Revista US News and World Report face în fiecare an mai multe topuri, printre care și pe cel al dietelor. Evaluează fiecare dietă selecționată în funcție de
- scădere în greutate pe termen scurt,
- scădere în greutate pe termen lung,
- beneficii generale pentru sănătate și
- capacitatea lor de a fi urmate.
În 2021, multe dintre favoritele obișnuite au intrat pe această listă: dieta mediteraneană, flexitariană, Weight Watchers. Însă pe poziția a 9-a s-a clasat o dietă cu o mai mică recunoaștere în familiile americane: cea nordică.
Photographed by Irving Penn, Vogue, February 2003
Dar ce este dieta nordică, mai exact? „Este o dietă sănătoasă, integrală, centrată pe plante, care se concentrează pe consumul cât mai des posibil a cât mai multe legume și fructe, cereale integrale în locul celor rafinate, organice și de la producători locali”, o definește nutriționista holistică Maria Marlowe pentru Vogue. „Dieta nordică este similară cu cea paleo în ceea ce privește concentrarea pe alimentele integrale, reale și pe produsele de origine animală de înaltă calitate, dar care pune un accent important pe hrana vegetală și preferă fructele de mare sălbatice în locul cărnii”.
Gândiți-vă la somonul pescuit din râu în locul celui din crescătorie; la fructele culese din pădure în locul celor de cultură; la ouăle provenite de la găini hrănite cu iarbă (cu moderație). De ce? Alimentele sălbatice sunt mai bogate în nutrienți și, desigur, sunt mai delicioase.
„În ceea ce privește gustul, alimentele sălbatice și locale vor fi de obicei mai gustoase, deoarece acestea sunt probabil mai proaspete sau culese la vârf de coacere, atunci când și nutrienții, și aroma lor sunt la cote maxime. Mai mult, fructele de pădure sălbatice – un element esențial în dieta nordică – sunt adesea mai mici și mai concentrate atât în aromă, cât și în nutrienți față de fructele mari, bogate în apă, care se găsesc la băcănie ”, spune Marlowe (o analiză din 2010 a Departamentului Agriculturii a constatat că afinele sălbatice conțin o cantitate dublă de antioxidanți față de cele crescute la fermă). Alte elemente esențiale ale dietei nordice sunt ovăzul, legumele rădăcinoase, legumele, iaurtul skyr și uleiul de rapiță, dar și peștii grași precum somonul și macroul.
Beneficiile pentru sănătate sunt numeroase: mai multe studii sugerează că acest mod de alimentație scade tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea inimii. Mai mult, deși acesta nu trebuie să fie niciodată obiectivul principal, dieta nordică susține pierderea în greutate pe termen lung, mai degrabă decât pe termen scurt. Mai simplu spus: reprezintă un stil de viață, nu doar un efort temporar.
Dieta nordică nu este un fenomen tocmai nou. Oamenii din Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda și Suedia au explorat acest mod de a mânca timp de secole. Conceptul a fost, însă, recent promovat și formalizat. În anii 2010, restaurantul Noma din Copenhaga a câștigat de patru ori titlul de „Cel mai bun restaurant din lume” (iar când nu a câștigat, s-a clasat pelocul al doilea). Acest fapt a făcut ca mâncarea nordică să devină un reper pentru întreaga lume – nu doar înrestaurantele de cinci stele, ci și în locuri unde se mănâncă sănătos, rapid și obișnuit: în 2016, lanțul danez „Joe and the Juice”, de exemplu, a început să se extindă rapid în Statele Unite. În același an, co-fondatorul Noma, Claus Meyer, a deschis „Great Northern Food Hall” în Grand Central Station din New York, unde sunt servite salate Cezar cu hering și sandvișuri cu creveți decorticați pe pâine de secară. Apoi au apărut cărțile pline de viață care au pus dieta nordică la dispoziția tuturor celor care doreau să gătească acasă: în 2015, Phaidon a publicat „Cartea de bucate nordică” semnată de Magnus Nilsson, cel despre care se zvonea că s-a aflat în spatele meniului de la nunta prințului Harry cu Meghan Markle. Apoi, în 2017, a apărut populara „The Nordic Way”.
În tot acest timp, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au colaborat cu Noma pentru a contura în mod oficial și a împărtăși componentele centrale ale dietei nordice.
Ajunsă în noul deceniu, imaginea gastronomiei nordice a fost ferm consolidată ca o bucătărie wellness. La deschiderea restaurantului „Bathhouse” din Williamsburg, în noiembrie 2019, meniul a fost unul de inspirație nordic -japoneză. În această primăvară, co-fondatorul Noma și celebrul chef Mads Refslund (pagina de Instagram, de vizitat și urmărit!) va conduce de Ziua Pământului (22 aprilie) un refugiu wellness la Shou Sugi Ban House din Water Mill, SUA.
Sfecla de vară gătită lent la grătar cu măcriș, vișine și prune sărate.
Pentru meniul, Refslund spune că intenționează să mizeze pe ingredientele hiper-sezoniere, locale și sălbatice, cultivate în Long Island. Sparanghel, dovleac pattypan, gulie, frunze de coacăz negru, muguri de ferigă și căpșune verzi murate sunt doar câteva dintre ingredientele găsite. De asemenea, echipa sa culinară caută vârfuri de molid tineri, lăstari și tulpini de papură sau sevă de mesteacăn pe terenul Shou Sugi Ban House. Câteva feluri de mâncare pe care le vor servi? Năut și alune pe pâine de secară prăjită și germeni de fasole, macrou de Boston cu inimi de salată romaine la grătar, lapte bătut și gălbenușuri de ou sărate, precum ghimbirul combinat cu burtă de somon la grătar decorată cu flori din grădina locului. (Și lui îi place să împletească meniul nordic cu influențele asiatice.)
Refslund va ține de asemenea cursuri de gătit și ateliere de căutare a hranei, astfel încât oaspeții să poată învăța cum să includă dieta nordică în viața lor de zi cu zi.
El subliniază, de asemenea, că dieta nordică merge dincolo de sănătatea personală: „O dietă nordică este predominant bazată pe plante, astfel încât afectează mai puțin mediul înconjurător, deoarece necesită mai puține resurse naturale. Noi cultivăm majoritatea ingredientelor pe care le utilizăm, mâncăm alimente mai puțin procesate și nu consumăm la fel de multă carne de vită ca alte culturi, în schimb încorporăm în meniu ca surse de proteine sănătoase peștele de apă dulce, cum ar fi somonul, macroul și crustaceele, carne slabă de porc sau de vițel și carne de pasăre”.
Acest accent pe sustenabilitate este, probabil, punctul forte al acestei diete care rezistă. În vreme ce atât de multe obiceiuri culinare la modă devin mai puțin populare – de exemplu supa de varză sau dietele South Beach – alimentația în stil nordic nu înseamnă doar beneficiul propriu, ci al tuturor. „Cred că oamenii se orientează mai mult către ingrediente proaspete și oneste, încercând să consume mai multe alimente proaspete de proveniență locală, pe măsură ce devin mai conștienți de impactul asupra mediului și de ideea de a mânca mai aproape de natură”, spune Refslund.
Cu toate acestea, concentrarea dietei nordice asupra ingredientelor locale, sălbatice și cu impact redus poate reprezenta, de asemenea, un impediment. Căutarea fructelor de pădure este destul de dificilă când locuiești într-un apartament urban. Și nici nu găsești vânat la supermarket. (Există și ferme de la care poate fi comandată).
„Dieta nordică pune accentul pe gătitul acasă și pe procurarea alimentelor din surse locale, ceea ce poate fi nepractic sau deloc ușor pentru mulți oameni”, recunoaște Marlowe. Iată ce sugerează ea: „Vezi ce principii poți prelua din dieta nordică – de exemplu, consumul a mai multe legume întregi și fructe de pădure organice, eliminarea carbohidraților rafinați, a alimentelor procesate și alegerea surselor de proteine animale de cea mai bună calitate”. Spre exemplu, ea încorporează dieta în viața ei prin adăugarea de pulberi de fructe de pădure nordice în bolurile cu micul dejun.
O altă variantă ar putea fi “copierea” conținutului frigiderului lui Mads Refslund: „Țin întotdeauna la îndemână pâinea de secară, precum și o varietate de cereale integrale (semințe de știr, semințe de chia, ovăz); fructe proaspete, verdețuri și legume rădăcinoase; ouă, nuci și semințe; pește de apă dulce, precum și iaurturi sau brânzeturi”.
În încheiere, vreau să vă spun despre o descoperire proprie recentă: uleiul de argan. Nu cel de la moroccanoil, pentru păr :), (o nebunie), ci uleiul comestibil. El este pentru marocani ceea ce este uleiul de măsline pentru italieni. Foarte gustos! Cu plăcere! 🙂
Traducere și adaptare Antonio Robitu
Citiţi şi
Cum arată dieta pentru sănătatea inimii (după cardiologii elvețieni)
7 idei de mic dejun delicios și răcoritor pentru diminețile verii
Dați-mi un blat de tort și fructe, frișca o fac eu!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.