Când pozele nu mai au nicio legătură cu realitatea

4 February 2021

La BBC Earth am văzut un documentar despre imaginea din social media. Cercetătorii britanici au făcut un studiu la un colegiu celebru din UK. Potrivit cercetării, niciuna dintre fetele intervievate nu pune pe rețelele de socializare fotografii proprii neretușate.

Toate fetele aveau instalate aplicații speciale, care modificau totul: ochii, nasul, forma feței, sculptau obrajii, ridicau pomeții, adăugau makeup. Punctul culminant al aplicațiilor mi s-a părut cel în care se modifica forma corpului. Ca prin farmec dispăreau kilogramele, se subțiau brațele, talia, coapsele. Pozele nu mai aveau nicio legătură cu realitatea.

Acestea fiind zise, vin și întreb: fetele se cunosc între ele și știu clar cum arată în realitate. Totuși rostogolesc un număr de aprecieri concretizate în like-uri. E un fel de iluzie colectivă.

Iar altă întrebare pe care mi-o pun: ce faci când vrei să te întâlnești cu un băiat off-line? Ce faci concret când apari la întâlnire așa cum ești în realitate? Sau nu te mai duci niciodată la întâlnire și stai doar în bula ta iluzorie?

Acest lucru, care mie mi se părea a fi esența documentarului, nu a fost pus deloc în discuție: imaginea de sine reală versus imaginea ideală obținută grație aplicațiilor. Cum negociază omul între ceea ce este și ceea ce vrea să fie?

Pe Candice o găsiți aici

Citiți și Jos filtrele foto! – campania unei englezoaice ar putea prinde și la noi

Fragment: Filtrele au devenit o metodă foarte populară pentru a altera realitatea din fotografiile făcute cu telefonul. De ce? Păi, la cât de sus au ajuns standardele de frumusețe în lumea virtuală, nici nu-i de mirare că fetele cedează acestei tentații de perfecțiune.

Un sondaj făcut în UK a descoperit că o treime din fete și femeile tinere nu postează un selfie fără să-i fi aplicat un filtru prin care să schimbe înfățișarea. 39% din 1473 de respondente cu vârsta între 11 și 21 de ani, au declarat că sunt supărate că nu pot arăta în viața reală așa cum apar în online.Citiţi şi

Banalitatea războiului

Mi-a luat ceva vreme să mă gândesc dacă să scriu sau nu, până la urmă mi-am luat inima în dinți

“Maria și Machiavelli”, o carte intrigantă și interesantă precum este în spațiul public autoarea ei, Iulia Motoc

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

You want to keep reading, right?

Other great pieces by

Candice Prohanca-Dragotă

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro