A fost publicată lista celor mai bine îmbrăcați pământeni 2021/2022 – Emma Răducanu e printre ei

7 May 2022

Pe 30 aprilie, Air Mail, publicația digitală a lui Graydon Carter, a publicat International Best-Dressed List 2021/2022. Revista Vanity Fair face de decenii multe un top internaţional al celor mai bine îmbrăcate personalităţi, top aşteptat în fiecare an cu sufletul la gură de o lume întreagă. Iar această tradiţie i-o datorăm unei mari Doamne: Eleanor Lambert, The Empress of Fashion sau The Empress of Seventh Avenue, (1903-2003, da, 100 de ani!).

Citiți despre fabuloasa Eleanor Lambert, geniul care a făcut din New York noua capitală mondială a modei

Concepută inițial pentru a stimula cumpărarea, purtarea și fabricarea de îmbrăcăminte americană atunci când știrile despre modă de la Paris au fost întrerupte de cel de-al Doilea Război Mondial, lista a câștigat vizibilitate de-a lungul anilor și a ajuns să reprezinte un instantaneu anual al culturii prin prisma modei.

Cea mai recentă ediție a International Best-Dressed List cuprinde figuri din lumea filantropiei, muzicii, modei, societății și sportului. În acest an, Lista a devenit, de asemenea, oficial non-binară – categoriile „Femei” și „Bărbați” au fuzionat.

Aici puteți vedea personajele admise pe listă între 2004 și 2017.

Amy Fine Collins, în Angel Sanchez, 2017. ©Rahi Rezvani

Amy Fine Collins, care este o veche membră a Best Dressed List și, de asemenea, membră a comitetului, a scris o scurtă descriere a experienței sale cu Lista:

“Când am devenit pentru prima dată conștientă de ceea ce înseamnă International Best-Dressed List mi s-a părut că e ca un vârf olimpian, locuit de creaturi aproape mitice și practic imposibil de accesat. Așa că, atunci când Eleanor Lambert, care a fondat-o în 1940, m-a propus să fiu membră a comitetului ei secret, organismul de conducere care a supravegheat rezultatele votului, am fost și intimidată, dar și încântată.

Am fost aleasă pe Listă în 1994 ca un profesionist în modă, iar apoi, după alte câteva apariții, am fost inclusă în Hall of Fame în 1996. Cumva, comitetul a făcut ca eu să fiu absent de fiecare dată când numele meu a fost luat în discuție.

Știu direct de la sursă, din vremea când co-administram Lista pentru Vanity Fair (2003-2017) și acum pentru Air Mail, că aceste distincții sunt importante pentru cei cărora le pasă de cum se îmbracă. Chiar dacă toată lumea se îmbracă în fiecare zi, puțini excelează la ritualul zilnic. A te împodobi cu originalitate, individualitate, consistență, distincție și imaginație este un talent rar, demn de recunoaștere.

Eleanor Lambert la începutul carierei. Fotografiată de prietenul și clientul ei, Cecil Beaton.

Foto: prin amabilitatea lui Bill Berkson.

O persoană extrem de bine îmbrăcată este o operă de artă în mișcare, o sursă de plăcere și de mirare. 

Mai ales cu starea lumii de astăzi și cu schimbările climatice care se accelerează periculos, a te îmbrăca bine este o afirmare a vieții, actul de speranță al unui estet. În mod extraordinar, invenția lui Eleanor, singura listă originală și autentică de acest gen, a rezistat 82 de ani. Văzută de-a lungul deceniilor, Lista formează un instantaneu al culturii americane, privită an de an prin prisma modei și rămâne, cum a spus Eleanor, „o permanentă mărturie a excelenței”. (sursa)

Observându-le pe femeile care au fost incluse de-a lungul vremii  în această faimoasă listă, este evident că nu doar hainele, pantofii, gențile, coafura ori machiajul au contribuit la nominalizare, ci și bijuteriile și eleganța cu care purtau piese somptuoase gen bratari aur dama sau doar un simplu lantisor aur.

The International Best Dressed List 2022

Best-Dressed

Ivy Getty, Amanda Gorman, Kim Jisoo, Luis Miguel, Emma Raducanu, Chris Rock, Anya Taylor-Joy, Stanley Tucci, Darren Walker, Zendaya.

Hall of Fame

Lady Gaga la premiile Grammy 2022

Lady Gaga, Norma Kamali și Iké Udé

Originals

Thelma Golden, Jill Kargman, Jordan Roth, Jon Batiste

Cupluri

Simon Doonan și Jonathan Adler

Prima listă, denumită în mod obișnuit Best-Dressed List, a fost publicată în 1940. Între elegantele vremii s-a aflat și Dorothy Hart Hearst Paley Hirshon (numele e atât de lung pentru că ultimele trei sunt ale celor trei soți cam bogați). Până în 1960, lista a cuprins doar femei. 

Dorothy Hart Hearst Paley Hirshon purtând o rochie Schiaparelli

©Horst P. Horst, 1938.

O scurtă istorie a Listei făcută în Vanity Fair de aceeași Amy Fine Collins la împlinirea a 75 de ani de la prima apariție

Hainele bune deschid toate ușile”, scria preotul englez Thomas Fuller în secolul al XVII-lea. Iar pentru Eleanor Lambert hainele înlesneau și intrarea în International Best-Dressed List, instituția cu autoritate pe care a fondat-o acum 75 de ani. Încă din 1940, când The New York Times a difuzat titluri care îi numeau pe premiații inaugurali, sondajul anual al lui Lambert a servit ca un barometru al Zeitgeistului (spiritul epocii), privit o dată pe an prin prisma modei.

Când, de exemplu, dominator de elegantă Madame Chiang Kai-shek a debutat pe Listă, în 1943, tocmai sosise cu vaporul din China pentru a se adresa Congresului – doar a doua femeie care a făcut acest lucru vreodată. În 1955, nubila senzație a ecranului Grace Kelly, nu împlinise 25 de ani, a ajuns pe Listă proaspătă câștigătoare a unui Oscar pentru The Country Girl. Jacqueline Kennedy a primit prima distincție în 1961, la scurt timp după ce soțul ei a câștigat alegerile prezidențiale; pentru Lambert, noua Primă Doamnă a personificat „modelul de eleganță pentru femeia obișnuită de pretutindeni”. Au urmat Cher, în 1971, și chiar dacă Prințesa de Wales era însărcinată cu Prințul Harry (votat pe Lista actuală – 2015), în 1984 Lambert a considerat-o „cea mai influentă femeie de modă din lume de astăzi”.

Fiind ecoul climatului economic general, Lambert a declarat 1992 drept un an de „recesiune profundă a modei”, în timp ce a propus-o cu precauție pe excentrica Isabella Blow drept „disidentă a modei”. Și în 1997 Lambert a prevăzut că stilurile informale din California vor emana spre est din Silicon Valley, datorită prestigiului în creștere al „cultului tocilarului”. Acum, profețiile ei sunt împlinite prin apariția lui Jonathan Ive în registrul din 2015.

Deși Lambert – care la nouăzeci și ceva de ani se referea la ea însăși drept „cea mai veche bază de date în viață” – a insistat că Lista a existat în primul rând ca „un lucru personal”, probabil să expire odată cu ea, ea a pregătit cu grijă un plan de succesiune, înainte de moartea ei la 100 de ani în 2003. În 2002, ea și-a predat oficial instrumentul flexibil celor patru „prieteni de la Vanity Fair”. Bazându-se pe moștenirea lui Lambert, cea mai recentă Listă reflectă recenta hotărâre a Curții Supreme privind egalitatea căsătoriei, citând primele sale cupluri gay și oglindește ridicarea fără precedent de către American Ballet Theatre a unei femei solist afro-americane la dansatoare principală, onorând-o pe minunata Misty Copeland. În încarnarea sa actuală, dispozitivul lui Lambert, în vârstă de 75 de ani, rămâne, așa cum a notat ea cu înțelepciune în 1986, „o înregistrare istorică la fel de relevantă a modului în care am trăit ca orice altceva”.

În mai 2020, Vanity Fair publica următorul articol:

“Ieși din pantalonii ăia de trening! În ciuda faptului că evenimentele de modă de succes, cum ar fi Gala Met 2020 și Festivalul de Film de la Cannes au fost anulate, Lista Internațională a celor mai bine îmbrăcați de anul acesta continuă.

„IBDL (International Best-Dressed List) a trăit cinci războaie și cel puțin 13 președinți. În prezent, experimentăm încă o schimbare culturală”, spune Amy Fine Collins, cel mai proeminent arbitru al său și autoarea cărții bogat ilustrate din 2019, The International Best Dressed List: The Official Story.

Audrey Hepburn, an International Best Dressed List honoree, circa 1952
Photo by Getty Images, courtesy of Rizzoli

Ultima dată când Lista a fost anulată a fost în timpul crizei ostaticilor din Iran, în 1979. Și, în timp ce toată lumea este în acest moment acasă, Collins spune că ea și colegii ei „urmăresc îndeaproape”.

„Bineînțeles că vom arunca o privire pe Instagram în aceste vremuri groaznice – deja eram cu ochii pe el – dar cu siguranță nu va fi singura noastră sursă de informații”, spune ea. „IBDL se adaptează și supraviețuiește la fel ca specia umană. Lista s-a născut dintr-o criză – cel de-al Doilea Război Mondial – așa că este în mod inerent rezistentă.”

Angelica Huston, a Best Dressed List honoree, in 1976

Photo by Getty Images, courtesy of Rizzoli

Lista este alcătuită în mai multe etape. În primul rând, sunt trimise mii de buletine de vot. Odată ce toate voturile sunt numărate, comitetul din spatele Listei se întrunește pentru a analiza primii nominalizați. Voturile vor fi exprimate la sfârșitul anului prin Air Mail, unde Collins este redactor general.
„Nu suntem încă la jumătatea anului”, spune ea. „Orice s-ar putea întâmpla de acum până atunci.”

S-a întâmplat, după cum bine știți, că n-a existat lista 2021. Cea de anul acesta se cheamă 2021-2022.Citiţi şi

Eleanor Lambert, geniul care a făcut din New York noua capitală mondială a modei

The International Best-dressed List, 2015

C.Z. Guest – Doamna de Vanilie cu părul de șampanie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro