Când vezi pe stradă un om plângând, nu trece pe lângă el ca pe lângă un gard ori un stâlp

27 September 2023

Când vezi pe stradă un om plângând, nu trece pe lângă el ca pe lângă un gard ori un stâlp. Întrebarea ta, blândă, “ce-ai pățit? te pot ajuta cumva?” îi poate tăia pentru câteva secunde alimentarea durerii, îi poate ușura respirația.

Anne Marie Zilberman, Zeița Freya

N-ai de unde ști ce l-a lovit – o pierdere, o părăsire, o veste despre sănătatea proprie sau a cuiva drag. Plânsul hohotit, eliberat de rușinea de a fi în public, înseamnă o durere spontană de neîndurat altfel. Și pe tine, om, nu te costă nimic să faci ceva. Mărunt, altfel. Oricum nu ai altfel de puteri decât omenești. Dar între ele este si păsarea de oameni. Indiferența distruge în multe feluri. În tot atâtea feluri în care poate clădi păsarea. Măcar și un strop de alinare. Pentru câteva secunde ai dat cuiva timp să respire, altfel plânsul l-ar fi sufocat.

Fata pe care am întâlnit-o în seara asta mergea cu telefonul în mână și plângea nestăpânit. Aproape am depășit-o, când m-am gândit s-o întreb ce-a pățit. Ce mi se putea întâmpla? Să nu răspundă și să treacă mai departe. Și s-a oprit de parcă aștepta să o oprească cineva. Tocmai aflase că i-a murit o verișoară de 25 de ani, accident cerebral. Din senin.

În mai puțin de un minut cât am stat cu ea, am văzut cum s-a mai liniștit un pic. O să mai plângă. Apropiați de-ai ei or s-o consoleze, dar felul în le va mulțumi va fi diferit de cel în care mi-a mulțumit mie că n-am trecut mai departe fără s-o văd. Despre asta e vorba.

Am plecat mai departe amărâtă că se sting oameni tineri de boli care altădată luau vieți mai trăite, dar și mulțumită că am putut să-i dau, din senin, un semn că nu e singură.

Nu treceți pe lângă oamenii care plâng pe stradă, fără să vă ceară nimic, ca pe lângă garduri ori copaci.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

România moare. Cui îi pasă?

Draga lui soție, iartă-mă, te rog, dacă afli

Pe cât de frumoasă, pe atât de nefericită. Și povestea s-a sfârșit prost

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro