Aceste cuvinte ne doare

24 January 2012

1. O dată te rog și eu ceva

E una dintre cele mai frumoase figuri de stil din vocabularul unei femei. Merge la orice, de la rochițe, pantofiori și truse de farduri până la „vai, ce poftă mi-e de o prăjitură! știu că e 12 noaptea, dar așa aș mânca o prăjituuură”. Are două forme: a) imperativă – „O dată te rog și eu ceva!” (în termeni militari, asta se traduce prin „Executarea!”); și b) mâțâită – „O dată te rooog și eu cevaaa” (în termeni militari, asta se traduce prin „Executarea, dacă mă iubiiii”).

Să mai notăm și că, în realitate, expresia este varianta prescurtată a lui: „O dată pe zi te rog și eu ceva”.

(fac una dintre obișnuitele mele paranteze scurte pentru a aminti un mic moment de tipul „O dată te rog și eu ceva”. Era 2 noaptea și lu’ Pisi i se făcuse poftă de o șaormă de pui. M-am întors peste 3 ore, fără bani, fără acte, fără cheile mașinii, cu geaca jupuită, DAR CU ȘAORMA, fiindcă pe mine poți să mă faci una cu pământul, să mă calci în picioare de-o mie de ori, să mă sfâșii cu dinții și-apoi să chemi vântul să-mi împrăștie trupul într-o mie de zări, dar să nu-mi spui niciodaaaatăăăă „o dată te-am rugat și eu ceeeva”)

 2. Nu iei niciodată pâine

E seară, ați ajuns amândoi acasă și, ce să vezi, nu mai e pâine. Ghici cine e de vină (pentru cititorii care au răspuns „eu!”: felicitări, nu mai aveți nici o fărâmă de demnitate în voi; baftă duminică, poate nu e obosită). Sub nici o formă, dar sub nici o formă nu se face prostia de a spune: „Ieri am luat eu” (prostie cunoscută și sub numele de „greșeala începătorului”). Fiindcă, după câteva clipe de gândire, te va informa că ea cumpără întotdeauna pâine, iar mai apoi, dacă tot s-a pornit, că: ea plătește întotdeauna facturile, ea face întotdeauna curat, ea duce întotdeauna gunoiul etc. Urmează partea cu menajera și cu venitul acasă ca la hotel, apoi cea în care se descurca mai bine când era singură, că măcar știa că n-are pe cine se baza, și, dacă ai nițică baftă, ajungeți și la natura și viitorul relației voastre.

Altădată cască ochii și cumpără naibii pâine!

cuplu getty images

@Getty Images

3. Așa spui de fiecare dată

Orice argument, oricât de logic, pălește în fața acestor cuvinte. Dacă aș putea să-l întreb ceva pe Pierre Curie, l-aș întreba: „De câte ori ți-a zis nevastă-ta «degeaba îți spune omu’, tu tot ca tine faci» și «așa spui de fiecare dată»? A meritat Nobelul ăla atâta stres?”.

 4. Pentru prietenii tăi ai întotdeauna timp

Dacă ești la începutul relației, de fapt nici nu prea îi vezi pe prietenii tăi (nemuritoare vorbele lui Toma Caragiu – „Da’ ce-mi trebuie?”). După 2-3 ani de relație, când i s-a acrit să te vadă toată ziua pe-acasă și vrea un pic de spațiu, o să te trimită chiar ea în oraș: „Da’ mai ieși și tu, dragă, cu prietenii tăi, ce stai toată ziua în casă?”. Niciuna dintre situații nu o va împiedica însă să-ți spună, ori de câte ori o să-i vină la îndemână: „Sigur, pentru prietenii tăi ai întotdeauna timp”. Traducerea exactă a acestei propoziții este „tu cu prietenii tăi te simți bine, nu cu mine!”. Ceea ce, să recunoaștem, e complet absurd.

5. De ce mi-ai luat flori? Vrei tu ceva

Nu vrei nimic. Nu-ți face iluzii, nu acumulezi puncte: află ea în zilele următoare ce voiai. Dacă în două săptămâni nu vrei nimic, ai făcut tu ceva. Iar asta ne conduce la:

6. Zi-mi ce-ai făcut, promit să nu-ți spun nimic

 Închei aici, fiindcă ar fi păcat să stric o glumă așa de bună.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Bărbații care par slabi sunt evaluați mult mai negativ decât femeile care par puternice

Măi, animatule!

Trei motive pentru care sunt tot mai mulți bărbați singuri pe termen lung

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mihaela Cârlan
  Mihaela Cârlan / 31 May 2015 22:33

  mulțumim, dar expresia e prea populară ca să nu vă suspectăm de lipsa umorului.:) la cât timp petreceți zilnic pe site, ar fi trebuit să ne acordați mai mult credit în privința gramaticii.

  Reply
 2. Mirela / 6 February 2015 22:37

  Of… barbati, barbati… 🙂
  La intrebarea : “De ce mi-ai luat flori?” raspunsul a fost, este si va fi : ” Pentru ca meriti!” 😉

  Reply
  • marius / 28 May 2015 23:52

   la urma urmei , cand ai luat ultima oara flori pentru domnul tau?
   daca sunt asa de apreciate de voi…

   Reply
   • Maura / 15 September 2016 22:57

    Marius, intrebarea corecta ar fi fost “Cand ai luat ultima oara bere pentru domnul tau?” Nah, fiecare cu ce apreciaza mai mult.

 3. Teodora Secara / 22 December 2014 14:53

  De fapt, intrebarea era a autorului. Dar nu e cazul. Cei doi soti au muncit la fel de mult, chiar daca nu au primit aceleasi premii.

  Reply
 4. Teodora Secara / 22 December 2014 14:51

  Bun. O observatie, totusi. Marie Curie n-ar fi avut cum sa il intrebe pe sotul ei, daca a meritat Nobelul. L-au primit impreuna cu Becquerel in 1903. In plus ea a primit unul, singura, pentru Chimie. Putea, cel mult, sa se laude cu asta. 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro