Călăii limbii române

3 October 2022

Sistemul nu se poate reproduce decât pe sine. Pleacă alde Cîmpeanu (ducă-se!) vine un Cîmpeanu de alt gen, limba de lemn rămâne intactă. Tot cu operaționalizarea, implementarea și asumarea proiectului relevant “România Educată”, această Elodia a președintelui-peroadă.
România Educată este o glumă mai proastă chiar și decât orice hă-hă al președintelui de tristă amintire Băsescu. Pe lângă Iohannis, Băsescu pare, retrospectiv, un despot luminat.

Există o legătură clară între gândire și limbaj. Rezultă în clar că aleșii vlahilor nu știu nici să vorbească, nici să gândească. Generalul Ciucă nu poate trece, oricâte eforturi ar depune, oricât ar năduși, ca Gabriel Cotabiță la concert la Eforie Sud în ’88, nu poate trece (și pace!) de litera ă.

Alfabetul începe și se încheie pentru bravul tov. gen. dr. cu ă. Generalul Ă (ă-ă-ă). Istoria românilor pe scurt încape între acel hă-hă de odinioară, he-he-ul doamnei Viorica-Vasilica și acest plenar ă-ă-ă al păpușii politice gonflabile a președintelui-peroadă.

Bineînțeles că nu găsești în tot Cabinetul Ciucă un singur ministru capabil să ducă o idee la capăt fără să facă din limba română un preș. L-ați auzit pe Bode cum se chinuie să se exprime în limba natală? Plânge Emil Bobu de fericire în mormânt când vede cine îi calcă pe urme. Mai este și Daea, cu limba sa alambicată de lemn clasic, din anii ’50 ai secolului trecut, mileniul trecut.

Se povestește că vine rotativa și după colț e Ciolacu. Dumnezeu să ne aibă în grija Sa! Ciolacu siluiește limba română, o violează cu bestialitate, o torturează, o batjocorește, dă în ea ca în fasolea bătută de Buzău. E un grapinian teribil, înspăimântător. Și nu doar că o faultează la fiecare cuvânt rostit, dar o face și cu siguranța de sine a omului care, vorba doamnei Viorica-Vasilica, n-a făcut nimic până la treizeci de ani, când a intrat bugetar la partid, unde atârnă până în ziua de azi.

Nimeni nu știe ce meserie ar putea avea Ciolacu la bază. Dacă nu am fi avut democrația atât de originală, cum ne-a lăsat-o moștenire Ion Iliescu, dacă nu ar fi fost capitalismul de cumetrie, probabil că era cel mult ajutor de țârcovnic pe la Nehoiașu. Dar așa, vedeți bine, îl cere țara. A ajuns reformator Marcel.

Niciodată nu s-a vorbit în limba română mai prost decât astăzi, pe lângă vasalii președintelui-peroadă până și membrii guvernului Radu Vasile păreau ieșiți direct de la Academia lui Platon. Cum zice (mă rog) tov. gen. dr. Ă: ei sunt aici să arate ce fac, nu ce gândesc. Mai ales că, la halul în care se “exprimă”, nici nu e cazul.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Măi, animatule!

Prost-adevărul

Semne precoce în demență

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro