Aveți cinci minute să vorbim despre bani?

3 November 2020

Un studiu realizat în acest an arată că doar 40% dintre români aveau bani puși deoparte. Iar prin bani puși deoparte se înțelegea așa: sume măcar echivalente cu veniturile lor pe trei-șase luni. Ca un fond de urgență. Pentru a putea traversa o criză neașteptată. 35% dintre români nu aveau deloc economii, iar 7 din 10 declarau că asta se întâmplă pentru că veniturile lor sunt prea mici în raport cu cheltuielile la care îi obligă viața. E o lecție de învățat aici.

La început, priveam la pandemie ca la un teatru absurd, priveam ca la Lecția lui Ionesco, ca la teatru priveam, madam, da, da.

Oamenii mi s-au părut dintotdeauna niște făpturi miraculoase, care sunt realmente în stare de orice și, la urma urmei, nimic nu e de mirare.

Și tot privind așa, am început să mă gândesc într-adevăr la lecții. Mă plângeam mai demult (https://www.catchy.ro/toata-educatia-de-care-as-fi-avut-nevoie/92204) că n-am avut educație financiară în școală. Dar acum – singur – mi-am făcut? M-am învrednicit să fiu autodidact? Ce am învățat? Ca întodeauna, nu destul.

Dar întâmplarea face să am un master în istoria ideilor și mentalităților la un centru de istorie a imaginarului și să știu, totuși, atâta lucru: viața noastră se desfășoară măcar pe jumătate în imaginar.

Lumea pe care o țesem este (și) creația imaginației noastre, lumea aceasta este, în definitiv, suma proiecțiilor noastre despre ea. Și (banal, dar tindem să uităm!) orice criză este, dacă o privești mai atent, o imensă oportunitate.

Așa a fost întotdeauna, în trecerea timpului. După moartea a milioane de cai în primul război mondial, a luat avânt automobilul. Desigur, am fi intrat oricum în epoca vitezei. Războiul, groaznicul război, a grăbit însă realitățile secolului XX.

Același lucru – din fericire fără război – se întâmplă acum cu digitalizarea. Ne mutăm tot mai mult viețile în on-line (cu marile provocări aferente), învățăm să muncim de acasă (eu cam făceam asta deja de șapte ani, am fost un avangardist, măcar atât!). Și, poate cel mai important, facem planuri care să cuprindă imprevizibilul.

Fiind totodată, după cum m-am mărturisit deja, novice în chestiunile care țin de cele ale finanțelor (eu mai sunt și poet), am învățat, totuși, elementarul: importanța economisirii, alungarea cheltuielilor nejustificate, consolidarea unui buget realist. Am învățat că o paletă de oferte din care să alegi este sfântă și că orice contract se poate negocia și trebuie să fie negociat.

M-am uitat apoi spre companii și am văzut că e important să reducă timpul cheltuit inutil, am înțeles beneficiile telemuncii și pentru angajator, am înțeles cât de important e să aibă tot timpul contol asupra cash-flow-ului.

Am deschis ochii și mai bine și am văzut importanța covârșitoare a tehnologiei, aievea am văzut acele aplicații care mereu îți arată unde sunt veniturile și unde sunt cheltuielile, astfel încât să poți să iei deciziile cu o rapiditate uluitoare. Rapid și corect.

Am văzut, deci, viitorul, o lume în care tehnologia nu ne dictează viața, dar fără de care nu putem să trăim în mileniul al III-lea.

Și am mai văzut că o bună parte din societate s-a instalat deja confortabil în secolul XXI și că aceasta este calea și că alta – dacă vrem să mergem înainte – nici nu poate fi.

Nu puteam nici eu să văd totul, așa că mi-am întrebat prietenii dacă pe ei i-a înțelepțit pandemia. Ce credeți?

O economistă mi-a atras atenția că la nivel macro s-a văzut clar că domeniile în care nu am investit constant (sănătatea, educația) ajung, în final, să ne coste mai mult. Bună observație!

O antreprenoare căreia îi merge tot mai bine fiindcă s-a mutat repede și eficient în on-line mi-a arătat că agilitatea și capacitatea de a intui următoarele nevoi ale pieței sunt lecția de învățat într-o situație de urgență.

Căci, mereu în crize, schimbările care apar la nivel social pot devenit imense oportunități. Trebuie să fii atent, mereu trebuie să fii atent, să le observi, să le intuiești.

Dar – mi-a mai spus antreprenoarea – nu e suficient să observi, să ai idei, să intuiești. Diferența o face întotdeauna agilitatea cu care reușești să le întâmpini prin produsele sau serviciile pe care le oferi.

Iar agilitatea aceasta nu se găsește pe toate drumurile, ea depinde de modelul leadership-ului, de mindset-ul colaboratorilor și al echipei, de felul în care sunt structurate operațiunile.

Dar ea, agilitatea, este aceea care te ajută să gestionezi volatilitatea, să combați incertitudinea, să faci față ambiguității și să te descurci în complexitatea unei crize. Minte de antreprenoare, am zis! Agilitatea de felină, așadar. Poftim, lecție.

Am mers mai departe la cei greu afectați, la artiștii din lumea independentă, gemenii mei, actorii, regizorii, dramaturgii. Toți într-un glas au constatat că se poate trăi și cu mai puțin! Parcă am fi fost dintr-o frăție, iată, gândeam la fel, simțeam la fel, ca în șlagăre.

Toți într-un glas, spuneam, au zis că se poate trăi și cu mai puțin, de parcă erau personaje dintr-un roman rusesc. Toți au aflat – acum au aflat – cât de important e să ai pe ce să te bazezi și când nu mai ai pe ce să te bazezi. Mereu se poate economisi ceva. Chiar și din puțin se poate economisi ceva.

Lecția? Putem să trăim cu mai puțin, dar nu mai puțin!, economism mai mult, căutăm oportunitățile, le pândim cu agilitate felină. Dar mai e ceva.

Căci așa cum mi-a spus o domnișoară-manager: totuși am putut sta acasă câteva luni făcând multe lucruri pentru noi, fără să ne simțim vinovați că e așa!

Am avut mai mult timp să dormim, să visăm, să ne uităm la seriale, să ascultăm muzică și, în general, să deschidem ochii și să vedem tot tabloul. Aceasta a fost lecția, copii.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Ce făcuseră mamele noastre de nu ne lăsaseră nicio avere?

Exilul

Oliver Sacks, fermecător și instructiv – Fluviul conștiinței (zece eseuri)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro