpumi și pături.

Pentru cearceafuri și fețe de pernă

O bună frecvență de curățare: O dată pe săptămână

Cea mai bună metodă: Spălați aceste lenjerii de pat în apă caldă sau rece (apa caldă le poate micșora.) Folosiți înălbitor neclorurat, deoarece alte tipuri de înălbitori pot deteriora serios fibrele. Uscați-le la căldură medie și scoateți-le înainte de a fi complet uscate pentru a reduce ridurile. Asigurați-vă că s-au uscat complet, totuși, înainte de a le depozita sau de a le pune înapoi pe pat (pentru un adevărat răsfăț, călcați-le pentru un finisaj neted și luxos).

Pentru întreținere: Acolo unde este posibil, atârnați cearșafurile afară, dar nu la soare direct. Se vor simți și vor mirosi total de vis!

Pentru perne

O bună frecvență de curățare: Aproximativ o dată pe an

Cea mai bună metodă: Unele perne se pot curăța doar în uscat; altele pot fi spălate la mașină. Folosiți un detergent blând (și doar jumătate din cantitatea normală) în apă caldă sau rece, la o setare delicată. După terminarea ciclului, clătiți de încă una sau două ori pentru a îndepărta toate reziduurile de detergent. Învârtiți o dată în plus pentru a extrage cât mai multă apă. Uscați la o setare joasă până la uscarea completă, ceea ce poate dura câteva ore pentru pernele obișnuite și până la opt ore pentru pernele cu camere interne.

Pentru întreținere: Luați în considerare utilizarea de protecții pentru perne în plus față de husele obișnuite. Umflați-o zilnic pentru a menține înălțimea.

Pentru plăpumi din puf (și înlocuitori de puf)

O bună frecvență de curățare: O dată la câțiva ani.

(Spălarea prea des poate duce la uzură excesivă și la deteriorare – și în plus, poate scădea mult performanța. În schimb, folosiți o husă și spălați-o la nevoie).

Cea mai bună metodă: În general, se recomandă spălarea profesională. Dacă o spălați pe a dumneavoastră acasă, nu o faceți într-o mașină de spălat cu încărcare prin partea superioară și cu agitator (prea dură!). Folosiți doar o mașină de spălat cu încărcare frontală de mare capacitate și jumătate din cantitatea obișnuită de un detergent ușor. Urmați instrucțiunile pentru perne de mai sus, dar adăugați câteva mingi de tenis curate în uscător pentru a le pufoși.

Pentru întreținere: Scuturați plapuma săptămânal pentru ca puful să nu se strângă în lenjerii de pat. Aerisiți-o afară atunci când este posibil pentru a o menține proaspătă.

Pentru husele de plapumă, dacă folosiți și o cuvertură pe deasupra, puteți scăpa cu o spălare a husei de plapumă cam o dată pe lună. Urmați aceleași instrucțiuni ca pentru cearceafuri și fețe de pernă de mai sus, pentru a vă asigura cele mai bune rezultate.

Pentru pături

Frecvență bună de curățare: O dată pe lună

Cea mai bună metodă: Cele mai multe pot fi aruncate în mașina de spălat și în uscător, deși ar trebui să folosiți întotdeauna un detergent blând, apă caldă sau rece și căldură scăzută în uscător. La fel ca și în cazul altor lenjerii de pat, ar putea dura destul de mult timp pentru ca pătura sau plapuma dvs. să se usuce, mai ales dacă are vată groasă.

Pentru întreținere: Dacă plapuma dvs. are dantelă sau aplicații delicate pe ea, ar putea fi preferabilă curățarea uscată. Dacă o spălați acasă, cel mai bine este să o așezați pe un suport pentru a se usca, pentru a evita deteriorarea detaliilor.Citiţi şi

5 sfaturi pentru a opri lenjeria de pat să alunece de pe saltea

Curățenia de primavară – despre efort și câteva trucuri parfumate

Zâna mea, buna mea…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro