Ce o recomandă pe cea mai tânără femeie prim ministru din lume

21 February 2018

Pe 26 octombrie 2017, Jacinda Ardern, 37 de ani, a devenit cel mai tânăr prim-ministru femeie din lume și a treia femeie prim-ministru în țara ei cu mai puțin de 5 milioane de locuitori – Noua Zeelandă. Și, înainte ca cele prime 100 de zile ale guvernării să se fi scurs, Jacinda a anunțat că va avea un copil. Un semn bun, s-a întâmplat natural, după ce ea și partenerul ei de multă vreme aveau de gând să recurgă la ajutor medical. Pentru toți cei care s-au întrebat imediat cu voce tare ce se va întâmpla, răspunsul a fost prompt și clar: sunt însărcinată, nu incapacitată. “Voi sta doar șase săptămâni acasă, după care partenerul meu își va asuma rolul de părinte cu normă întreagă.” Excelent! Deja ne place. Dar stați să mai vedeți!

jacinda-ardern-vogue-march-2018

Fotografiată de Derek Henderson pentru revista Vogue, martie 2018

Cu Trump s-a întâlnit la două importante reuniuni internaționale regionale. La una a confundat-o cu Sophie Trudeau, nevasta premierului canadian, iar la cealaltă, referindu-se la rezultatele votului în urma cărora Jacinda a ajus prim-ministru, s-a trezit “glumind”: Această doamnă tocmai a provocat multă supărare în țara ei“. Răspunsul Jacindei? “Nimeni n-a ieșit la marșuri de protest când am fost eu aleasă.” 0-1!

Nu doar că n-a fost contestată, dar acum fata venită dintr-un oraș mic, a doua din familia ei modestă care a mers la Universitate, care intrase în Partidul Laburist de la 17 ani și în 2008 era cea mai tânără membră a Parlamentului, este foarte iubită.

Jacinta a fost mereu de partea săracilor, a defavorizaților. Sloganul ei electoral a fost direct, pe înțelesul lor: “Haideți s-o facem și pe asta!” Despre sărăcie și lipsa adăpostului le-a vorbit cu curaj: „Da, credem în globalizare și comerț, dar credem și în faptul că puteți beneficia de mai mult. De prea multă vreme, noi, progresiștii, am părut ca suntem parte a sistemului. Trebuie să începem să ne gândim dacă acest sistem dă sau nu rezultate pentru noi acum”. Sinceritatea ei, chiar dacă ușor populistă, i-a câștigat. Faptul că întâi a refuzat propunerea le-a făcut-o și mai simpatică. „Nu credeam că voi fi prim-ministru, pentru că nu m-am gândit. Dar aceasta este puterea de a spune da, pentru că va fi un moment când cineva vă va cere să ieșiți de zona de confort. Nu sunt unică.” Și oamenii se simt inspirați de vorbele ei.

“Suntem mici, dar ne facem partea noastră susținând valorile în care credem.” Se referă la vechea politică fără energie nucleară a țării sale ca la un exemplu de conducere morală și responsabilă, care poate fi aplicată și în problema schimbărilor climatice ce va afecta toate națiunile insulare vecine. “Dacă vom reuși să reducem mica noastră “contribuție” la încălzirea globală cauzată de emisiile de dioxid de carbon din agricultură, horticultură și silvicultură va fi un bun exemplu și pentru alții că se poate. Toate astea vor dura ceva, dar între timp sper ca oamenii să perceapă diferit guvernul și să reflecteze la cât de motivantă este această oportunitate pentru schimbare în țara noastră.”

Populist, nepopulist, e o femeie care trăiește modest, onest, transparent, cu aceleași probleme ca ale tuturor femeilor și cu dorința de a le reprezenta onorabil în cea mai înaltă funcție în stat. Un parcurs politic fără pată, o stea a partidului din care face parte, o altfel de doamnă, pe care o recomandă mai mult decât că este neconflictuală. Bașca umorul! 🙂 Cam asta înseamnă carieră în politică pe bune.

Succes, Jacinda! 🙂

 

Traducere și adaptare articol original, Teodora AncăuCitiţi şi

“Ne-am întâlnit pentru că suntem prim-miniștri și nu pentru că suntem femei.”

S-a votat: Grecia va avea președinte femeie (acum sunt 15 femei la cârmă în toată lumea)

Greta’s TIME – a great time

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro