Ingrediente:
- pește, creveți mici, calamar sau caracatiță – crude
- o roșie mare
- o ceapă roșie
- un ardei gras
- piper și sare după gust
- chili
- mahmureală bună sau căldură mare
- deficit de chef pentru prepararea ciorbei de potroace
Aceasta e rețeta din provincia de coastă pacifică Manabi a Ecuadorului (de altfel ceviche fiind un fel de mâncare de găsit în toată america latină, în special în zonele litorale), iar ingredientele sunt pentru o porție de o persoană.
De fapt, ceviche (pronunțat „sevice”) este pentru ciorba de potroace ca un soare de iulie pentru un foc în soba de teracotă. Ingredientele și prepararea diferă, efectul e similar. Ca și ciorba de potroace, se poate servi oricând pur și simplu pentru plăcerea papilelor gustative. Dincolo de asta, are un efect revenitor probat și garantat după o noapte de excese culinare sau/și bahice.
Prepararea e extrem de simplă (în Ecuador, Peru sau Columbia rar găsești un meniu care să nu-l conțină) și e nevoie doar de câteva ingrediente. Fiindcă se mănâncă rece (toate ingredienteșe sunt crude), aveți grijă să vă aflați într-o încăpere plăcut încălzită sau sub un umbrar comod într-o zi toridă de vară.
Vă trebuie puțin pește, 10-15 creveți mici decorticați, o cantitate similară de calamar sau caracatiță în bucăți mici. Nu le scurgeți, pentru că vreți să-și amestece gustul în ceviche. De preferat proaspete dar, dacă le luați congelate, e suficient să le opăriți câteva secunde în apă clocotită. Nu mai mult, fiindcă în rețeta originală ele trebuie să fie crude. În timp ce cu o mână (ușor tremurătoare) puneți deoparte bucățelele de pește sau fructe de mare, cu cealaltă începeți să vă gândiți la 4-5 lămâi verzi (merg și cele galbene, dacă nu aveți pe verde). Pe care le obligați să spună tot, până la ultima picătură, într-un castron adânc. Cu cea de-a treia mână tăiați aproape mărunt un ardei gras (roșu, de preferință, pentru culoare), o roșie mare sau două mai mici și o ceapă roșie (care, constatați pentru a mia oară, e de fapt mov). Așadar avem alb cu verde (sau galben) cu roșu cu roșu cu mov – ca să fie mai ușor de reținut. Dacă preparați pentru mai multe persoane, lăsați ceapa, ardeiul și roșia tăiate pe o farfurioară, astfel încât fiecare să-și pună cât dorește.
Cu a patra mână (dacă nu vă descurcați chemați un vecin) amestecați totul în castron și adăugați puțină apă, cât să nu strângeți din ochi la fiecare vitamină C înghițită. Atât cât să vă placă, rămânând predominant gustul lămâilor.
Pentru gust și după gust, adăugați sare și feliuțe de ardei iute ori sos chili. Cei nu atât de iuți din fire pot înlocui ardeiul pișcăcios cu praf de piper, deși nu garantez că efectul se va păstra la fel de puternic. Dacă vreți să experimentați – mie una îmi place s-o fac – încercați și alte condimente care vi se par plăcute și potrivite, chiar dacă nu sunt în rețetă (pătrunjel tocat, rozmarin sau busuioc, spre exemplu).
Amestecați, puneți bolul între voi și un film bun de dimineață, apropiați ușor, dar cu încredere lingura de ceviche și gustați, și jurați încă o dată că azinoapte a fost ultima oară când ați amestecat vinul cu bere cu coniac cu piftie cu sarmale. Dacă peste o oră nu vă simțiți ca nou, trageți un pui de somn cu pisica pe burtă și reluați după amiază.
S-aveți poftă și Feliz Año!
Citiţi şi
Ce este bine să știi înainte să cumperi și să depozitezi fructe de mare
Despre peștele pe care-l punem în farfurie
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.