Bărbații preferă (tot) blondele – Bombshell

28 January 2020

Analizând afișul peliculei Bombshell (2019) nu putem să nu ne amintim de (duiosul) celebrul titlu Gentlemen Prefer Blondes. Polisemia termenului (‘bombă’), din numele original, ne pune pe gânduri. Concluziile le desprinde, totuși, fiecare spectator după ce se lămurește care sunt preferințele unor oameni puternici de peste Ocean. Seismul produs  de «afacerea Weinstein» și mișcarea #MeToo au zguduit din temelie Statele Unite ale Americii, iar efectele/undele de șoc au fost văzute și în suita de pelicule care îndrăznesc să devoaleze fapte incalificabile.

Așa se explică de ce un trio feminin de excepție – Margot Robbie, Charlize Theron și Nicole Kidman – ne lansează o provocare: Bombshell (Scandalul)! Pelicula devine un veritabil film-dosar à l’américaine, cu ritm de thriller, în care distribuția de cinci stele pune în funcțiune un scenariu eficient. Total lipsit de dantelării regizorale, Bombshell scoate la iveală misoginia  dintr-un sistem bine-uns în care coexistă starlete («bimbos») și patroni libidinoși, lasând loc pentru eliberare. Bazat pe întâmplări reale, filmul narează povestea câtorva femei care decid să-l înfrunte pe Roger Ailes, cel care a întreținut o atmosferă ostilă față de femeile din birourile Fox News. Filmul a pătruns deja pe marile ecrane din România, din 10 ianuarie 2020.

Bombshell dezvăluie detalii din viața lui Roger Ailes, consultant de imagine și fondator al canalului Fox News, acuzat pentru agresiuni sexuale. Pelicula redă punctul de vedere al celor trei femei care-au lansat acuzațiile: jurnalista Gretchen Carlson (Nicole Kidman), cea care-a inițiat valul de învinovățiri, jurnalista de la Fox News, Megyn Kelly (Charlize Theron) și producătoarea Kayla Pospisil (Margot Robbie, într-un rol de ficțiune). Femeile au rupt “legea tăcerii” și-au denunțat inacceptabilul. Filmul ne promite dezvăuiri din culisele acestui trust de televiziune și ilustrarea modului în care acuzatul și-a tratat victimele. Așa cum odinioară, alte blonde serafice de la Hollywood (Tippi Hedren) s-au confruntat cu hachițele unor cineaști “pofticioși”, la fel au pătimit și cele trei protagoniste alese de Jay Roach să ilustreze fapte reale din lumea audiovizualului: misoginia afișată și hărțuirea sexuală. Așadar, trei blonde grațioase, de vârste diferite, dar cu multă charismă, aleg să urmeze “legea tăcerii” doar de dragul carierei.

Două dintre ele prezentatoare («News Anchors», cum sunt descrise în film), iar cea de-a treia prezentatoare “în devenire” riscau să-și piardă slujba și credibilitatea, de aceea purced la demascarea unui președinte de companie, strălucit în meseria sa, dar pervers și afemeiat. Acțiunea lor va constitui un precedent: pentru prima oară, vocile femeilor abuzate sau hărțuite   la locul de muncă au dus la căderea unui personaj atât de puternic. Revolta femeilor avea să scoată la iveală cinismul și decăderea morală din spatele firmei luminoase. În viața reală, abilul Ailes utiliza tehnici subversive (de manipulare): mima generozitatea, dar le și solicita angajaților săi să îl apere, solicitându-le mărturii despre o așa-zisă comportare exemplară și, cel mai adesea se folosea de dictonul « Divide et impera » (latină: “Dezbină și stăpânește!”). Așadar, Roger Ailes este adulat de subordonații săi, ceea ce face cu atât mai dificil efortul eroinelor de a-l trage la răspundere. Filmul dezvăluie drama din spatele căderii în dizgrație, mult prea lentă, a președintelui Fox News, Roger Ailes (întrupat de John Lithgow,  bine ascuns în spatele fălcilor protetice/machiaj realizat de excepționalul Kazu Hiro),

Bunăoară, glaciala Nicole Kidman o întrupează pe Gretchen Carlson prezentatoarea de știri, o ființă afabilă la prima vedere, dar care se dezice de tot ce însumează sexismul excesiv al organizației pentru care lucrează (îndeosebi maniera în care Ailes conducea compania). Alături de ea, o regăsim și pe Charlize Theron. Fermecătoarea blondină întruchipează o eroină inteligentă și rece (avocată la bază), Megyn Kelly. Starul hollywoodian a trecut prin numeroasele și dureroasele transformări impuse de rol, ajungând să semene izbitor cu eroina din realitate. Actrița nu s-a dat niciodată în lături să își modeleze propriul trup ca să ipostazieze un personaj, Charlize Theron s-a lăsat – în acest caz – pe mâinile specialistului în machiaj, Kazu Hiro. Așadar, chipul actriței a fost acoperit cu opt implanturi concepute de acesta. Anevoioasele intervenții au făcut-o pe actriță să mărturisească pentru The Hollywood Reporter: “Este foarte greu să îl convingi să facă lucruri noi, dar l-am determinat, totuși, să realizeze opt lucrări protetice pentru mine. Două dintre acestea, practic, mi-au acoperit întreaga pleoapă. A fost o muncă dificilă, mai ales că a fost greu chiar să și clipesc.” Megyn Kelly (Charlize Theron), prezentatoarea-vedetă, îl interpelează pe Trump riscând să atragă antipatia susținătorilor acestuia: «Wait ?Am I gonna be the story/Cum? O să fac vâlvă », după acea întrevedere televizată cu candidatul republican. Apostrofându-l pe miliardarul populist, Kelly intră în vizorul prădătorului Roger Ailes, un apropiat al viitorului Președinte al SUA.

Aflată pe o pantă ascendentă a crierei sale artistice, talentata Margot Robbie beneficiază în această producție de un rol aparte: tânăra producătoare Kayla Pospisil, în fapt, un personaj ficitv. Nou-venită în bârlogul lui Ailes, juna vioaie și zâmbitoare devine pradă după ce biologicul le înlăturase pe celelalte două din calea hulpavului șef. Dialogul dintre Roger Ailes & Kayla Pospisil (John Lithgow & Margot Robbie) îngheață sângele în vene, adăugând încă un portret picant în galeria de monștri din America lui Trump.

După ce jurnalistele au trecut prin ‘furcile caudine’ ale lui Ailes, Carlson îl dă în judecată pe Ailes (contractul ei fusesereziliat fără un motiv plauzibil). Realitatea certifică faptele: Roger Ailes a fost concediat în scurt timp și supus oprobriului public. Urma să mai trăiască doar un singur an, până în 2017. Bombshell are meritul de a nu arunca în caricatural faptele zugrăvite  pe ecran. În spatele șarjei antipatriarhale, regăsim valorile tradiționale, bine apărate de aceste trei femei, admirabil prezentate de un trio actoricesc formidabil: Kidman, Theron, Robbie. Veritabil plonjeu realist, filmul are meritul și de a ilustra modul în care este, adesea, (pre)fabricată opinia în mass-media din secolul XXI.

***

Regia: Jay Roach

Scenariul: Charles Randolph

Imaginea: Barry Ackroyd

Decorurile: Mark Ricker

Montajul : Jon Poll

Muzica: Theodore Shapiro

Distribuția:

Charlize Theron – Megyn Kelly

Nicole Kidman – Gretchen Carlson

Margot Robbie – Kayla Pospisil

John Lithgow – Roger Ailes

Allison Janney – Susan Estrich

Malcolm McDowell – Rupert Murdoch

Kate McKinnon – Jess Carr

Connie Britton – Beth Ailes

Durata: 1h49

Premii, nominalizări:

Premiile Oscar, 2020:

Categoria

Rezultatul
Cea mai bună actriță în rol principal – Charlize Theron Nominalizat
Cea mai bună actriță în rol secundar – Margot Robbie Nominalizat
Cel mai bun machiaj
Anne Morgan Nominalizat
Kazu Hiro Nominalizat
Vivian Baker Nominalizat

Premiile Globul de Aur, 2020:

Categoria Rezultatul
Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (dramă) – Charlize Theron Nominalizat
Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar – Margot Robbie Nominalizat
Premiile BAFTA, 2020:

Categoria

Rezultatul
Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă, rol principal – Charlize Theron Nominalizat
Premiul BAFTA pentru machiaj şi hairstyle
Kazu Hiro Nominalizat
Vivian Baker Nominalizat
Anne Morgan Nominalizat
Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă, rol secundar – Margot Robbie Nominalizat

 Citiţi şi

O răceală abisală – The World After Us

O puternică pledoarie pentru educație – The Exam

Hercule Poirot vânează fantome – A Haunting in Venice

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro