Black Sangria

27 April 2014

Sigur, sigur ați băut sangria măcar o dată și aș paria pe orice că v-a plăcut. Nu știu dacă ați căzut în capcana de-a o numi cocteil ori dacă ați comandat-o în vreun restaurant răsărit și fața chelnerului s-a lungit politicos mirată, dar sigur nu este nici cocteil, deși e un amestec de băuturi și fructe, și nici o băutură fină, pretențioasă. E foarte populară printre spanioli și portughezi, care și-o prepară acasă ori o beau la terase deloc scumpe ca pe o răcoritoare slab spre mediu alcoolizată. Prețul scăzut vine de la baza băuturii, vinul – original roșu ca sângele, că de-acolo-i vine și numele, ieftin, sec, tânăr, ușor, cu aciditate crescută. Cel mai des folosite sunt Cabernet Sauvignon, Merlot, Rioja, Zinfandel, Shiraz, Gamay, Beaujolais, Dolcetto, Bardolino, Freisa sau Lambrusco. Cât despre fructe, posibilitățile sunt sunt limitate doar de imaginație.

Dar sangria poate fi o băutură cu dichis atunci când vrem să bem altceva decât amestecurile preparate în fugă, prea proaspete, ca să zic așa. Pentru că acestei băuturi trebuie să-i dai timp să devină cu adevărat senzațională în toată simplitatea ei: fructelor le trebuie între 3 și 24 de ore la rece (pentru a nu fermenta) ca să-și lase sucurile și să se îmbibe la rândul lor cu alcool. În oraș, în paharele cu sangria găsești mai mereu fructe abia tăiate, cu gustul lor distinct, adăugate al ultimo minuto doar pentru decor. Ori, după cum veți vedea, secretul unei sangria reușite este tocmai melanjul de arome obținut prin contactul prelungit dintre fructe și alcool.

Citricele sunt cele mai folosite – portocale, lămâi, lime -, dar se pot pune mere, pere, pepeni, căpșune, ananas, struguri, mango, prune, fructe de pădure și ce vă mai trece prin cap. Pentru îndulcit puteți folosi zahăr, mierea, diverse siropuri naturale sau suc de portocale. Un alt ingredient necesar este coniacul, vermutul, romul sau lichiorul. Iar acum, depinde de fiecare ce amestec alege să facă în funcție de gusturi, care, când e vorba de mâncare și băuturi, chiar se discută. 🙂

black sangria

Iată rețeta încercată și fooooarte apreciată:

1 sticlă de Prince Mircea merlot 750 ml

1 cutie de mure

4 prune mari

1 strugure mare negru (500 g)

2 linguri de miere

50-100 ml coniac (Hennessy)

Se taie prunele felii/cubulețe de mărime convenabilă cât să poată fi mâncate ușor, bobițele de strugure se crestează (eventual li se scot sâmburii), murele se lasă întregi. Se pun într-o cană de sticlă, se adaugă mierea, vinul, coniacul, se amestecă ușor cu o lingură, se acoperă și se lasă la rece. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Mai puteți adăuga cuburi de gheață la servire dacă vi se pare prea alcoolizată. Ajunge numai bine pentru două persoane însetate. Multiplicați corespunzător. 🙂Citiţi şi

Scurt îndreptar pentru Velăntains Dei

Ce gol a fost, iubito, locul ăsta fără tine…

Când l-am cunoscut, el nu știa toate acestea despre mine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
831 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro