Beneficiile administrării de Coenzima Q10 Lipozomală pentru întregul organism

26 March 2024

Poate ai auzit de Coenzima Q10 în diverse materiale publicitare pentru produse de îngrijire cosmetică, însă știai că beneficiile acesteia nu sunt limitate doar la zona de beauty? Această substanță, produsă în mod natural de organism și prezentă în fiecare celulă, contribuie în special la asigurarea energiei pentru toate activitățile corpului, însă odată cu înaintarea în vârstă, nivelurile din organism pot scădea. În continuare, îți prezentăm de ce trebuie să incluzi suplimentul Coenzima Q10 Lipozomală în rutina zilnică de îngrijire!

Sursa foto: https://stock.adobe.com/ro/

Totul despre Coenzima Q10

Așa cum am menționat deja, Coenzima Q10 (CoQ10), cunoscută și drept ubiquinonă, este o substanță antioxidantă esențială, produsă de organismul nostru, care se găsește în fiecare celulă a corpului. Joacă un rol esențial în procesul de producere și asigurare a energiei celulare, fiind prezentă în concentrații mari în organele care necesită cel mai mult această energie, cum ar fi inima, ficatul, rinichii și plămânii. Pe scurt, aceasta contribuie la transformarea alimentelor în ATP (adenozin trifosfat) – moleculă responsabilă cu stocarea și transferul energiei în celule.

De asemenea, CoQ10 are și puternice proprietăți antioxidante, contribuind la protecția celulelor de efectele nocive ale radicalilor liberi și, implicit, prevenind deteriorarea la nivel celular și tisular. Astfel, menține sănătatea generală a organismului și previne în mod semnificativ procesul de îmbătrânire celulară.

Problemele apar însă când producția de coenzima Q10 în organism începe să scadă. Printre motivele care duc la acest lucru se numără: îmbătrânirea; stresul oxidativ (epuizează rezervele organismului); stilul de viață nesănătos; diverse boli cronice (cancer, diabet, boli cardiace); medicamente; deficiențe nutriționale (dietă săracă în carne, pește); factori genetici. Ca urmare a biodisponibilității relativ scăzute a coenzimei Q10 când este administrată pe cale orală, aceasta a fost dezvoltată pe baza unei forme lipozomale, care ajută la creșterea ratei de absorbție și a eficienței CoQ10.

Ce este Coenzima Q10 lipozomală?

În primul rând, forma tradițională a CoQ10 dispune de o biodisponibilitate destul de scăzută, fiind greu de absorbit de către organism, deoarece este solubilă în grăsimi și este supusă întregului proces digestiv. Din acest motiv, există posibilitatea de a fi parțial descompusă sau chiar eliminată înainte de a fi absorbită în mod eficient. În schimb, Coenzima Q10 sub formă lipozomală împiedică degradarea asociată cu procesul digestiv și promovează absorbția îmbunătățită, precum și transportul direct către celulele și țesuturile vizate. În plus, lipozomii asigură și o protecție suplimentară împotriva degradării externe (prin expunerea la lumină și/sau oxigen), menținând stabilitatea și eficacitatea CoQ10.

Prin îmbunătățirea absorbției, forma lipozomală a coenzimei Q10 este considerată a fi și mult mai eficientă decât cea tradițională. Aceasta dispune de o eficacitate metabolică și terapeutică crescută și asigură susținerea corespunzătoare a sănătății cardiovasculare, a funcției musculare, a energiei celulare și a acțiunii antioxidante.

Nu în ultimul rând, această formă este în general mai sigură și mai bine tolerată, în special în raport cu beneficiile privind absorbția îmbunătățită. Întrucât forma tradițională poate provoca efecte secundare digestive nedorite datorită solubilității în grăsimi, Coenzima Q10 Lipozomală este recomandată pentru persoanele care se confruntă cu absorbție dificilă sau care au sensibilitate la suplimente. Astfel, se reduc posibilele efecte secundare de natură gastrointestinală.

Beneficiile Coenzimei Q10 Lipozomale

Principalele beneficii ale Coenzimei Q10 Lipozomale sunt asociate menținerii sănătății cardiovasculare. Inima este cel mai mare consumator de energie, fiind nucleul întregului organism, care funcționează permanent. Din acest motiv, este esențial să se asigure un aport corespunzător de energie celulară. Ajută la echilibrarea valorilor tensiunii arteriale, promovează relaxarea vaselor de sânge pentru un flux sanguin optim, contribuie la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și împiedică acumularea de plăci în artere (factor de risc pentru diverse afecțiuni cardiace).

Beneficiile cardiovasculare sunt direct corelate și cu cele asociate energiei și metabolismului. Astfel, Coenzima Q10 Lipozomală joacă un rol crucial în generarea de energie celulară, promovând transformarea alimentelor în energie fiziologică utilizabilă și producerea de ATP. Susține funcția mitocondrială (pentru vitalitate și rezistență la oboseală), asigură energia necesară pentru mușchi (îmbunătățind capacitatea și rezistența) și promovează recuperarea în perioadele de convalescență. De asemenea, contribuie și la îmbunătățirea performanței sportive și accelerează recuperarea după activități sportive intense.

Funcțiile cognitive se bazează și ele pe energia celulară, iar Coenzima Q10 Lipozomală poate contribui și în acest caz, susținând producția de energie la nivelul celulelor cerebrale, îmbunătățind capacitatea de efort intelectual și promovând sănătatea funcțiilor cognitive. Ajută, de asemenea, la îmbunătățirea clarității și a capacității de concentrare, iar pe termen lung, grație proprietăților antioxidante, protejează neuronii de deteriorare și previne declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.

Desigur, trebuie menționate și beneficiile asociate frumuseții. Coenzima Q10 Lipozomală, prin acțiunea antioxidantă, protejează pielea de stresul oxidativ și combate îmbătrânirea prematură, îmbunătățind hidratarea pielii și elasticitatea acesteia. De asemenea, sporește protecția împotriva deteriorării cauzate de expunerea la razele UV și stimulează regenerarea celulară și repararea pielii. Toate acestea asigură un aspect ferm, tânăr al pielii, reducând în mod semnificativ procesul de îmbătrânire.

Administrare și precauții

Coenzima Q10 Lipozomală este cea mai bună formă a CoQ10 de care poate beneficia organismul nostru. Acest supliment nu conține alergeni, dioxid de titan sau GMO (organisme modificate genetic). De asemenea, este potrivit și pentru persoanele vegetariene, fiind disponibil sub formă de capsule vegetale.

Se recomandă administrarea a 1 capsulă vegetală pe zi, după masă, timp de minimum 3 luni. Înainte și după administrare, evitați consumul de cofeină, pentru a preveni interferențele cu absorbția CoQ10.

Coenzima Q10 Lipozomală poate interacționa și afecta eficacitatea anticoagulantelor sau a medicamentelor pentru hipertensiune și chimioterapie. În cazul femeilor însărcinate, care doresc să rămână însărcinate sau care alăptează, se recomandă administrarea cu prudență. Riscul de apariție a efectelor secundare gastrointestinale este redus, dar nu eliminat complet, motiv pentru care este important să monitorizați atent orice reacție adversă și să vă adresați unui medic dacă este nevoie.

Beneficiile coenzimei Q10 sunt majore pentru întreg organismul nostru, de aceea este ideal să susținem rezervele de energie prin consumul de Coenzima Q10 Lipozomală. Includeți acest supliment în regimul zilnic, pentru a ajuta optimizarea diverselor funcții ale organismului!



Citiţi şi

Am învățat

Câți ani de frumusețe mi-au mai rămas?

4 sfaturi pentru conviețuirea cu aritmia cardiacă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro